# #

12 Μαρ 2011

Από τη Λήμνο στο Καστελόριζο. . .


Συγγραφέας: 
Δημήτρης Παχαχρήστος
   

Με τα γεγονότα των Ιμίων, που προκάλεσε η Τουρκία, προέκυψαν οι γκρίζες ζώνες και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας πολλών βραχονησίδων. Η Λήμνος χρόνια τώρα εξαιρείται ακόμα και από Νατοϊκές ασκήσεις. Η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας πιάνει τόπο.

Η χώρα μας εμφανίζεται να έχει τετραπλάσιες σε αριθμό υπερπτήσεις των πολεμικών αεροπλάνων και παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Τουρκίας, δηλαδή η Τουρκία καταγράφει και καταγγέλλει ως παραβιάσεις το πέταγμα των ελληνικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από τα ελληνικά νησιά μας, π.χ. Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, αμφισβητώντας τον ελληνικό εναέριο χώρο των έξι μιλίων και απειλεί με casus belli τη νόμιμη επέκταση σε 12 μίλια των χωρικών μας υδάτων...

Συστηματικά, από τότε που κατέλαβε στρατιωτικά τη μισή Κύπρο και διατηρεί 40.000 στρατό κατοχής, χωρίς αυτό να έχει κανένα σοβαρό αντίκτυπο στις διεθνείς της σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και με την υποχωρητική δεδομένη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει ενθαρρυνθεί και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης γίνεται πρόσχημα και ανατρέπει τη νόμιμη και αποδεκτή διεθνώς θέση για την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας. Σχεδόν δεν κρύβει τις προθέσεις της, με τις δήθεν αβλαβείς πλεύσεις των πολεμικών πλοίων της στα διεθνή και ελληνικά χωρικά ύδατα ή και με πτήσεις ελικοπτέρων πολεμικών από την Αλβανία μέσω της Μακεδονίας και της Θράκης με την ελληνική έγκριση, χαρτογραφώντας τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας μας. Συνέβη κι αυτό πριν από δύο μήνες.
Δηλώνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις πως το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας κι, όμως, γίνονται συνομιλίες και για άλλα -ποια; Να μας το πουν- στο Αιγαίο. Εχουμε εγκλωβιστεί σε διαπραγματεύσεις και επιδιώκει η γείτων χώρα να μοιραστούμε το σπίτι μας. Με άλλα λόγια να υπάρξει συγκυριαρχία, συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Θα πρέπει, όμως, οι κυβερνώντες να καταλάβουν πως αν δεν υπάρχει συμπαγές και ενιαίο Αιγαίο, δεν θα υπάρξει ούτε στεριανή Ελλάδα.
Και... προκύπτει ξαφνικά το Καστελόριζο, που ο νεοθωμανός κ. Νταβούτογλου το βγάζει έξω από το Αιγαίο, γιατί δεν τον βολεύει η ύπαρξή του και το μετακινεί στη Μεσόγειο. Η Τουρκία πάση θυσία και μεθοδευμένα δημιουργεί νέο πρόβλημα για την ΑΟΖ, που ενώνεται με αυτήν της Κύπρου.
Υ.Γ. Ας μας πουν γιατί η σύνδεση με συγκοινωνία πλοίων με Ιμβρο - Τένεδο γίνεται από τη Μύρινα της Λήμνου και όχι από την Πλάκα, που η απόσταση δεν είναι πάνω από μία ώρα ενώ από τη Μύρινα είναι τριπλάσια, κι αν αυτό έγινε γιατί έβαλε το «χέρι» της η Τουρκία; Κι ας μας πουν γιατί η αυτονομία των νησιών αυτών, βάσει της συνθήκης της Λωζάνης, έχει λεηλατηθεί και έχουν γίνει ανοικτές φυλακές ποινικών κρατουμένων; Και τι έχουμε κάνει ως χώρα για την προστασία των ιδιοκτησιών και των ελάχιστων Ελλήνων που έχουν μείνει εκεί στα πάτρια εδάφη τους;
*Δημοσιεύτηκε στηνεφημερίδα Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.