# #

3 Σεπ 2010

Πώς ένας Νορβηγός έγινε φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ και κάτοχος, επί δεκαετία, εισιτηρίου διαρκείας


Ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, το 1999, ήταν αρκετό ώστε να γνωρίσει τη γυναίκα του, την οποία ερωτεύτηκε από τα πρώτα δευτερόλεπτα της γνωριμίας τους. Λίγες ημέρες αργότερα ερωτεύτηκε και τον ΠΑΟΚ, αφού όταν τη ρώτησε αν υπάρχει ομάδα, που...
τα χρώματά της να ήταν άσπρο και μαύρο, αυτή του υπέδειξε το «Δικέφαλο», ο οποίος έτυχε εκείνο το
 Σαββατοκύριακο να παίζει με τον ΠΑΟ μέσα στην Τούμπα, τον οποίο και κέρδισε με σκορ 2-1.
    Ο λόγος για το Νορβηγό Σνόρρε Όλντεν, έναν επιχειρηματία που ασχολείται με την εισαγωγή θαλασσινών εδεσμάτων (καβούρια, χτένια, κυδώνια κ.ά.). Μέχρι τη συγκεκριμένη μέρα δήλωνε φανατικός οπαδός της Ρόζενμποργκ. Ενθουσιάστηκε, όμως, από τον τρόπο παιχνιδιού του «Δικεφάλου» και αποφάσισε να κάνει μια… νέα αρχή σε ό,τι αφορά στα ποδοσφαιρικά του πιστεύω.
    Έτσι, έγινε φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ και από το 2000 και μετά παίρνει ανελλιπώς εισιτήρια διαρκείας. Αρχικά για τη θύρα 3 και τα τελευταία χρόνια για τη θύρα των επισήμων. «Από την αρχή που είδα τον ΠΑΟΚ γοητεύτηκα. Ήταν πολύ καλή ομάδα, έπαιξε δυνατά και ο κόσμος ήταν μοναδικός. Δε χρειάστηκε πολύ για να με πείσει ότι αυτός θα ήταν ο νέος μου ποδοσφαιρικός έρωτας. Μου έκανε επίσης εντύπωση ο κόσμος, που καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ενίσχυε με το δικό του τρόπο τους παίκτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σνόρρε Όλντεν.
    Ο Νορβηγός θυμήθηκε και τις πρώτες εικόνες που είχε από τον ΠΑΟΚ και τόνισε: «Από το 2000 είναι ζήτημα αν έχασα 5-6 παιχνίδια. Κάθε Κυριακή είμαι στο γήπεδο και θα συνεχίζω να πηγαίνω για πολλά ακόμη χρόνια. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ξεχωριστή ομάδα, ενώ όλοι μαζί αποτελούμε μια μεγάλη οικογένεια».
    -Πως βλέπετε φέτος τον ΠΑΟΚ; Βρισκόμαστε στην αρχή του πρωταθλήματος και τα συμπεράσματα σίγουρα δεν είναι ακόμη ασφαλή.
    «Έκανε καλές μεταγραφικές κινήσεις. Θεωρώ ότι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με πέρσι. Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος του πρωταθλήματος θα καταφέρει κάτι καλό, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εξίσου καλή πορεία θα έχει και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ».
    -Έχουν κοινά στοιχεία ΠΑΟΚ και Ρόζενμποργκ;
    «Οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων δεν είναι μεγάλες. Η Ρόζενμποργκ είναι έμπειρη, ιστορική και δυνατή ομάδα και έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού. Όμως, δεν διαφέρει σημαντικά από τον ΠΑΟΚ. Την παρακολουθώ ανελλιπώς μέσα από το Ίντερνετ, διαβάζω νορβηγικές εφημερίδες, ενώ τη βλέπω ζωντανά στις προπονήσεις και τους αγώνες το καλοκαίρι, όταν πηγαίνω διακοπές στη χώρα μου».
    -Η Ρόζενμποργκ θα είναι προσεχής αντίπαλος του Άρη. Μπορείτε να κάνετε προβλέψεις γι αυτόν τον αγώνα;
    «Κάθε μέρα διαβάζω και ακούω τις απόψεις των αρειανών γι αυτό το παιχνίδι. Κάποιοι λένε ότι η ομάδα είναι στα μέτρα του Άρη. Κάνουν λάθος. Η Ρόζενμποργκ αγαπά το επιθετικό ποδόσφαιρο και είναι πολύ εκρηκτική. Στο τέλος οι άνθρωποι του Άρη θα δουν μια ομάδα που θα πάθουν σοκ και έναν τρόπο παιχνιδιού που δεν τον περιμένουν».
    -Δέκα χρόνια μέσα στην Τούμπα θυμάστε μια καλή και μια κακιά στιγμή;
    «Η καλύτερη αγωνιστικά στιγμή, που έζησα, ήταν στο περσινό παιχνίδι με τον Άρη, όπου ο ΠΑΟΚ ίσως να έκανε την καλύτερη εμφάνιση των τελευταίων ετών. Από την άλλη μια κακιά στιγμή ήταν όταν σημειώθηκαν τα σοβαρά επεισόδια το 2006 στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Επίσης, μου κάνει εντύπωση ο τρόπος που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ υποστηρίζουν τους παίκτες του».
    -Ως Νορβηγός και ποδοσφαιρόφιλος ξέρετε, λίγο πολύ, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ομάδες της Σκανδιναβίας, σε ό,τι αφορά τα τμήματα υποδομής. Οι διαφορές με τα αντίστοιχα του ΠΑΟΚ είναι μεγάλες;
    «Αν και οι δύο ομάδες δε διαφέρουν ουσιαστικά στους άνδρες, οι διαφορές στα τμήματα υποδομής είναι μεγάλες. Στη Νορβηγία γίνεται πολύ καλή δουλειά, τα παιδιά μαθαίνουν σωστά την τεχνική και από μικρά παίζουν στις βασικές ομάδες, αποκτώντας ανάλογη εμπειρία που θα τους βοηθήσει στη συνέχεια. Στον ΠΑΟΚ και γενικότερα στις ομάδες της Ελλάδας αυτό δε γίνεται. Ουσιαστικά δε βλέπω άλλες διαφορές. Το επίπεδο των δύο πρωταθλημάτων είναι σχεδόν το ίδιο, τόσο για τις μεγάλες ομάδες κι αυτές που παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και για τις μικρότερες».
    -Τι σας αρέσει περισσότερο στη Θεσσαλονίκη;
    «Όσο περίεργο και αν σας φανεί μου αρέσει πολύ το κέντρο της πόλης. Τα στενά, τα μαγαζιά, ο τρόπος περπατήματος των Ελλήνων. Δείχνει μια σφικτή και συνάμα χαλαρή κοινωνία με μεγάλες αντιθέσεις. Είναι κάτι που δεν το συναντάς εύκολα στην Ευρώπη. Επίσης, στο κέντρο υπάρχει και η παραλιακή οδός με την καθημερινή βόλτα των Θεσσαλονικέων όλο το χρόνο. Από την άλλη έχει και πλην, όπως άλλωστε κάθε πόλη. Εξάλλου, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές και τα πράγματα δεν είναι καλά».
    -Θα γυρνούσατε πίσω στη Νορβηγία;
    «Όχι. Ήρθα για να μείνω μόνιμα στην Ελλάδα. Μπορεί να υπάρχουν πολλά προβλήματα, όμως, σίγουρα δεν το σκέφτομαι, άσχετα αν στη Νορβηγία τα πράγματα σ’ όλους τους τομείς είναι καλύτερα. Όμως, όταν μεγαλώσουν τα παιδιά μου και πάνε στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού και τα πράγματα στην Ελλάδα παραμείνουν στάσιμα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιστρέψω στη Νορβηγία». ...http://efagonizesthe.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.