# #

30 Νοε 2012

Ισπανική πόλη βάζει κλήρο για το ποιοι άνεργοι θα δουλέψουν




ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ και ομως ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ.

Η σταθερή και μόνιμη εργασία με σύγχρονα δικαιώματα είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων. Η εργατική τάξη έχει και το χρέος και τη δύναμη να μπει μπροστά στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και οχι να αποδεχτει την ελεημοσυνη και τον εξευτελισμο.

Η ειδηση....

Στη λοταρία θα μπαίνουν οι θέσεις εργασίας για το 34% της Αλαμέδα που δεν δουλεύει
Ανεργοι Ισπανοί περιμένουν έξω από ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας στη Μαδρίτη
  
Μια πόλη έξω απ’ τη Σεβίλλη, όπου ο ένας στους τρεις κατοίκους της είναι άνεργος, βγάζει τις θέσεις εργασίας που διαθέτει στη… λοταρία.
Στην Αλαμέδα, με το 34% του πληθυσμού των 5.600 πολιτών της να είναι άνεργο, ο δήμαρχος της πόλης βρήκε έναν τρόπο ώστε οι δουλειές να κατανέμονται δημοκρατικά, χωρίς υπόνοιες ή κατηγόριες πως γίνονται διακρίσεις: οι εργαζόμενοι του μήνα βγαίνουν μετα από κλήρωση.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», λεει ο δήμαρχος Χουάν Λορέντζο Πινέρα, προσθέτοντας πως«πολλές οικογένειες μένουν στο δρόμο, αφού δεν εχουν να πληρώσουν για νοίκι, ενώ δεκάδες κόσμου έρχονται στο δημαρχείο ζητώντας για τροφή».

Η δημοτική αρχή προσφέρει κάθε μήνα δουλειά σε οκτώ γυναίκες, για εργασίες καθαρισμού των δημόσιων κτιρίων της. Οι γυναίκες αυτές θα κερδίσουν 650 ευρω μηνιάτικο για τέσσερις ώρες δουλειάς καθημερινά, στο δημαρχιακό μέγαρο, τη δημοτική βιβλιοθήκη, το δημοτικό γυμναστήριο και τα δημόσια σχολεία. Όσες γυναίκες θέλουν να συμμετάσχουν, εχουν δικαίωμα να βάλουν το όνομα τους στη κληρωτίδα, απ’ όπου θα προκύψουν τα ονόματα των οκτώ τυχερών.

«Η ευκαιρία αυτή είναι μια τρομακτική βοήθεια», λεει η νεαρή νοικοκυρά Μόντσε Σολσόνα, που θα εργαστεί το μήνα αυτό ως καθαρίστρια στο δημοτικό σχολείο, τονίζοντας πως «εύχομαι μόνο να κρατούσε λίγο παραπάνω. Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να γυρίσω στο σπίτι και να φροντίσω τον άντρα μου που είναι επίσης άνεργος».
Οι άντρες της Αλαμέδα που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην κλήρωση για τις οκτώ θέσεις εργασίας, εχουν μια παρόμοια ευκαιρία: εχουν το δικαίωμα να ψηλώσουν συμμετοχή για τις τρεις θέσεις οδοκαθαριστή που προκύπτουν κάθε τρεις μήνες με τον ίδιο  ακριβώς τρόπο. Περισσότεροι από 200 κάτοικοι της πόλης δήλωσαν συμμετοχή κατά την τελευταία κλήρωση, του καλοκαιριού που μας πέρασε.
 
«Με την ισπανική οικονομία να μοιάζει «νεκρή», και το μέλλον να φαντάζει αβέβαιο, αυτή η λοταρία δίνει μια ακτίδα ελπίδας στους κατοίκους της Αλαμέδα», καταλήγει ο δήμαρχος.

από δω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.