# #

7 Ιαν 2014

Εκκλησία κομματάρχης...Όποιοι ταξιδεύουν στις εθνικές οδούς της χώρας διακριβώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι τα έργα σ' αυτές είναι "παγωμένα" και οι δρόμοι παραπέμπουν σε άκρως επικίνδυνα οργωμένα χωράφια. 
Κι όμως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιμένει πως τα έργα έχουν ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο! 
 Το ίδιο και ο απίθανος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλάει για ανάκαμψη της οικονομίας εντός του έτους, επικρίνοντας, ο θρασύτατος, την...
τρόικα για τα λάθη της! 

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να παρουσιαστούν και οι δύο ως αντιμνημονιακοί ενόψει των προσεχών εκλογών. 
 Ε, λοιπόν, αυτοί οι υποκριτές, αυτοί οι θεσμικοί μασκαράδες μαζί με την επίσημη Εκκλησία εξανέστησαν εναντίον ενός εθιμικού μασκαρά, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Διαμαντόπουλου. 

Κι αυτό επειδή ο τελευταίος υποδύθηκε τον παπά στα "Ραγκουτσάρια" της Καστοριάς. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος παριστάνει τον "παπά" σε μία μασκαράτα. 
Ίσως,όμως, είναι η πρώτη φορά που τον υποδύεται ένας βουλευτής. 

Κι αυτό συντάραξε συθέμελα την πολιτική και τη θρησκευτική εξουσία, που μιλούν για την καθίβρυση των "ιερών και των όσιων", για την υπέρβαση των ορίων! 
Αλλά τα έθιμα αυτά (οι μασκαράτες)δεν είναι παρά μία τελετουργική στιγμή ανατροπής των ορίων, μια στιγμή αναδέσμευσης στην κοινωνική ισότητα, μα πιο πολύ στην εξισορρόπηση -έστω για μια στιγμή- των κοινωνικών αντιθέσεων και των διαχωρισμών. 

Έτσι, σ’ αυτή την κορυφαία γιορτή της αντιστροφής οι «κάτω» τολμούν να διακωμωδήσουν τους «πάνω», τις πολιτικές, τις πνευματικές και τις οικονομικές εξουσίες, αναζωογονώντας την ευνουχισμένη και ματαιωμένη στην κανονικότητα επιθυμία τους. 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αναθερμαίνεται η ελπίδα ότι ο ελληνικός σωρείτης δεν ψεύδεται, ότι κάποια στιγμή «Θα γυρίσει ο τροχός…»! 

Τι έγινε, όμως, στην Καστοριά; 
Ένας βουλευτής, ένας τύποις, δηλαδή συμβολικά, εκπρόσωπος των "πάνω", ταυτίστηκε με τους "κάτω", θρυμματίζοντας την θεσμική ενότητα των υποτίθεται διαχωρισμένων εξουσιών!

Μάλιστα, η Εκκλησία, "διαπλεκόμενη" με την πολιτική εξουσία, επιχειρεί να διαβάλει στο "χριστεπώνυμο πλήθος" τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν διαγράφει τον "υβριστή" βουλευτή Διαμαντόπουλο! 

 Με άλλα λόγια, η Εκκλησία λειτουργεί ως ένας κοινός κομματάρχης επαρχιακής πολίχνης. Για την ακρίβεια είναι αυτή που ανατρέπει τα όρια, συγχέοντας "τις δύο μάχαιρες", την πνευματική και την κοσμική(πολιτική), είναι αυτή που επιστρατεύεται μαζί με τα μίντια για να ελέγξει τις οδύνες του πλήθους μέσω της "υπομονής" αλλά και της κατασυκοφάντησης των... πολιτικών της αντιπάλων. 

Η Εκκλησία-εξουσία, συνεπώς, λαμβάνει θέση κατά των αντιπάλων των τροϊκανών και των εγχώριων μνημονιακών δυνάμεων με αντάλαγμα τη διατήρηση τους status των κληρικών-δημοσίων υπαλλήλων και του αφορολόγητου της περιουσίας της. 

Σ' αυτές τις συνθήκες ακόμη και η γιορτή, που συμβολίζει την ανατροπή, όπως τα "Ραγκουτσάρια", γίνεται άκρως επικίνδυνη. 

Γιατί όλες οι εξουσίες γνωρίζουν πολύ καλά πως κάτω από τη μάσκα του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία, καθώς η γιορτή δεν εκτονώνει την οργή του άνεργου, του ανέστιου και του απόκληρου αλλά την οργανώνει.  

   http://gpapaso.blogspot.gr/2014/01/blog-post_6.html  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.