# #

15 Μαρ 2014

Η Αργεντινή κουρεύει και τους τελευταίους δανειστές της

Η Αργεντινή έχει φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με τους τελευταίους δανειστές της που κατέχουν περίπου 9,5-10 δις δολάρια χρέους το οποίο έχει ήδη κουρευτεί, αφού η χώρα δεν τους πληρώνει τόκους και κεφάλαιο από το 2002. Η χώρα πέτυχε ήδη τους στόχους της και ετοιμάζεται να βγει στις διεθνείς αγορές...
Μη κλαις για μας Αργεντινή...Μη κλαις για μας Αργεντινή...Πολύ κοντά στο να «κουρέψει» το τελευταίο τμήμα του διεθνούς χρέους της που αντιστοιχεί σε περίπου 9,5-10 δις δολάρια μαζί με τους τόκους (κουπόνια), που δεν έχουν καταβληθεί από το 2002, βρίσκεται πλέον η Αργεντινή, μετά τα δύο πρώτα «κουρέματα» που έκανε το 2005 και το 2010. Είχε προηγηθεί η στάση πληρωμών στους δανειστές της από το 2002.
Με τον τρόπο αυτό, οι δανειστές που δεν δέχθηκαν το κούρεμα, έχασαν τους τόκους μέχρι τώρα ή και το κεφάλαιο αν..
έληγαν ομόλογά τους σε μία περίοδο 12 ετών που η Αργεντινή δεν πλήρωσε όσους επέμεναν να πάρουν όλα τα κεφάλαιά τους. (Οι άλλοι δανειστές που είχαν το 93% του υπόλοιπου εξωτερικού χρέους της χώρας, πλην ΔΝΤ, κουρεύτηκαν 65%-75% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους)
Αυτό σημαίνει πως ανεξάρτητα από την ονομαστική αξία των ομολόγων ή το επιτόκιο (κουπόνι) που θα πάρουν τώρα, έχουν ήδη κουρευτεί επί της ουσίας, με επιμήκυνση εξόφλησης 12 ετών.
Αν τακτοποιήσει το χρέος αυτό, η Αργεντινή, θα μπορεί να εκδώσει νέα ομόλογα με προνομιακούς όρους, έχοντας μάλιστα εξαφανίσει το χρέος της ως προς το ΑΕΠ και θα μπορεί να κάνει άνετα οποιαδήποτε διεθνή συναλλαγή ή να δεχθεί ξένες επενδύσεις και επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Αποδέχονται "αναθεώρηση" οι δανειστές
Την Παρασκευή, το Bloomberg μετέδωσε ότι οι ξένοι δανειστές, που είχαν δεχτεί πρόταση από την Αργεντινή τον Ιανουάριο φέτος, καλούν εκπρόσωπο της χώρας, στο «κλαμπ του Παρισιού» το Μάϊο, (την εβδομάδα της 26ης Μαϊου), για να διαπραγματευθούν.
Άμεσα την Παρασκευή, καταγράφηκε άνοδος της τιμής των ομολόγων της Αργεντινής που έφθασαν στο 95% της αξίας τους και μείωση των αποδόσεων. Συγκεκριμένα η Αργεντινή είχε προτείνει τον Ιανουάριο στους δανειστές που είχαν αρνηθεί το 2002 και το 2005 το κούρεμα, ένα συμβιβασμό, (δεν είχαν δοθεί λεπτομέρειες) για ένα ποσόν ομολόγων και τόκων, αξίας 9,5-10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ήταν η περίοδος της «ξαφνικής» πτώσης του πέσο στην αρχή του χρόνου, ακριβώς γι αυτό το λόγο... Επρόκειτο να κουρέψει τους τελευταίους κατόχους ακούρευτων ομολόγων.
Το Φεβρουάριο του 2014, έγινε η συνάντηση των δανειστών του Paris Club και συζήτησαν την πρόταση της Αργεντινής. Μετά τη συνάντηση, η εκπρόσωπος του κλαμπ των δανειστών, Κλοτίλντ Λ' Αντζεβίν, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αλλά άφησε να φανεί, ότι συζητούν την πρόταση, όπως είχε επισημάνει με έμφαση το ΔΝΤ τότε (εδώ.
Την Παρασκευή τώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η εκπρόσωπος του κλαμπ είπε, πως «η ομάδα πιστωτών του Paris Club, έχει καλέσει την Αργεντινή να διαπραγματευθεί , αφού έλαβε την αναθεωρημένη πρόταση αποπληρωμής.
Η "αναθεωρημένη πρόταση" (περιλαμβάνει δηλαδή κούρεμα του αρχικού ποσού), είχε παραδοθεί από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Άξελ Κίκιλοφ, στις 22 Ιανουαρίου στο Παρίσι.
«Τον Ιανουάριο , το κλαμπ του Παρισιού, έλαβε επίσημη πρόταση από την Αργεντινή για εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων οφειλόμενων τόκων », δήλωσε η Λ’ Αντζεβίν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η πρόταση της χώρας, περιλαμβάνει μια αρχική πληρωμή 2 δις δολαρίων σε μετρητά (έχουν σταματήσει να καταβάλλονται τόκοι ή και κεφάλαια από ομόλογα που έληξαν από το 2002).
«Περιλαμβάνει επίσης», λέει το Bloomberg, «ποσό και για πέντε μεταγενέστερες ετήσιες δόσεις σε διάστημα πέντε ετών». Το ρεπορτάζ, επικαλείται άλλο, από εφημερίδα της χώρας με πηγές, οι οποίες δεν κατονομάζονται. Αλλά η εκπρόσωπος του Paris Club, αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Χόργκε Καπιτάνιτς, δήλωσε ότι, η κυβέρνηση, είναι έτοιμη να συζητήσει "τους όρους , τις προϋποθέσεις , τη μεθοδολογία πληρωμής και άλλες λεπτομέρειες".
Το Paris Club
Δεν πρόκειται για ένα μέρος που χορεύουν και φλερτάρουν οι νέοι. Είναι το άτυπο διευθυντήριο που στήνει διεθνώς τις  task force σε χώρες όπως η Αργεντινή...
Το κλαμπ του Παρισιού, στο οποίο μετέχουν 19 ισχυρές χώρες- μέλη, συγκαλείται υπό την εποπτεία, συνήθως, του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών στη Γαλλία. Είναι ανεπίσημος οργανισμός των δανειστών ανά τον κόσμο και εκπροσωπεί τα επίσημα κεφάλαια (όχι τα hedge funds - γύπες που κρύβονται πίσω από αυτό και συντονίζονται με τις κινήσεις του, για να κερδίσουν).
Εκπροσωπεί κρατικούς οργανισμούς χωρών, συνταξιοδοτικά Αμοιβαία Κεφάλαια, τράπεζες κρατικές και μη. Είναι η εμπροσθοφυλακή των μεγάλων δανειστών και συνεργάζεται- συντονίζεται με το ΔΝΤ.
Η ίδρυσή του, το 1956, οφείλεται στην Αργεντινή, που ήθελε να διαπραγματευθεί το χρέος της, τότε. Δανειστές της χώρας τώρα και μέλη του κλαμπ, που δεν κουρεύτηκαν πεισματικά, είναι η Γαλλία, Γερμανία, (τι σύμπτωση…), ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Του Νίκου Κωτσικόπουλουhttp://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=420698

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.