# #

13 Αυγ 2011

Το οικονομικό ναυάγιο οδηγεί σε εκλογές



Η ανακοίνωση της Στατιστικής για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 6,9% το β’ τρίμηνο δεν προξενεί καμιά εντύπωση πλέον αφού όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει καθημερινά.

 Είναι απλά ένας αριθμός που ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει ούτε αυτά που βιώνουν οι πολίτες, αλλά και ούτε όσα ακολουθούν.
 Ωστόσο, το 6,9% δείχνει ότι η ακολουθούμενη οικονομική συνταγή από την αρχή ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Το έλεγαν όλοι, το φώναζαν στην κυβέρνηση αλλά αυτή απλά ακολουθεί τους κανόνες της τρόικας και ειδικά το μοντέλο που εφαρμόζει το ΔΝΤ σε κάθε χώρα που πάει. Είναι κάτι σαν τιμωρία στους κακούς πολίτες που ζητούν μια καλύτερη ζωή.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσα έχει κερδίσει η ελληνική οικονομία από τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και από τους φόρους που στραγγαλίζουν πολίτες και επιχειρήσεις.

 Αν πράγματι τα ταμεία ήταν γεμάτα, το έλλειμμα υποχωρούσε και φαινόταν φως στο βάθος του τούνελ, θα το καταλαβαίναμε και θα κάναμε υπομονή. Δυστυχώς, όμως, τα κουκιά είναι μετρημένα. Και τα ταμεία είναι ..
άδεια και η οικονομία, η πραγματική, βουλιάζει.
Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι το επόμενο τρίμηνο αλλά και μέχρι το τέλος του χρόνου η ύφεση στην οικονομία θα γενικευθεί. Θα την νιώσουν στο πετσί τους ακόμη περισσότερο οι Έλληνες λόγω του Μεσοπρόθεσμου που ακόμη δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Για σκεφτείτε τι θα γίνει όταν θα πρέπει να πληρωθούν οι έκτακτοι φόροι ή ακόμη και το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης;
Επίσης, κανείς δε ρωτά τους περισσότερους από 800.000 επίσημους άνεργους για το πώς θα βγάλουν το χειμώνα.
Οι επιχειρήσεις από την άλλη θα συνεχίζουν να βρίσκονται στο κόκκινο. Ήδη 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας έχει βάλει λουκέτο και τα πράγματα θα χειροτερέψουν μόλις τελειώσουν οι εκπτώσεις. Είκοσι ημέρες πριν από το τέλος των εκπτώσεων έως και 70% αλλά οι τζίροι δε λένε να ανέβουν. Η πτώση στις πωλήσεις κατά μέσο όρο έχει φτάσει το 25% ενώ σε ορισμένες περιοχές είναι κοντά στο 50%.
Επομένως, ο συνδυασμός των πενιχρών εισοδημάτων και της ανεργίας έχει περάσει πλέον για τα καλά και στην αγορά. Αγορές δε γίνονται, πέφτουν οι τζίροι, βασικά προϊόντα έχουν γίνει είδος πολυτελείας.
Μη σας ξεγελά το 2,6% του πληθωρισμού σε καιρό γενικού ξεπουλήματος και προσφορών. Η αγορά είναι ακόμη ακριβή, ειδικά τώρα που η αγοραστική δύναμη του Έλληνα έχει υποχωρήσει σε επίπεδα προ 40 ετών.
Το ερώτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Υπόσχεται επιδόματα, μοιράζει λεφτά από το ΕΣΠΑ αλλά αυτά δε φαίνονται πουθενά. Αντί να δώσει πραγματική τονωτική ένεση στον κόσμο και την αγορά, συναίνεσε σε ένα Μεσοπρόθεσμο που θα κάνει αβίωτη τη ζωή μας τον επόμενο χειμώνα. Το χειρότερο είναι ότι δε δίνει προοπτική ανάπτυξης, απλά περιμένει το νέο δάνειο για να βουλώσει τρύπες. Με δανεικά όμως δε γίνεται οικονομία.
Το θλιβερό αυτό σκηνικό που στήνεται για τους επόμενους μήνες είναι ίσως και σκηνικό εκλογών. Διότι όταν ο κόσμος φτάνει στα όριά του, η δημοκρατία πρέπει να βρίσκει διεξόδους. Και μια από αυτές είναι να αλλάξει κυβέρνηση. Αφού το ΠΑΣΟΚ δεν ακούει τον κόσμο η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες, εκεί που ο λαός μιλά και τα κόμματα κάθονται προσοχή.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.