# #

20 Μαΐ 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΒΟΜΒΑ τινάζει στον αέρα τους καναλάρχες της διαπλοκής!!! (είπα, και έφυγα τρέχοντας στο λιβάδι...)


ΑΠΟΦΑΣΗ - ΒΟΜΒΑ τινάζει στον αέρα τους καναλάρχες της διαπλοκής

Και όμως, υπήρξε επιτροπή που “γνωμάτευσε” το αυτονόητο. 

Ότι όλα αυτά τα εμετικά τηλεπαιχνίδια “βρες ποιό ζώο κάνει νιάου και κέρδισε 3 εκ. Ευρώ”, είναι τυχερά παίγνια και υπάγονται ακριβώς στις σχετικές διατάξεις!

Είναι η επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, που τινάζει στον αέρα τους καναλάρχες (εάν υλοποιηθεί η απόφαση της, που δεν πρόκειται βεβαίως να υλοποιηθεί) αφού δεν νομιμοποιεί απλώς τα πρόστιμα του ΕΣΡ, αλλά κατατάσσει τους ευφυείς καναλάρχες και τα ιδρύματα τους στο επίπεδο μπαρμπουτιέρας με ότι αυτό συνεπάγεται απέναντι στην δικαιοσύνη.

Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί (και σε σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας όπως ο ΑΝΤ1 και ο Alpha) ήταν τα ακόλουθα:

Πρόστιμα συνολικού ύψους 6.538.000 ευρώ, επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) κατά το 2012, αυξημένα κατά 4.513.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 τα οποία ήταν 2.025.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 6.355.000 ευρώ έχουν επιβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς και 183.000 σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΕΣΡ για το 2012 και κατατέθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Η αύξηση των προστίμων των τηλεοπτικών σταθμών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον υπερδιπλασιασμό των αποφάσεων που αφορούν παιχνίδια τύπου «CALL FOR CASH», «ΤΗΛΕΚΥΒΟΣ», «BOING», «NIGHT QUIZ», κ.λπ..

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μέσα στο 2012 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε 50 αποφάσεις προστίμου για προβολή απαγορευμένου παιγνίου, ενώ το 2011 εξέδωσε μόλις 5 αποφάσεις χρηματικής κύρωσης.

Κατά το 2012, το ΕΣΡ έγινε δέκτης πλήθος καταγγελιών από τηλεθεατές για εκμετάλλευσή τους από τα τηλεπαιχνίδια που προβάλλονται από τηλεοπτικούς σταθμούς. Το Συμβούλιο διαπίστωσε την παρανομία και επέβαλε σε τηλεοπτικούς σταθμούς διοικητικές κυρώσεις προστίμου και διακοπής της προβολής του τηλεπαιχνιδιού. Μερικές από αυτές τις αποφάσεις ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, με την αιτιολογία ότι κατά την προβολή των τηλεπαιχνιδιών ενημερώνονται οι τηλεθεατές για τους όρους συμμετοχής τους σε αυτά και επομένως δεν έχει συντελεστεί παραπλάνησή τους.

Το ΕΣΡ επέβαλε διοικητικές κυρώσεις για παράβαση του άρθρου 53 του Ν. 4002/2011, σύμφωνα με το οποίο για την νόμιμη προβολή τυχερών παιγνίων απαιτείται άδεια της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων. Παρά την επιβολή σοβαρών προστίμων εξακολουθεί η προβολή των τηλεπαιχνιδιών και συνάγεται ότι είναι σοβαρά τα κέρδη των επιχειρήσεων και οι αντίστοιχες δαπάνες των συμμετεχόντων τηλεθεατών.

Το 2012 παρατηρήθηκε αύξηση του συνολικού αριθμού των αποφάσεων κατά 22,08% σε σύγκριση με το 2011, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση των προστίμων κατά 4.513.000 ευρώ. Από τις 669 αποφάσεις, οι 354 αφορούν τηλεοπτικούς σταθμούς και οι 315 ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στο σύνολο των 669 αποφάσεων, την πρώτη θέση, με ποσοστό 38,86%, καταλαμβάνουν οι κυρώσεις, κυρίως λόγω της υψηλής συγκέντρωσης που παρουσιάζουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς (55,65% επί του συνόλου των αποφάσεων για τηλεοπτικούς σταθμούς) και ακολουθούν οι εγκρίσεις με ποσοστό 35,72%, με υψηλή συγκέντρωση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς (48,57% στο σύνολο των αποφάσεων για ραδιοφωνικούς σταθμούς).

Εντός του 2012 εκδόθηκαν 4 αποφάσεις άδειας λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών, 23 αποφάσεις για ανάκληση άδειας λειτουργίας και 9 αποφάσεις απόρριψης αίτησης για χορήγηση άδειας. Επίσης εκδόθηκαν 31 αποφάσεις έγκρισης μεταβίβασης τηλεοπτικών σταθμών και 13 αποφάσεις απόρριψης μεταβίβασης τηλεοπτικών σταθμών. Επίσης, εκδόθηκαν 83 αποφάσεις έγκρισης μεταβίβασης ραδιοφωνικών σταθμών και 22 αποφάσεις απόρριψης μεταβίβασης ραδιοφωνικών σταθμών. Παράλληλα, κατά το 2012 εκδόθηκαν 27 αποφάσεις οριστικής διακοπής λειτουργίας ισάριθμων ραδιοφωνικών σταθμών και 10 αποφάσεις οριστικής διακοπής λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού.

Έως το τέλος του 2012, στο Μητρώο Επιχειρήσεων του Τμήματος Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ ήταν εγγεγραμμένες 131 τηλεοπτικές επιχειρήσεις (των νομίμως λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών), 948 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, 398 εκδοτικές, 230 διαφημιστικές, 13 επιχειρήσεις έρευνας ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, 21 εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων και 46 επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων.
Πληροφορίες από το ΠΑΡΟΝ και το ZAPPIT.
http://www.ramnousia.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.