# #

20 Μαΐ 2013

Μεγαλοστομίες από το ΚΚΕ - Αποχαιρέτα τον το ΣΥΡΙΖΑ που χάνειςΑπό το "Πριν" που κυκλοφορεί, παραθέτουμε δυο κείμενο. Το πρώτο αναφέρεται στον απολογισμό που έκανε το ΚΚΕ μετά την κατάληξη που είχε η κινητοποίηση των καθηγητών της ΟΛΜΕ και το δεύτερο αφορά την πορεία του Σύριζα με αφορμή την συνάντηση Δασκαλόπουλου - Τσίπρα΄

 Μεγαλοστομίες από το ΚΚΕ
"Σας τα λεγα εγώ"

Μετά τη βροχή βγαίνουν τα σαλιγκάρια: Το «εγώ σας τα έλεγα» αποτελεί αν όχι το γράμμα, οπωσδήποτε το πνεύμα της γραμμής του Περισσού μετά την υποχώρηση του κινήματος των εκπαιδευτικών... 

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΚΕ αφιέρωσε περισσότερο χώρο στα κομματικά μέσα προπαγάνδας για τους καθηγητές μετά την απόφαση των ΕΛΜΕ ότι «δεν συντρέχουν οι όροι για την υλοποίηση της απεργίας» , από ό,τι είχε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα....

Χαρακτηριστική αυτής της αντίληψης, η ομιλία του Δημήτρη Γόντικα στο Βόλο, που καταφέρθηκε κατά του «τυχοδιωκτισμού με τον οποίο κινήθηκαν οι ηγεσίες των καθηγητών με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», που μπροστά στην επιστράτευση τα δίπλωσαν «όπως τα δίπλωσαν πριν λίγο καιρό οι ομογάλακτοι τους στο Μετρό της Αθήνας» (!) για να καταλήξει: «Να γιατί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντιτάχθηκαν στην απεργία διαρκείας μπροστά στις εξετάσεις».
Πάντως δεν χρειάζεται αλάνθαστο ταξικό κριτήριο για να προδικάσει κανείς την αποτυχία ενός αγώνα στην εποχή του Μνημονίου, καθώς το κίνημα βαδίζει από ήττα σε ήττα, χωρίς να εξαιρούνται απ' τον κανόνα οι αγώνες που πρωταγωνίστησε το ΚΚΕ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αυταρέσκειας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην κεντρική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη βρήκε την ευκαιρία να τροποποιήσει το διάσημο σύνθημα «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι» προσθέτοντας «με το ΚΚΕ επίθεση και πάλι» βάζοντας την αμυντικογενή «αντίσταση» στην πάντα! Αυτή η επιθετικότητα πάντως μένει στα χαρτιά για την ώρα, αφού το ΚΚΕ συνεχίζει να πιστεύει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ουσιαστικές κατακτήσεις με τους υπάρχοντες συσχετισμούς, οπότε στην πράξη έχουμε αναπαλαίωση της λογικής «ας σώσουμε οτιδήποτε και αν σώζεται»: «Μπορούμε να καθυστερήσουμε επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα, μπορούμε να φρενάρουμε άλλα, κυρίως μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές αύριο», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ο δρόμος θα ανοίξει προφανώς σύμφωνα με το ΚΚΕ όχι αν αυτοί οι αγώνες νικήσουν -κάτι που θεωρεί ότι δεν γίνεται στις σημερινές συνθήκες- αλλά αν αυτοί συμβάλλουν στη σφυρηλάτηση της λαϊκής συμμαχίας. Στην πράξη, αυτή τη γραμμή είδαμε στο κίνημα, στους αγώνες που πρωταγωνίστησε το ΠΑΜΕ, στους οποίους συνήθως οι απεργίες συνήθως αναστέλλονται συντεταγμένα θέτοντας στόχους «την καλύτερη οργάνωση, έχοντας αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες από την μάχη»

 Αποχαιρέτα τον το ΣΥΡΙΖΑ που χάνεις

Το τέλος της αντίθεσης κεφαλαίου – εργασίας εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του ΣΕΒ

του Γιώργου Λαουτάρη

Σε τρία επίπεδα η πολιτική δραστηριότητα αυτής της εβδομάδας αποκάλυψε το οριστικό διαζύγιο του νέου ΣΥΡΙΖΑ από τη ριζοσπαστική κληρονομιά του ξεκινήματός του, την κινηματική και ενωτική φυσιογνωμία που σημάδεψε τη γέννησή του. Σε προγραμματικό επίπεδο, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ έκανε ανεπίτρεπτα ανοίγματα στην επιχειρηματικότητα. Σε επίπεδο κοινωνικών συμμαχιών, η στάση του κόμματος στην απεργία των καθηγητών ταυτίστηκε με τις πιο συντηρητικές φωνές που ζητούσαν πρόωρη υπαναχώρηση. Και τέλος, σε οργανωτικό επίπεδο, χτίζεται ένα αρχηγικό κόμμα, περιφρουρημένο απέναντι στη διαφωνία και κυρίως, την αριστερή αναζήτηση.

«Είμαστε προκαταβολικά χαμένοι αν παραμείνουμε στα χαρακώματα» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, προλογίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στο βήμα, ο οποίος δεν διέψευσε τις προσδοκίες της επιχειρηματικής τάξης. Διότι μπορεί μεν να δεσμεύτηκε εκ νέου ενώπιον των μελών του ΣΕΒ για αποκατάσταση του βασικού μισθού, όμως παράλληλα εκθείασε το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας: Διασκευάζοντας την ιστορική ρήση του Λένιν «σοσιαλισμός ίσον σοβιέτ συν εξηλεκτρισμός», σημείωσε ότι «ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις».

Μιλώντας για τη «μεταμνημονιακή εποχή», εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα βάλει τέλος στην αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, αναλύοντας ότι «η στρατηγική μας υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, πιστεύουμε ότι όχι μόνο δε θα ζημιώσει αλλά, αντίθετα, μακροπρόθεσμα, θα ωφελήσει τον επιχειρηματικό κόσμο». Σε αυτόν τον αρμονικό κόσμο της συνεργασίας των κοινωνικών τάξεων, υπάρχει χώρος για την «υγιή επιχειρηματικότητα», για την «ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων» και όχι για την «πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας». Κατακλείδα σε αυτή την επιχείρηση γοητείας της επιχειρηματικής τάξης ήταν η υπόσχεση για …χάρισμα χρεών. Για πρώτη ίσως φορά δημοσίως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σχέδιο νέας σεισάχθειας» που θα αφορά όχι τους μικρομεσαίους, αλλά αορίστως τις «παραγωγικές επιχειρήσεις». Δεν ήταν λοιπόν άνευ αντικειμένου η αναγνώριση από τον πρόεδρο του ΣΕΒ ότι «ο ριζοσπαστισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι χρήσιμος και ευπρόσδεκτος»…

Φυσικά και είναι ευπρόσδεκτος από τους επιχειρηματίες ένας ριζοσπαστισμός όπως αυτός των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση. Η γραμματεία των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων της κομματικής παράταξης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με ανακοίνωσή της το Σάββατο εξήγησε ως εξής γιατί ψήφισε μαζί με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ την αναστολή των κινητοποιήσεων των καθηγητών, ακόμη και μετά τις συντριπτικές αποφάσεις των ΕΛΜΕ υπέρ της συνέχισης του αγώνα: «Με αίσθημα ευθύνης, συνεκτιμώντας τη γενικότερη κατάσταση στον κλάδο, στο συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνία, υποστήριξαν την άποψη ότι δεν έχουν διαμορφωθεί ο όροι και οι προϋποθέσεις για να πάμε στην κρίσιμη και αποφασιστική σύγκρουση», γράφουν.

Βέβαια, το σύνθημα της υποχώρησης είχε δώσει ήδη από το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοσταθμό Κόκκινο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ναι μεν υποστηρίζει «τα αιτήματα» των καθηγητών, όμως «είναι αναφαίρετο δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να καθορίζουν τον τρόπο πάλης», αρνούμενος να πάρει θέση και κατ’ αυτόν τον πλάγιο τρόπο να υποστηρίξει την απεργία. Προφανώς, πρόκειται για επιλογή που έγινε με κριτήρια δημοσκοπήσεων και με οδηγό τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές συμμαχίες που επιδιώκει σήμερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, το συντηρητικό αίτημα μερίδας της «κοινής γνώμης» για συγκεντρωτική ηγεσία και παύση της πολυφωνίας υπηρετεί μεθοδικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο οργανωτικό κομμάτι ανασυγκρότησης της συμμαχίας. Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει γήπεδο Τάε Κβον Ντο το πενθήμερο 10-14 Ιουλίου, όπου πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και του Συνασπισμού είναι η κατάργηση των συνιστωσών ως κομμάτων και η κατάργηση των λιστών ως χωριστών ψηφοδελτίων για τα όργανα. Στην εικοσαετή πορεία του, ο ΣΥΝ βάσιζε το οργανωτικό του μοντέλο στην ύπαρξη τάσεων, που εξασφάλιζαν την εκπροσώπησή τους στα ηγετικά κλιμάκια με χωριστά ψηφοδέλτια, που κατέγραφαν χωριστά ποσοστά. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε στη βάση ισονομίας των συνιστωσών μελών του, που εξασφάλιζε επί της ουσίας την εσωτερική δημοκρατία. Αυτό για παράδειγμα αντανακλάται στην επιλογή εκπροσώπου της συνιστώσας «Ρόζα», για τη θέση του συντονιστή της Γραμματείας μέχρι σήμερα.

Τόσο για τα πολιτικά επίδικα όσο και για τα οργανωτικά, αυτή την εβδομάδα ξεκινά ο διάλογος και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 23 Μαΐου, που θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα προσυνεδριακά κείμενα. Το συνέδριο θα κληθεί να λάβει πολιτική απόφαση, να εγκρίνει καταστατικό και να εκλέξει νέα ηγεσία.

1 σχόλιο:

  1. Ναι, αφού το ΚΚΕ έκανε ό,τι μπορούσε για τη μη υποστήριξη των εκπαιδευτικών (πόσο χάρηκαν γι' αυτό οι συγκυβερνώντες δεν λέγεται), βγήκε εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς να κριτικάρει μια ακόμη ήττα του λαού. Μόνον που ο ηγετικός του πυρήνας δεν μπορεί να κατανοήσει ακόμη ότι ταυτόχρονα, διασπείροντας την απογοήτευση, αλλά και την οργή στον κόσμο [γιατί έχει και αυτό τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στα κινήματα], αδυνατίζουν οι γραμμές του μέρα τη μέρα. Δεν διδάχθηκε τίποτα από τις περυσινές εκλογές και από τη στάση του ως προς το κίνημα των πλατειών, των διοδίων κλπ..
    Καθόσον δε αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ πολλά πράγματα είναι ανοικτά και θα κριθούν στο άμεσο μέλλον.
    Η ύπαρξη διαφορετικών τάσεων, αλλά και ψηφοδελτίων προκαλεί την μήνιν των καθεστωτικών. Πολλοί από αυτούς θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις συνιστώσες και με τον πλούτο ενός ριζοσπαστικού πολυτασικού και πολυφωνικού αριστερού κόμματος, όπου γίνεται ανοικτός διάλογος, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα μέλη [που πολλά από αυτά τον στήριξαν και τον όρθωσαν σε δύσκολους καιρούς] θα τους κάνουν το χατήρι.
    Απέναντι στις Σειρήνες, υπάρχουν και οι μέθοδοι του Οδυσσέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.