# #

12 Απρ 2012

Να πάψουν να πληρώνονται οι Δάσκαλοι από το Κράτος  Γράφει ο Γιώργος Κακαρελίδης

Ένας φίλος από το internet μου ζήτησε να γράψω κάτι σχετικά με τούς μισθούς των δασκάλων. Όντως τα στοιχεία, πού παρέθεσε, έδειχναν ένα πράγμα: Οι Δάσκαλοι πληρώνονται υπερβολικά! Με τους παχυλούς μισθούς τους, βάζουν μέσα το ελληνικό κράτος, δουλεύοντας μόνο 9 μήνες τον χρόνο, 6 πραγματικές ώρες την μέρα κι' όχι δήθεν 7 ! Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή σειρά και να τους πληρώνουμε για αυτό που πραγματικά κάνουν, το "baby-sitting". Όχι το κράτος, δηλαδή όλοι,  αλλά μόνο όποιος είναι (ακόμα) γονιός. Έτσι δεν είναι;

Ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για μια μέση δασκάλα με 2 παιδιά και 15 χρόνια υπηρεσία, 17600 ευρώ τον χρόνο (1400 Χ12 μήνες συν 400 δώρο Χριστουγέννων συν 400 Πάσχα και άδεια ). Προσοχή όμως : Στην πραγματικότητα δουλεύει μόνο 9 μήνες δηλαδή πρακτικά 198 ημέρες, 6 ώρες την μέρα, με 25 περίπου παιδιά ανά τάξη. Τεράστια σπατάλη δεν νομίζετε ;

Ε, λοιπόν δεν προτίθεμαι, ως γονιός, να τους δίνω πάνω από όσα θα έδινα σε μια μετανάστρια από Βουλγαρία ή Ταϊλάνδη, να φυλάει το παιδί, δηλαδή 400 ευρώ συνολικά για 6 ώρες την μέρα επί 22 μέρες τον μήνα. Για να δούμε. Με βάση τούς υπολογισμούς αυτό οδηγεί  σε 25 παιδιά Χ 400 ευρώ ανά μήνα Χ 9 μήνες =  90.000 ευρώ (Ωχ, κάποιο λάθος έγινε). Α ναι, εξίσωσα τις ξένες baby sitters, με τους δασκάλους. Αδιανόητο, θα το διορθώσω αμέσως.

Πόσο θα πλήρωνα για 3 ταινίες dvd νοίκι (ένα εξάωρο δηλαδή) ή από αγορά εφημερίδας με δώρο dvd, που να απασχολεί το παιδί, χωρίς βέβαια κάποιον να το προσέχει; Το πολύ 6 ευρώ τη μέρα. Άρα τόσα θα πρέπει να δίνει ο κάθε γονιός στο δάσκαλο. Οπότε έχουμε 25 παιδιά Χ 6 ευρώ ανά παιδί την ημέρα επί 198 μέρες συνολικά (9 μήνες) βγαίνει, χμ ....  29,700 ευρώ για 9 μήνες.

Για περιμένετε ένα λεπτό, κάτι πρέπει να γίνεται λάθος εδώ! Κάτι είναι σίγουρα λάθος! Για να δούμε: Αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο σαν μια, απλά, ξένη baby sitter, μάς στοιχίζει 1 ευρώ ανά μαθητή την ώρα, αν τον θεωρήσουμε σαν ...DVD  μάς στοιχίζει εεε 3 ευρώ, ενώ αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο, όπως λειτουργεί σήμερα, το κόστος ανά μαθητή είναι μόλις 59 λεπτά την ώρα. Και βέβαια έχουμε την απαίτηση και να μάθει τα παιδιά γράμματα και να ασχολείται με ειδικές περιπτώσεις και να τα παιδαγωγεί. Τρομερά φτηνή τιμή για φροντίδα, φύλαξη και μόρφωση παιδιών.

Τα ίδια ισχύουν και για τούς καθηγητές της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Παιδείας. Ειδικά στην τελευταία δεν μιλάμε για 25 μαθητές αλλά για τριακόσιους (!!!). Οπότε ανά φοιτητή το κόστος είναι κάτω από 5 λεπτά.

Ακούγεται  τρελό εεε; Κι' όμως συμβαίνει. Βρείτε μου οποιονδήποτε, που θα έπαιρνε για οιαδήποτε συγκεκριμένη δουλειά, μισό ευρώ την ώρα το άτομο. Άρα, να πάψουν να πληρώνονται οι δάσκαλοι από το Κράτος ή όχι;

Μάλιστα για το ίδιο θέμα ο σχωρεμένος ο Κέννεντυ είχε πει:  «Καταλαβαίνεις πόσο κυνικός έχει γίνει ένας λαός, όταν θεωρεί φυσιολογικό, να πληρώνει περισσότερο αυτόν που ασχολείται με τις αποχετεύσεις του, παρά αυτόν που ασχολείται με τα μυαλά των παιδιών του».

--Ο κ. Γ. Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχειρηματική Έρευνα & Στατιστική, ΤΕΙ Πατρών

3 σχόλια:

 1. Ε ΕΣΥ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙΣ ΒΡΕ ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ.ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΗΣΤΕ!ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΙΧΑΛΗ 11:22 ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ BABY SITTER ΚΑΙ DVD ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ!!!

  ΕΣΥ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙΣ??? ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ???

  ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ "ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ".

  ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ... ΚΡΙΜΑ... ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΛΕΣ "ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ".

  ΕΙΑΙ ΚΡΙΜΑ... ΤΟΣΟ ΚΡΙΜΑ... ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΛΥΠΗΣΗ

  ΕΙΣΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ "ΔΙΑΡΕΙΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ".

  ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ... ΘΑ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ!!! ΜΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ

  EKDOSI.COM
  ΣΑΪΝΗΣ Δ. ΧΡΗΣΤΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΓΩ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΑΝΩ ΒΑΡΔΥΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ 4 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΟΜΑΙ ΜΕ 2 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΒΑΡΔΥΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΩ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΛΑΙΓΟΜΑΙΤΗΝ ΕΠΕΛΕΞΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ.ΑΥΤΟΙ Η ΕΣΥ ΚΛΑΙΓΕΣΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΑΝ ΤΙΣ ΧΗΡΕΣ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ.ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΣΑΣ.ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΑΥΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤ'ΙΔΙΑΝ.
  ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΣΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.