# #

25 Δεκ 2014

H ώρα της… λυπητερής για εστιατόρια – καφετέριες – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο Δήμο Δίου – Ολύμπου


Από το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η διανομή των λογαριασμών του δημοτικού φόρου επιχειρήσεων για τα έτη 2009 και 2010. Οι λογαριασμοί είναι προσαυξημένοι κατά 100% και οι επαγγελματίες (εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) καλούνται να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό εφάπαξ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δίου – Ολύμπου είχε πάρει σχεδόν ομόφωνη απόφαση (μειοψήφησε μόνο η δημοτική παράταξη ..
του ΚΚΕ) να μην απαιτηθούν από τους επαγγελματίες τα χρήματα για το δημοτικό φόρο από το 2010 και νωρίτερα. Η απόφαση είχε παρθεί βασιζόμενη στο ασαφές καθεστώς που υπήρχε αλλά και στο γεγονός πως οι δημοτικές αρχές του πρώην δήμου Ανατολικού Ολύμπου είχαν απαλλάξει τις επιχειρήσεις από την επιβολή του τέλους. Τα ερωτήματα που προκύπτουν λοιπόν είναι: α) Γιατί πλέον δεν ισχύει η απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ. και β) Γιατί ο προσαυξημένος, κατά 100% με το πρόστιμο, φόρος πρέπει να πληρωθεί αυτές τις δύσκολες οικονομικές περιόδους και μάλιστα εφάπαξ;
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Ζτάνη μας τονίστηκε από την πλευρά του αντιδημάρχου πως το θέμα απασχόλησε έντονα τη δημοτική αρχή αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα μιας και πρόκειται για απόφαση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου και η είσπραξη του φόρου αποτελεί νόμο του κράτους. «Σε περίπτωση μη είσπραξης υπάρχει παράβαση καθήκοντος», μας είπε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Φαρμάκη ο οποίος μας είπε:
«Πράγματι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο ιδίως στην ενότητα του Ανατολικού Ολύμπου, όπου μια σειρά από επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ η κάθε μία. Μας είχε απασχολήσει σαν προηγούμενη δημοτική αρχή και η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου τότε ήταν σαφέστατη. Να πληρώνουν όλοι από το 2011 και μετά. Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στην οικονομική υπηρεσία. Γιατί το θυμήθηκε τώρα η υπηρεσία; Τότε βασιστήκαμε και σε εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων των δήμου οι οποίοι επικαλέστηκαν και απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η οποία λέει ξεκάθαρα πως όταν μετά από αποφάσεις των δημοτικών αρχών οι επαγγελματίες δεν το επιβάλλανε στους καταναλωτές και συνεπώς δεν το εισπράξανε, δεν μπορείς μετά σαν δήμος να το βεβαιώνεις και να το απαιτείς και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια. Και στον πρώην δήμο Ανατολικού Ολύμπου υπήρξαν κατά καιρούς τέτοιες αποφάσεις. Σήμερα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και από κοινού με τους επαγγελματίες να ψάξει να βρει άμεσα λύση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.