# #

6 Ιαν 2014

Πολλά τα σκάνδαλα, ακόμα περισσότεροι οι "αθώοι"



Δισεκατομμύρια ευρώ σε μίζες, δωροδοκίες και απάτες «χορεύουν» μπροστά στα μάτια ενός λαού που έχει φτωχοποιηθεί και οι υπεύθυνοι «κυκλοφορούν ανάμεσα μας» με τις τσέπες τους γεμάτες και τα ποινικά τους μητρώα λευκά! 

Αθώοι πανηγυρικά 42 χρηματιστές, εφοπλιστές και «ραντιέρηδες» - κατηγορούμενοι για το «μεγάλο κόλπο» του χρηματιστηρίου το 1999. Βόλτες ελεύθερος κάνει ο ανεκδιήγητος και κυνικός Τομπούλογλου έχοντας καταβάλει μια εγγύηση της... πλάκας αξίας 150.000 ευρώ. 
Πληρώνοντας 50 ευρώ την ημέρα (ούτε το 1/4 από όσα δίνει για μια βραδινή του έξοδο) θα «σουλατσάρει» εφεξής και ο...

Μιχάλης Λιάπης, που ίσως (λέμε ίσως) μπήκε στον κόπο να βάλει νόμιμες πινακίδες στο πολυτελές τζιπ του. 
Όσο για τον περίφημο Καντά(δόρο) των εξοπλιστικών μιζών, πρώην διευθυντή εξοπλισμών, έχει προκαλέσει ένα κύμα συλλήψεων υπερηλίκων πρώην στελεχών εταιρειών και πρώην αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι αμφίβολο αν θα βρίσκονται στον... μάταιο τούτο κόσμο όταν τελειώσει η όλη διαδικασία ύστερα από χρόνια.

 Όλα αυτά «υπό τη σκέπη» της πρωτοχρονιάτικης απαίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, για να «παίρνονται κεφάλια» στις περιπτώσεις διαφθοράς. Το πολιτικό σύστημα μας επιδεικνύει προκλητικά την υποκρισία, τη σαπίλα και τη διαφθορά του. Εμφανώς χρησιμοποιεί τα... απόβλητα του για να τραβήξει την προσοχή και να κρύψει ότι τα σκάνδαλα «πάνε πακέτο» με αντιλαϊκές πολιτικές, είναι η «άλλη όψη νομίσματος» των μνημονίων.

Ακριβώς αυτό «σφιχταγκάλιασμα» όμως αναδεικνύει όλες οι υποθέσεις και διαφαίνεται ξεκάθαρα από τις εξελίξεις στις δικαστικές διαδικασίες Το ίδιο νομικό «κατασκεύασμα» που θωρακίζει τα «νόμιμα» κέρδη των πολυεθνικών είναι αυτό που εμποδίζει να ερευνηθούν οι «παράνομες» πτυχές τους. Δεν υπάρχει φόνος χωρίς πτώμα! Αυτό διαφαίνεται ότι θα είναι το πρόβλημα στην περίπτωση των εξοπλιστικών μιζών. Ηδη από τους ανακριτές συνελήφθησαν και εξετάζονται -μετά τις καταγγελίες του Α. Καντά - ο 83χρονος εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Βένκμαν που κατονομάστηκε από πρώην διευθυντή προμηθειών, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία για τρεις ακόμη συλλήψεις, ενός εκπροσώπου εταιρείας και δύο εν αποστρατεία ανώτατων αξιωματικών μπλεγμένων στις υποθέσεις δωροδοκίας.

Εντούτοις τα επίμαχα ποσά που φέρεται να έχουν δοθεί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο -σύμφωνα όσα εκτιμούνται από κύκλους στο χώρο δικαιοσύνης- να εντοπιστούν προκειμένου να τεκμηριωθούν οι κατηγορίες. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη διακίνηση του «μαύρου χρήματος» μέσω της διαδικασίας των πολυδαίδαλων καναλιών των υπεράκτιων εταιρειών, που η λειτουργία τους προστατεύεται από την επίσημη ευρωπαϊκή νομοθεσία, εκ τούτου κάθε κατηγορούμενος θα μπορεί να καταρρίψει το σύνολο των κατηγοριών. 

Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι ότι ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας αναφέρθηκε σε διακίνηση μίζας μέσω της υπεράκτριας εταιρείας IRON, η οποία είναι αδύνατον ερευνηθεί. Θυμίζουμε ότιαντίστοιχο πρόβλημα είχε προκύψει και με την προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο της Ζίμενς όπου παρότι αιτήματα ελέγχου λογαριασμών εταιρειών στάλθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της βουλής σε ελβετικές τράπεζες ουδέποτε κατέστη δυνατόν οι λογαριασμοί να ανοίξουν.

Και η κωμωδία συνεχίζεται: Στην απόφαση της αθώωσης των υπευθύνων για τις «φούσκες» του χρηματιστηρίου φέρεται να αντέδρασε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη που χαρακτήρισε την υπόθεση «πρόκληση». Μάλιστα δήλωσε ότι προτίθεται να κινηθεί στην κατεύθυνση της αναίρεσης της.
«Καλά ως εδώ» θα μπορούσε να πει κανείς και να χαρακτηρίσει υγιή την αντίδραση. Η διαδικασία όμως της αναίρεσης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το... καλοκαίρι διότι πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου και η διαδικασία της... καθαρογραφής θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες όπως προβλέπεται από το δικαστικό πρωτόκολλο. Αυτά την ίδια στιγμή που για την υπόθεση υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων μετά την παρέλευση 15 χρόνων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. 

Να θυμίσουμε μάλιστα ότι πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία έχουν ξεκινήσει και έχουν διακοπεί δύο τουλάχιστον ανακριτικές διώξεις από το 2001, όπου ενεπλάκησαν τρεις εισαγγελείς, οι Δ. Ασπρογέρακας, Χ. Λακαφώσης και βέβαια η Κ. Μπουρμπούλια, η οποία καταδικάστηκε για δωροδοκία προκειμένου να «καλύψει» την όλη ιστορία.

Έπειτα από όλα αυτά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την περήφανη απάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, την Παρασκευή, σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους παράνομους οίκους ανοχής.Όπως υποστήριξε ο υπουργός, στο δίμηνο Οκτώβρη-Νοέμβρη έγιναν έλεγχοι σε δέκα οίκους και οδηγήθηκαν στη φυλακή 59 άτομα, ενώ σχηματίστηκαν 100 δικογραφίες. 

Τουλάχιστον σε κάποιους τομείς κυβέρνηση και δικαιοσύνη έχουν να επιδείξουν ... αποτελέσματα!

Γεράσιμος Λιβιτσάνος - "Πριν"
http://gregordergrieche.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.