# #

9 Αυγ 2011

Ήρθε η ώρα λοιπόν να φιμωθούν τα μπλόγκς ώστε ο κόσμος να παρακολουθεί μόνο την Τρέμη, τον Καψή, την Κάτια Μακρή και τον Τράγκα, τον μεγάλο θεωρητικό του νεοφιλελευθερισμού Πάσχο Μανδραβέλη, τους πανελίστες, τα πρωϊνάδικα και μεσημβρινάδικα και όλους τούς θλιβερούς παρόμοιους στο σύνολο σχεδόν του ηλεκτρονικού και έντυπου λόγου..

Ήταν αναμενόμενο και αυτό.. Η φίμωση του διαδικτύου αποκαλύπτει τον φόβο της εξουσίας απέναντι σε μια κοινωνία που γονάτισαν, ταπείνωσαν και εξαθλίωσαν.

 Όπως όλα τα καθεστώτα έτσι και αυτοί ξέρουν πολύ καλά πως η κοινωνία που μακελεύουν καθημερινά δεν πρόκειται να τους ράνει με γαρδένιες και προσπαθούν να την ελέγξουν με τον αυταρχισμό και τον περιορισμό της ελευθερίας. 

Με τα δακρυγόνα και την απαγόρευση κάθε έκφρασης πολιτικής αποδοκιμασίας και κάθε φωνής που μπορεί να εναντιωθεί στην υποχρεωτική «συναίνεση» που «σώζει την πατρίδα» καταδικάζοντας το λαό της.

Ήταν αναμενόμενο λοιπόν και όπως έχει αποδείξει η ιστορία, για άλλη μια φορά, ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει η «βάρβαρη» δεξιά το κάνει ο «σοσιαλισμός»..

Έτσι και αυτήν τη βρώμικη δουλειά ανέλαβε και πάλι ο πασοκισμός και μάλιστα ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δηλαδή το λεγόμενο παλιό «καλό» πασοκ που πάντα «είναι εδώ ενωμένο δυνατό»..

 Θα πατάξουν τους «κουκουλοφόρους του διαδικτύου» δήλωσε χτες ο κος υπουργός, θα πατάξουν δηλαδή κάθε πολιτική έκφραση που δεν φέρει ετικέτα και ονοματεπώνυμο με κρατική σφραγίδα και που απλώς με τον νέο νόμο μπορεί να χαρακτηριστεί από κάθε μπάτσο ή εισαγγελέα ως «παραβατική»..


Ήρθε η ώρα λοιπόν να φιμωθούν τα μπλόγκς ώστε ο κόσμος να παρακολουθεί μόνο την Τρέμη, τον Καψή, την Κάτια Μακρή και τον Τράγκα, τον μεγάλο θεωρητικό του νεοφιλελευθερισμού Πάσχο Μανδραβέλη, τους πανελίστες, τα πρωϊνάδικα και μεσημβρινάδικα και όλους τούς θλιβερούς παρόμοιους στο σύνολο σχεδόν του ηλεκτρονικού και έντυπου λόγου..

Θα φιμώσουν λοιπόν τα μπλόγκς έστω και αν αποτελούν σχεδόν τη μοναδική φωνή που, ναι, χάρις στην ανωνυμία, μπορεί να είναι πιο ελεύθερη και αληθινή.

 Φυσικά και υπάρχουν αλήτες που προσποιούνται τους μπλόγκερς.. Που εκμεταλλεύονται την ανωνυμία ακόμα και για καθαρώς παράνομους σκοπούς..
Όμως η αλητεία δεν είναι blogging.. Ο κάθε αλήτης «αποκαλυπτικός» δημοσιογράφος δεν είναι blogger.. Κάθε ιστοσελίδα στο ιντερνετ δεν είναι blog.. Η μπλογκόσφαιρα δεν είναι όλο αυτό το σκουπιδαριό, η βρωμιά και δυσωδία που έχει ξεβραστεί από τα παραδοσιακά μίντια για να κάνει καριέρα στο διαδίκτυο..

Αλλά ας μην γελιόμαστε.. Η εξουσία δεν φοβάται αυτούς. Τους ξέρει έναν-έναν προσωπικά και έχει τρόπους να τους ελέγξει αποτελεσματικά και ξέρουμε πολύ καλά τι λέμε.. Τους άλλους, τους αληθινούς μπλόγκερς, φοβάται, όλους εμάς δηλαδή που βαφτίζει «κουκουλοφόρους» και δεν μπορεί να ελέγξει..

Γιατί ο αληθινός μπλόγκερ σέβεται και τιμά την ανωνυμία του. Στη σύντομη ιστορία του διαδικτύου έχει πλέον φανεί ότι το ήθος και η εντιμότητα στην ανωνυμία φαίνονται.

 Γιατί αν κάποιος αναγκάζεται περισσότερο να υποκρίνεται για να προστατέψει το όνομα του, να κάνει καριέρα, να «πουλήσει», ή να υποκύψει σε πολιτικές και κοινωνικές σκοπιμότητες, αυτός είναι μάλλον ο επώνυμος και όχι ο ανώνυμος..

 Το blogging είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που κατά το 90% στηρίζεται στην ανωνυμία. Για τον αληθινό μπλόγκερ η ανωνυμία είναι ο αέρας της ελευθερίας του διαδικτύου.
 Όπως ο πολίτης δεν ψηφίζει επώνυμα, έτσι και κανείς νόμος δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να μιλά και να εκφράζει την άποψη του μόνο επώνυμα! Η ανωνυμία στα blogs είναι η καθημερινή ψήφος του πολίτη.
Είναι η άποψη του πολίτη που την εκφράζει καθημερινά και όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια και εκβιαστικά. Είναι η ελευθερία του απέναντι στη διαπλεκόμενη ενημέρωση και στην παντοκρατορία των παραδοσιακών μίντια..

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, να χρησιμοποιεί άμεσα και διαδραστικά την επικοινωνία και να μιλά ελεύθερα για όλους και για όλα.
Από πού και ως πού λοιπόν η άποψη του πολίτη, που εκφράζεται σε ένα μπλογκ, μπορεί να θεωρηθεί «τύπος» και «ενημέρωση» και ο κάθε πολίτης να εκλαμβάνεται ως δημοσιογράφος και να υπάγεται σε έναν νόμο περί «τύπου;»;
Έχει ή δεν έχει ένας πολίτης το δικαίωμα να μιλά όπως θέλει είτε επώνυμα είτε ανώνυμα; Είτε σε έναν δρόμο, σε μια πλατεία ή στους σύγχρονους τόπους και πλατείες δηλαδή, στο διαδίκτυο, στα μπλόγκς και στο facebook;
Ας το χωνέψουν οι πάντες λοιπόν ότι αυτό δεν πρόκειται να τους περάσει. Τώρα πια η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουμε κάθε μέρα και κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα της μυστικότητας της ψήφου μας.. Κι αν τολμήσουν, για κάθε έναν από εμάς που θα συλλαμβάνουν, χιλιάδες θα ξεφυτρώσουμε..

ΥΓ. Λυπάμαι πολύ για κάποιους επώνυμους φίλους, καθόλα σεβαστούς και αγαπητούς, που επιχαίρουν και δεν καταλαβαίνουν ότι η φίμωση του διαδικτύου είναι σε βάρος όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και του εαυτού τους..

http://sofistis.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.