# #

12 Μαρ 2011

Γενετική: ο πιο «καυτός» τομέας επιστημονικής έρευνας

Δέκα χρόνια μετά την "χαρτογράφηση" του ανθρώπινου γονιδιώματος και παρά την αργή πρόοδο στην αξιοποίηση αυτού του επιτεύγματος για την εύρεση νέων θεραπειών στην ιατρική, η γενετική παραμένει ο πιο "καυτός" τομέας επιστημονικής έρευνας διεθνώς, καθώς οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι, κάποια στιγμή, όλο αυτό το "τσουνάμι" γενετικών... πληροφοριών που συνεχώς συσσωρεύεται, θα αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Η ετήσια έρευνα Thomson Reuters Science Watch, μεταξύ των επιστημόνων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αποκάλυψε ότι το 2010 επτά στους 13 ερευνητές, που αξιολογήθηκαν ως κορυφαίοι και πιο ενδιαφέροντες, εργάζονται στο πεδίο της γενετικής, με σημαντικότερο τον Έρικ Λάντερ του Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, ο οποίος κέρδισε τον τίτλο του πιο "καυτού" ερευνητή στον κόσμο, εργαζόμενος πάνω στην ανακάλυψη γονιδίων που σχετίζονται με τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.

Η ετήσια έρευνα αξιολογεί τη διεξαγόμενη έρευνα σε διάφορους επιστημονικούς τομείς και χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων "Web of Science" για να βρει ποιες επιστημονικές εργασίες δημοσιευμένες κατά την τελευταία διετία μνημονεύονται ή παρατίθενται από άλλους επιστήμονες.

Πέρα από τη γενετική, η επιστήμη των νέων υλικών, όπως το γραφένιο (μια μορφή άνθρακα πάχους μόλις ενός ατόμου, που παρόλα αυτά είναι μέχρι 100 φορές ισχυρότερη από το χάλυβα), προσελκύει το ερευνητικό ενδιαφέρον, ως πολλά υποσχόμενη, με πρωτεργάτες τους νέους νομπελίστες Αντρέ Γκάιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ. 

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.