# #

15 Νοε 2012

Μεσαιωνικά βασανιστήρια για να μας δώσουν τη δόση



Χειροπόδαρα επιχειρούν να δέσουν άμεσα την Ελλά­δα οι δανειστές. 

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας θα λάβει μια σειρά κονδύλια από κα­θυστερημένες δόσεις και αχρησιμο­ποίητα χρήματα από το ΕΣΠΑ, όμως η «ξαφνική» χαλάρωση και βοήθεια από την Ε.Ε. ούτε ξαφνική είναι, ού­τε δείγμα ότι μας αγάπησαν.

Σίγουρα στο εσωτερικό ο πρωθυ­πουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει να πει ότι κατάφερε να αποσπά­σει αυτό που ζητούσε: 
τις τρεις κα­θυστερημένες δόσεις μαζεμένες, ύψους 44 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, αυτό που δεν λέει η κυβέρ­νηση είναι ...τι πραγματικά έγινε τα τελευταία εικοσιτετράωρα πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών.

Προκαλεί τρόμο

Οι δανειστές ζήτησαν και πήραν την αυξημένη εποπτεία και παρέμ­βαση, την οποία ήθελαν από τον πε­ρασμένο Μάρτιο. Θα έχουν λόγο για τα πάντα και κυρίως για το πού θα πηγαίνουν τα χρήματα των δόσεων. Με άλλα λόγια, ενώ επισήμως μας έδωσαν κάποια βοήθεια, την ίδια στιγμή αφαιρούν έμμεσα την εθνική κυριαρχία στη διαχείριση της οικο­νομίας. Και μπορεί να μην το κάνουν με εμφανή τρόπο, όπως επιθυμούσε η Γερμανία με την τοποθέτηση υπερεπιτρόπου, όμως να είστε σίγουροι ότι το πέτυχαν. Άλλωστε, η προοπτική πρόωρων εκλογών και η πιθανό­τητα ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μόνο τρόμο τους προκαλεί. Έτσι φρόντισαν και να δείξουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά με την παραχώρηση των δόσεων και μιας ρύθμισης για το χρέος που τώ­ρα συζητείται, και να περάσουν συ­γκεκριμένες αποφάσεις αυξημένου ελέγχου, ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο εάν αλλάξει η κυβέρνη­ση. Έχουμε και λέμε:

1Όπως ξεκαθάρισε η ίδια η Λαγκάρντ, ο προϋπολογισμός και το νομοσχέδιο με τα μέτρα λιτότητας χρειάζονται αναπροσαρμογές, ώστε να ενσωματωθούν οι νέες προαπαι­τούμενες δράσεις (prior actions). Μια μόλις εβδομάδα δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύ­σεων με την τρόικα, οι δανειστές θυ­μήθηκαν ότι θέλουν να προσθέσουν κι άλλα. Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση έχει να περάσει νομοθετικές ρυθμί­σεις για τις παλιές προαπαιτούμενες δράσεις. Μαζί να ρυθμίσει και την αυξημένη εποπτεία για την οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν έδωσε λεπτομέρει­ες, παρά τις επίμονες ερωτήσεις δη­μοσιογράφων.

2Τα 44 δισ. ευρώ θα μπουν στον λογαριασμό δόσεων που ήδη υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μέχρι εδώ καλά. Για την εκταμίευση του κάθε ευρώ, όμως, η Αθήνα θα πρέπει να ζητά την έγκριση από τους δανειστές, μέσω του προσωρινού μηχανισμού EFSF, άσχετα εάν αυτό δεν θα βλέπει το φως της δημοσιό­τητας. Τίποτα δεν θα κινείται εάν δεν το προεγκρίνουν οι δανειστές μέσω μιας μικρής επιτροπής που θα συ­σταθεί. Απόλυτη προτεραιότητα θα είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς Ε.Ε. και ΔΝΤ και του χρέους που θα αναπροσαρμο­στεί μετά τη νέα απόφαση. Η αποκατάσταση των αδικιών σε χαμηλόμι­σθους και χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι μέσα στη λίστα των προτεραιο­τήτων...

Η νέα τρόικα που θα συσταθεί, θα έχει λόγο για την εισροή και εκροή χρημάτων από όλα τα υπουρ­γεία. Συμπεριλαμβανομένων και των Άμυνας και Εξωτερικών. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους υποψι­ασμένους. Με την πρώτη εκτροπή από τα συμφωνηθέντα, η νέα τρό­ικα θα δίνει εντολή για το πάγωμα των δόσεων και της άμεσης εφαρ­μογής αυτοματοποιημένων μέτρων που θα αποφασίζει η ίδια χωρίς να χρειάζεται διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και έκθεση προόδου. Οι δανειστές θα ενημερώνονται με non papers για το τι γίνεται στο εσωτερι­κό της χώρας ανά εβδομάδα.

4Η νέα τρόικα θα χειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις. Με τη δικαιολογία ότι δεν καταφέραμε μέ­χρι τώρα να φέρουμε χρήματα στα ταμεία από πώληση κρατικής περι­ουσίας, ως οφείλαμε, το παιχνίδι θα περάσει στα χέρια των δανειστών. Όπως πληροφορούμαστε, αυτό εί­ναι πλέον βασική προϋπόθεση για να αποσπάσουμε την απόφαση για το χρέος. Επισήμως θα φαίνεται ότι μέρος της λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι η χρηματοδότη­ση της επιμήκυνσης από έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις...

5Την περιβόητη διετή παράταση στη δημοσιονομική προσαρμο­γή που πανηγυρίσαμε, ουσιαστικά δεν την πήραμε. Κι αυτό γιατί μας ζητήθηκε – η κυβέρνηση ενέδωσε – τα νέα μέτρα να είναι εμπροσθοβαρή, και περίπου 10 δισ. ευρώ να ληφθούν το 2013! Η επιμήκυνση, υποτίθεται, δίνεται ώστε τα μέτρα λιτότητας να παρθούν σε βάθος τε­τραετίας και όχι σε έναν χρόνο!

6Έρχονται κι άλλα μέτρα τον Μάρ­τιο. Η κυβέρνηση το φοβάται, όμως οι διαπραγματεύσεις των τε­λευταίων ημερών δείχνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η επιβολή μέτρων που θα χαρακτηρίζονται «δι­ορθωτικά». Οι μισθοί θα μειώνονται κι άλλο σταδιακά μέχρι το 2016, η τρόικα θα λαμβάνει ανά τρίμηνο ρα-πόρτο για το ποιοι απολύονται στον δημόσιο τομέα, οι δαπάνες για Υγεία, Άμυνα, Παιδεία, επίσης θα μειωθούν περαιτέρω – και έχει ο Θεός!

Όσο για το χρέος, η διαπραγμά­τευση μόλις τώρα αρχίζει. Η κυβέρ­νηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλ­λο από να παρακολουθεί πού θα κά­τσει η μπίλια της διαμάχης μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Όλα δείχνουν όμως ότι στην Ευρώπη επικράτησε η γερμανική πρόταση για λύση - μπά­λωμα μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Όπως γίνεται κάθε φορά. Ακόμα και οι περιβόητες γαλλικές αντιστάσεις κάμφθηκαν με το που το γερμανι­κό υπουργείο Οικονομικών κυκλο­φόρησε έκθεση ότι ανησυχεί για το μέλλον της γαλλικής οικονομίας. Η γαλλική κυβέρνηση είπε «ναι σε όλα» προκειμένου να βάλει ο κύ­ριος Σόιμπλε την έκθεση πίσω στο συρτάρι...

1 σχόλιο:

  1. Οι προσκυνημένοι τα δίνουν όλα, προκειμένου να συνεχίσουν να βρίσκονται στα πράγματα.
    Και άντε οι "επαγγελματίες" πολιτικάντηδες συνηθισμένοι είναι να το κάνουν, αλλά ο Μανιτάκης και ο Ρουπακιώτης τί ζήλεψαν και δεν παραιτήθηκαν; Η συνέχιση της παραμονής στις υπουργικές καρέκλες ήταν το μόνο "αντίδωρο";
    Η υστεροφημία τους είναι ψιλά γράμματα; Τελικά, ναι. Συμπεριλαμβάνονται και αυτοί στους Νενέκους.
    Οσο δε αφορά στους 150 βουλευτές που ψήφισαν το νέο λαϊκοκτόνο και πατριδοκτόνο πακέτο και στους 164 που ψήφισαν τον προϋπολογισμό (το καπάκι στο φέρετρο του Ελληνα), ταιριάζει απολύτως ο στίχος του Σαββόπουλου: "έρημοι και απρόσωποι" (είναι κια αυτά τα 8 ή όσα είναι χιλιάρικα το μήνα, όσο να πεις, που έγειραν και την πλάστιγγα).
    Δεν την απέφυγαν την καταισχύνη της παράδοσης της πατρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.