# #

17 Απρ 2013

Μεγάλη Συγκέντρωση στο Ηράκλειο κατά των ορυχείων της Χαλκιδικής (photos)


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειον συγκέντρωση αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στα μεταλλεία χρυσού της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός". 

Οι συγκεντρωμένοι από διάφορους πολιτικούς χώρους, οργανώσεις και κινήματα όπως το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων κτλ, εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στους διωκόμενους αγωνιστές της Χαλκιδικής και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των δύο που συνελήφθησαν την  και προφυλακίσθηκαν"με βάση ένα απόλυτα σαθρό κατηγορητήριο".

Σε ανακοίνωση των διαδηλωτών αναφέρεται: "Τον τελευταίο χρόνο ο αγώνας των κατοίκων, των περιοχών που πλήττονται, έχει ενταθεί, με μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, διαδηλώσεις στο βουνό και συχνές συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία λειτουργεί απροκάλυπτα πλέον, σαν ιδιωτικός στρατός της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Οι άνθρωποι που αντιστέκονται - νέοι, ηλικιωμένοι και μαθητές - λοιδορούνται και αντιμετωπίζονται σαν καθυστερημένοι και στείροι αρνητές της ανάπτυξης από τα media που ανήκουν στους ίδιους διαπλεκόμενους εθνικούς εργολάβους που παρασιτούν εδώ και δεκαετίες στο φυσικό περιβάλλον, στις ζωές μας και στο μέλλον μας. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και οι τοπικοί υπηρέτες του οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου, χρησιμοποιούν τις όποιες θέσεις εργασίας σαν το καρότο που χειραγωγεί τις συνειδήσεις κάποιων λίγων και προσπαθεί να διχάσει τις τοπικές κοινωνίες.


Με πρόσχημα την ανάπτυξη πάση θυσία, οι μηχανισμοί του κράτους και η εταιρεία έχουν εξαπολύσει μια συντονισμένη και άνευ προηγουμένου εκστρατεία τρομοκράτησης και καταστολής ενάντια στους αγωνιζόμενους κατοίκους των χωριών της Χαλκιδικής που αντιστέκονται στη λεηλασία της φύσης και στην στοχοποίηση των συντρόφων τους με σαθρά κατηγορητήρια. Το δάσος, που είναι κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής τους, αποτελεί  πλέον απαγορευμένη ζώνη για αυτούς, αφού στους μόνους που επιτρέπεται η πρόσβαση είναι στις κατασταλτικές δυνάμεις, σε ντόπια φασιστοειδή τσιράκια και μπράβους και στα συνεργεία που έχουν ήδη καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες δέντρα.


Από τη μια λοιπόν το μνημονιακό κράτος έχει ήδη καταδικάσει σαδιστικά τον κόσμο στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία.  Προσπαθεί να καταστείλει κάθε απεργία, κάθε αγώνα και κάθε εστία κοινωνικής  αντίστασης. Από την άλλη, με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη σωτηρία της εθνικής οικονομίας, ξεπουλά κάθε σπιθαμή γης, το φυσικό και κοινωνικό κεφάλαιο αυτού του τόπου σε επενδυτές και εθνικούς μεγαλοεργολάβους, ακόμη κι αν το μόνο που μπορούν να προσφέρουν στα σίγουρα είναι τοξικά απόβλητα, ισοπεδωμένα βουνά και διχασμένες κοινωνίες. Το σύστημα που έφτιαξαν δεν είναι παρά μια μηχανή θανάτου, και για εμάς προορίζουν το ρόλο του αθόρυβου γραναζιού.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι Σκουριές είναι το πειραματόζωο του μνημονιακού σχεδιασμού για να παραχωρηθεί κάθε σπιθαμή γης και κάθε φυσικός πόρος, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από τις Σκουριές μέχρι το Αποπηγάδι, στα διεθνή και ντόπια αρπακτικά που κάνουν κύκλους πάνω από το την εξαθλιωμένη κοινωνία που παραπαίει. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν σχεδιάσει και ήδη υλοποιούν εκβιαστικά ένα στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη που χωροθετεί ορυχεία, ανεμογεννήτριες, πετρελαιοπηγές, διαμετακομιστικά λιμάνια και αεροδρόμια χωρίς σχεδιασμό και χωρίς κοινωνική διαβούλευση και συναίνεση. Για ποιο εθνικό συμφέρον μιλάνε;
Στο χέρι όλων μας μαζί είναι να δείξουμε τη δύναμή μας, και να αποδείξουμε πως το πειθήνιο και αναλώσιμο δυναμικό πάνω στο οποίο θέλουν να στηρίξουν το οικοδόμημά τους δεν υπάρχει. Τα θεμέλια για τη ζωή μας και την κοινωνία που οραματιζόμαστε, είμαστε εμείς και όχι οι διαπλεκόμενοι νεοτσιφλικάδες τύπου Μπόμπολα και Κοπελούζου. Δεν χρειαζόμαστε ταγούς στη ζωή μας, αλλά συντρόφους, συναγωνιστές και συνοδοιπόρους στον πόλεμο που μας κήρυξαν.

• Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων αγωνιστών της Χαλκιδικής και την ακύρωση της άδειας λειτουργίας του ορυχείου.  

• Απαιτούμε ο σχεδιασμός της εξόδου από την κρίση να βασιστεί στις ανάγκες και τα οράματά μας και όχι στις επιδιώξεις και την απληστία των ντόπιων και ξένων συμφερόντων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.