# #

17 Μαρ 2015

«Με γύμνωσαν και ύστερα έφεραν μια ξύλινη βέργα και την έβαλαν πίσω μου…»


Την Τρίτη 10 Μάρτη ξεκίνησε στα δικαστήρια του Πειραιά η δίκη του Ουαλίντ Ταλέμπ. Του Αιγύπτιου εργάτη που ο εργοδότης του μαζί με άλλους τρεις βασάνιζαν επί δύο μέρες, έχοντάς τον αλυσοδεμένο σε ένα στάβλο στη Σαλαμίνα, βιάζοντάς τον, χτυπώντας τον και ληστεύοντάς τον (12.000 ευρώ). Ο Ουαλίντ σώθηκε επειδή κατάφερε να ξεφύγει σχεδόν αναίσθητος, αλλιώς σήμερα θα ήταν νεκρός. Οι κατηγορούμενοι δεν προφυλακίστηκαν ποτέ και κυκλοφορούν ελεύθεροι στη Σαλαμίνα, απειλώντας τον Ουαλίντ κάθε φορά που τον συναντούν ακόμα και στο δικαστήριο.
«Για τη δίκη των βασανιστών του Ουαλίντ: 
Μετά από 4 αναβολές, μια σημερινή εκκένωση κτιρίου, μια διακοπή για προσωπικούς λόγους της εισαγγελέως και το χτύπημα ενός κουδουνιού για φωτιά ξεκίνησε η δίκη των 4 βασανιστών του Ουαλίντ Ταλέμπ. Οι 4 βασανιστές (Γ. Σγούρδας, ο γιος του Στ. Σγούρδας, ο F. Zoto και ο Γ.  Ζαχαριάδης) κάθισαν μπροστά από την έδρα, ο ένας δίπλα από τον άλλο σε μια αίθουσα που αρχικά είχε μόνο ελάχιστους αλληλέγγυους μιας και μια διμοιρία έξω από την αίθουσα εμπόδιζε τους υπόλοιπους να μπουν. Κατά τη διάρκεια της δίκης η αίθουσα γέμισε από αλληλέγγυους.
Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του Ουαλίντ. Την συγκλονιστική κατάθεση του Ουαλίντ. Τα μάτια μας υγρά και ο θυμός πάνω από το όριο όταν ακούγαμε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του ξυλοδαρμού του. Όλο τον καιρό που ο Ουαλίντ δούλευε στο φούρνο στη Σαλαμίνα, ο Σγούρδας τον φώναζε υποτιμητικά με γυναικεία ονόματα ή με ονόματα όπως Μωάμεθ προκειμένου να κοροϊδέψει τη θρησκεία του. Τον κορόιδευαν όταν νήστευε στο Ραμαζάνι και το να κοροϊδεύουν τη θρησκεία ήταν σύμφωνα με τον Ουαλίντ το λιγότερο που έκαναν. Ο βασανισμός εκείνη τη μέρα κράτησε για παραπάνω από 24 ώρες. Ξεκίνησε μέσα στο παρασκευαστήριο και μετά τον μετέφεραν σε έναν στάβλο όπου τον αλυσόδεσαν σε ένα ξύλο από το ταβάνι. Του είχαν από πριν φορέσει μια μεταλλική αλυσίδα στο λαιμό και ...
γελούσαν. Τον χτυπούσαν ανελέητα με μια βέργα στο κεφάλι και στο σώμα, του έχυναν μπύρα πάνω του και του έσβηναν τσιγάρα στο σώμα του. Τον έγδυσαν για να του βγάλουν το πορτοφόλι (που περιείχε λεφτά δικά του, του αδελφού του και 2 φίλων του).
Ανάμεσα στα λεφτά είχε και φωτογραφίες των παιδιών και της γυναίκας του , τις οποίες έσκισαν μπροστά του, ενώ τα κέρματα που είχε στο πορτοφόλι του, του τα πέταγαν στο κεφάλι. Οι βασανισμοί κορυφώνονται με τον βιασμό του Ουαλίντ με μια μεταλλική βέργα. Την ώρα που το περιέγραφε η φωνή του έσπασε και είπε «Τι να πάρω να πω στη γυναίκα μου και τα παιδιά μου; Ότι με χτύπησαν; Ότι με βίασαν;». Στο τέλος ο Ουαλίντ απάντησε στις ερωτήσεις της έδρας και των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής που αφορούσαν το μέγεθος των βασανισμών αλλά και της ψυχικής και σωματικής κατάστασης του Ουαλίντ μετά από το βασανισμό του. Ό ίδιος μετέφερε το φόβο του για όλους τους ανθρώπους γιατί όπως είπε «φοβάμαι όλους τους ανθρώπους, γιατί δε ξέρω τι θα μου κάνουν».
Η στάση των βασανιστών από τότε που έκαναν όλα αυτά μέχρι και σήμερα μέσα στο δικαστήριο ήταν τουλάχιστον προκλητική. Όπου πετύχαιναν τον Ουαλίντ, όπως και σήμερα ο Γ. Σγούρδας, του έκαναν χειρονομίες από μακριά απειλώντας πως θα τον σκοτώσουν. Ο Σγούρδας σήμερα μπήκε στο δικαστήριο χαζογελώντας. Βγήκε με συνοδεία μιας διμοιρίας και καμιά δεκαριάς μπάτσων και ελπίζω να έπιασε το νόημα. Μετά το τέλος της κατάθεσης του Ουαλίντ η έδρα ζήτησε από το συνήγορο υπεράσπισης να κάνει κι αυτός τις ερωτήσεις του αλλά ο ίδιος προτίμησε να ξεκινήσει την επόμενη φορά. (που θα είναι στις 31 Μαρτίου στην αίθουσα 310). Ο αλληλέγγυος κόσμος που ήταν μέσα στην αίθουσα ζήτησε να βγει πρώτα ο Ουαλίντ από την αίθουσα, προκειμένου να διαφυλαχτεί η ασφάλεια του. Όπως και τελικά έγινε. Έξω πια από το δικαστικό μέγαρο και ενώ ο Ουαλίντ ήταν φανερά ταραγμένος αλλά υπό την προστασία του συγκεντρωμένου κόσμου, ζήτησε να πούμε ευχαριστώ σε όλους όσους ήρθαν»  (Από το facebook και τον «τοίχο» της Μαριάννας Ρουμελιώτη).
Ενας κουβάς κρύο νερό στα μούτρα της κοινωνίας που περί άλλα τυρβάζει (Φωτογράφηση Γιάνη – Δανάης), η κατάθεση του Ουαλίντ. Ο δείκτης απανθρωπιάς μιας κοινωνίας που καταναλώνει καθημερινά αμάσητη αντιδραστική ιδεολογία. Θερμοκήπιο αγριότητας η αντιμεταναστευτική πολιτική και η ιδεολογία που θεοποιεί την εκμετάλλευση.
Το ρεπορτάζ μας το υπέδειξε φίλος – ένας από τους δεκάδες αλληλέγγυους στο μετανάστη που παρακολούθησαν τη δίκη. Ο ίδιος σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:  «Ήταν τραγικό να τον ακούς να τα περιγράφει αλλά και εξοργιστικό να βλέπεις ατάραχους και προκλητικούς τους δράστες και να υπομένεις κάποιες εξοργιστικές ερωτήσεις της έδρας κυρίως της εισαγγελέως (…) Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31.03.15. Θα είμαστε πάλι εκεί να του συμπαρασταθούμε. Του το χρωστάμε ως κοινωνία. Ο φόβος πρέπει να περάσει στη πλευρά των βασανιστών του που φυσικά είναι και μέλη της Χ.Α. Σήμερα πήραν μια μικρή ιδέα»..
Όταν μια κοινωνία εκφασίζεται ή σφυρίζει αδιάφορα τέτοια γεγονότα θα πληθαίνουν.
Οσο για τη Δικαιοσύνη δεν είναι ανάγκη να ανατρέξουμε σε παλαιότερες αποφάσεις της, π.χ. Μανωλάδα. Ας περιοριστούμε σε μια τελευταία, φαινομενικά άσχετη. Την απόφασή της στη δίκη του υπαρχηγού της φασιστικής οργάνωσης  κ. Κασιδιάρη, «το χτύπημα δεν ήταν ίσιο, άρα δεν υπήρχε σκοπός να προκληθεί βαριά σωματική βλάβη»…!!!!!!
(Ευχαριστώ το φίλο Αντίοπο που συνέβαλε τα μάλα)

1 σχόλιο:

  1. Η συσχετιση με τον κασιδιαρη ανατρεπει ολο το κειμενο.Ο κασιδιαρης σωστα δεν δικαστηκε γιατι η πραξη του δεν ηταν κακουργηματικη και αρα πηγε να δικαστει με λαθος κατηγορητηριο.Αν τον μηνυε η θιγομενη λια το πλημελημα της επιθεσης εναντιο της θα δικαζοταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.