# #

12 Μαρ 2011

Τα χαµένα γονίδια και το σεξ. . . !
Στα γονίδια που έχασε πριν από µερικά εκατοµµύρια χρόνια φαίνεται ότι οφείλει ο άνθρωπος τη µοναδικότητά του.

Ηταν 510 περιοχές στο DNA, που η έλλειψή τους στο πέρασµα του χρόνου, διαφοροποίησαν τον άνθρωπο από τους χιµπαντζήδες και από οποιοδήποτε άλλο ζώο στον πλανήτη µας. 

Η µεγάλη έρευνα...που πραγµατοποίησαν αµερικανοί ειδικοί και η οποία δηµοσιεύτηκε στηνεπιθεώρηση «Nature», οδήγησε σε ένα αναπάντεχο συµπέρασµα: 


Η θαυµαστή εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους πυροδοτήθηκε από την απώλεια µερικών εκατοντάδων τµηµάτων στο DNA του, τα οποία στάθηκαν ηαιτία για την ανάπτυξη του πολύπλοκου εγκεφάλου του και όχι µόνο. 

Τα ίδια τµήµατα του DNA ήταν εκείνα που στέρησαν τον πρόγονο του ανθρώπου απότην έντονη τριχοφυία στο πρόσωπο, διαχωρίζοντας τον από τον στενό συγγενή του, τον χιµπαντζή, και ήταν εκείνες επίσης που µόλις έπαψαν να λειτουργούν, διαφόρισαν οριστικά και τα σεξουαλικά του όργανα. 

Αυτό πρακτικά σήµαινε, σύµφωνα µε τους αµερικανούς επιστήµονες, ότι πριν από λιγότερο από επτά εκατοµµύρια χρόνια, όταν ο άνθρωπος διαχωρίστηκεαπό τους πιθήκους, κάποια γονίδια που σίγασαν για πάντα, µετασχηµάτισαν το πέος των ανθρωπίδων. 

Επαψε να είναι διάστικτο από ακίδες και ηεξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόµο στους προγόνους µας για πιο ζεστές, διαπροσωπικές σεξουαλικές σχέσειςκαι κατεπέκταση για µονογαµικές σχέσεις. 

Ηταν ένα «εξελικτικό παράδοξο», το αποτέλεσµα της έρευνας. Γιατί πριν από σχεδόν µία δεκαετία, όταν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώµατος, πολλοί επιστήµονες περίµεναν να βρουν στον ανθρώπινο οργανισµό περισσότερα γονίδια απ’ όσα σε άλλα θηλαστικά. 

Οµως τώρααποδεικνύεταιότι οι περιοχές του DNA που ο άνθρωπος... άφησε πίσω του, ήταν αυτές που τον έκαναν ξεχωριστό. Γιατί τα τµήµατα αυτά, είχαν την ιδιότητα του «διακόπτη». Μπορούσαν να ενεργοποιούν συγκεκριµέναγονίδια ή να τα απενεργοποιούν. 

Ετσι λοιπόν, όταν οι ειδικοίσυνέκριναν το DNAανθρώπων, χιµπαντζήδων, µακάκωνκαι ποντικιών, διαπίστωσαν ότιοι 510 γενετικές περιοχές που απουσίαζαν από τον άνθρωπο ήταν, αντιθέτως, παρούσες στονοργανισµό των υπόλοιπων ζώων. 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.