# #

10 Αυγ 2011

Ενας άθεος ιερέας

«Πιστεύοντας σ' έναν ανύπαρκτο Θεό»

Του Γιώργου Αγγελόπουλου 
Ενας στους έξι ιερείς της Προτεσταντικής Εκκλησίας της Ολλανδίας, της μεγαλύτερης της χώρας, καθώς και έξι άλλων μικρότερων δογμάτων, είναι είτε αγνωστικιστής είτε άθεος, έδειξε πρόσφατη έρευνα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ.

 Ο αιδεσιμότατος Κλας Χέντρικσε είναι ένας απ' αυτούς.

Εχει την ενορία του στο Γκόρινχεμ, στην Κεντρική Ολλανδία, και έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Πιστεύοντας σ' έναν ανύπαρκτο Θεό», με αποτέλεσμα η Εκκλησία του να εξετάσει το ενδεχόμενο να τον παύσει.

 Ωστόσο, όταν ...διαπιστώθηκε πως οι απόψεις του είναι τόσο ευρέως διαδεδομένες μεταξύ των κληρικών της, αποφάσισε να μην ξεχωρίσει τον συγκεκριμένο ιερέα επιβάλλοντάς του κυρώσεις.
Στην εκκλησία του Χέντρικσε, η λειτουργία είναι μάλλον συμβατική, με ύμνους, αναγνώσεις αποσπασμάτων από τη Βίβλο και την Κυριακή Προσευχή. Ομως το μήνυμα από το κήρυγμά του μοιάζει αποθαρρυντικό για έναν χριστιανό: «Επωφελήσου όσο περισσότερο μπορείς από τη ζωή στη γη, επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις μόνον αυτή». «Προσωπικά δεν έχω το ταλέντο να πιστεύω στη μετά θάνατον ζωή», λέει ο ιερέας στον Ρόμπερτ Πίγκοτ του BBC. «Οχι, για μένα η ζωή μας, η αποστολή μας, είναι πριν από τον θάνατο». Δεν πιστεύει επίσης στην ύπαρξη του Θεού ως υπερφυσικού όντος. «Μπορεί να υπάρξει εδώ κάτω στη γη, ανάμεσα σε σας και σε μένα, ανάμεσα σε ανθρώπους. Ο Θεός δεν είναι καθόλου ένα ον... είναι μια λέξη για την εμπειρία ή η ανθρώπινη εμπειρία». Λέει επίσης πως ο Ιησούς μπορεί να μην υπήρξε ποτέ, αν και πιστεύει πως η περιγραφή της ζωής του στην Καινή Διαθήκη αποτελεί μια πολύτιμη πηγή σοφίας για το πώς να ζει κανείς.
Ο Χέντρικσε κάθε άλλο παρά μόνος είναι στις πεποιθήσεις του αυτές. Μια άλλη ιερέας της Προτεσταντικής Εκκλησίας της Ολλανδίας, η Κίρστεν Σλάτεναρ, λέει στον συντάκτη του BBC ότι πιστεύει πως ο όρος «Υιός του Θεού είναι ένα είδος τίτλου», πως ο Ιησούς ήταν ένας «πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, επειδή έζησε με την αγάπη, με το πνεύμα του Θεού που βρήκε μέσα του» και πως αυτά που λέει δεν αλλάζουν «το πραγματικό νόημα του χριστιανισμού». «Η Εκκλησία πρέπει να είναι ευαίσθητη σε ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία, πρέπει να αλλάζει για να παραμείνει χριστιανική. Δεν μπορείς να κάνεις σήμερα κήρυγμα για τον Παράδεισο με τον ίδιο τρόπο που το έκανες πριν από 2.000 χρόνια», λέει ο Ρίκο Φόρμπεργκ της Εκκλησίας του Αμστερνταμ Στρομ Βεστ.
Για πολλούς, οι θέσεις αυτές είναι απελευθερωτικές. Για τους συντηρητικούς της Ολλανδικής Μεταρρυθμιστικής Εκκλησίας, είναι καταστροφικές. «Οταν φέρνουμε ανθρώπους στην Εκκλησία πετώντας έξω τον Ιησού Χριστό, χάνουμε τον πυρήνα του χριστιανισμού», λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης Στάφορτς, όπου επικρατούν οι πιστοί της Εκκλησίας αυτής. «Δεν μεταρρυθμίζουμε θεσμούς και στάσεις, αλλά τον πυρήνα του μηνύματός μας».


http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4648187
http://www.greatlie.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.