# #

21 Νοε 2013

«Βοήθα, Ανγκέλα μου, γιατί πέφτουμε»

Samaras-Merkel


Ο Αντ. Σαμαράς πηγαίνει αύριο στο Βερολίνο για να ζητήσει πίστωση χρόνου στα καυτά θέματα του προϋπολογισμού, των πλειστηριασμών και των νέων μέτρων που απαιτεί η τρόικα.




  
Τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης θα προβάλει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει αύριο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Οι πιέσεις της τρόικας, στο σκέλος του δημοσιονομικού κενού του 2014, αλλά και στο φλέγον θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο μάλιστα δεν έχει δημοσιονομικές προεκτάσεις, ήταν για την κυβέρνηση αναπάντεχες και όσο περνούν οι μέρες θεωρούνται πλέον ...
επικίνδυνες.
Ανγκελα Μερκελ, Αντωνης Σαμαρας 
Η επιμονή της τρόικας στη λήψη νέων επώδυνων μέτρων, την ώρα που η κυβέρνηση είναι αβέβαιη για την υπερψήφιση του φορολογικού για τα ακίνητα και τον προϋπολογισμό, εάν επιβαρυνθούν κι άλλο, προκαλεί εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου. «Η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιδιώκει πόλεμο με την τρόικα αλλά διαπραγμάτευση», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος για να επισημάνει ότι «η διαπραγμάτευση, έτσι όπως εξελίσσεται, μπορεί και να καταλήξει σε πόλεμο». Νέα μέτρα στην κατάσταση που είναι η κοινωνία και οι πιέσεις που ασκούνται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν μπορούν να περάσουν.

Αντιδράσεις βουλευτών

Οι βουλευτές της Ν.Δ. συνεχίσουν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν περικοπές ή επιπλέον φόρους. Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης (ρ/σ Βήμα Fm) και ο Μ. Γιακουμάτος (Mega) προστέθηκαν χθες στη μακρά λίστα των «γαλάζιων» που θέλουν να μπουν από την κυβέρνηση κόκκινες γραμμές στην τρόικα. Και στο θέμα των πλειστηριασμών, ουδείς πλέον θεωρεί ότι η απελευθέρωση μπορεί να ανοίξει τώρα, έστω και σταδιακά.

Η δήλωση του εκπροσώπου της Ανγκελα Μέρκελ, Σ. Ζάιμπερτ, όπως και του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μ. Κότχαουζ, για το πλαίσιο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο, ότι δεν θα είναι συνάντηση διαπραγμάτευσης αλλά ενημέρωσης, δεν προκάλεσε ούτε κρύο ούτε ζέστη στην ελληνική κυβέρνηση. Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς έκλεισε το ζήτημα της πολιτικής διαπραγμάτευσης στην προηγούμενη ολιγόλεπτη συνάντηση με την κ. Μέρκελ και αυτό που προσδοκά είναι η πολιτική υποστήριξη.

Μια θετική δήλωση όμως, εδώ που είναι τα πράγματα με την τρόικα, δεν είναι αρκετή. Γι’ αυτό και με κάθε τρόπο τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα στους εταίρους στην Ε.Ε., να πάρει πίστωση χρόνου, ώστε να βγει από τις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες που έχει τον Δεκέμβριο χωρίς άλλες κοινοβουλευτικές απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.