# #

19 Ιουν 2014

«Θα καταστρέψουμε πέντε χώρες σε επτά χρόνια»



Τα γεγονότα στην Ουκρανία και στο Ιράκ φέρνουν στην επικαιρότητα την αναμφισβήτητη πλέον απόφαση των ισχυρών να κατακερματίσουν τις χώρες.
Και οι πλέον δύσπιστοι αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται. 

Για τους λίγους που αμφιβάλλουν, να μου επιτραπεί να παραθέσω απόσπασμα -που απομαγνητοφώνησα- από την συνέντευξη που παραχώρησε ο στρατηγός ε.α. Γουέσλι Κλαρκ, πρώην αρχηγός του αμερικανικού στρατού. Ο στρατηγός, είναι αυτός που «τσάκισε» την Σερβία, χωρίς τύψεις και ενοχές, όμως αποκαλύπτει το παρασκήνιο άλλων επιλογών της κυβέρνησής του. 

«Δέκα μέρες μετά την πτώση των διδύμων πήγα στο Πεντάγωνο είδα τον Υπουργό Ράμσφελτ και τον Γούλφοβιτς. Πήγα κάτω για να χαιρετήσω άτομα στο ΓΕΣ που δούλευαν για μένα και ένας στρατηγός μού είπε πως θέλει να μου μιλήσει λίγο. Μου είπε ότι πάρθηκε η απόφαση να πάνε για πόλεμο με το Ιράκ. Αυτό έγινε περίπου στις 20 Σεπτέμβρη. 

» Είπα… Πάμε σε πόλεμο με το Ιράκ; Γιατί; Είπε:
"Δεν ξέρω! Μάλλον δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν". Ρώτησα αν βρήκαν στοιχεία που συνδέουν τον Σαντάμ με την Αλ Κάιντα. Είπε όχι, δεν είχαν κάτι νεότερο, απλά αποφάσισαν πόλεμο με το Ιράκ. Είπε δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τους τρομοκράτες, αλλά έχουμε καλό στρατό και μπορούμε να κατεβάζουμε κυβερνήσεις. Οπότε αν έχεις μόνο σφυρί… κάθε πρόβλημα πρέπει να μοιάζει με καρφί. 

» Πήγα να τον δω λίγες εβδομάδες αργότερα. Τότε πια βομβαρδίζαμε το Αφγανιστάν. Ρώτησα αν ισχύει ακόμα ο πόλεμος με το Ιράκ, είπε "κι ακόμα χειρότερα". Πήρε ένα χαρτί από το γραφείο του και είπε ότι μόλις του ήρθε από πάνω, από τον Υπουργό Άμυνας. Ήταν υπόμνημα που έλεγε πως θα αφανίσουμε 7 χώρες μέσα σε 5 χρόνια, ξεκινώντας από το Ιράκ, μετά τη Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και στο τέλος το Ιράν. 

» Η αλήθεια για τη Μέση Ανατολή είναι πως αν δεν υπήρχαν πετρέλαια, θα αντιμετωπιζόταν σαν την Αφρική. Κανείς δεν απειλεί να επέμβει στην Αφρική. Το πρόβλημα είναι το αντίθετο. Συνέχεια ζητάμε να επέμβουν εκεί. Αναμφίβολα, η παρουσία πετρελαίου στην περιοχή είναι η αιτία για την εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων. Δεν ξέρω αν ήταν το κίνητρο για το πραξικόπημα αλλά υπήρχε η άποψη ότι μπορούμε να επέμβουμε στην περιοχή με χρήση βίας». 

Πέρασαν κάποια χρόνια από τότε που έδωσε την συνέντευξη ο στρατηγός, και οι χώρες που θα "αφανιστούν" έγιναν περισσότερες. Προσωπικώς υποστηρίζω πως πρόκειται για όλες τις χώρες σε βάθος χρόνου, με τελευταίες αυτές που έχουν τον ρόλο του χωροφύλακα, οι οποίες θα είναι τελευταίες. Κάποιοι πρέπει να κάνουν την βρόμικη δουλειά. 

Η αμερικανική κυβέρνηση -και η βρετανική- σχετικώς με τα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ επιχειρούν να αποσείσουν ευθύνες και να απενοχοποιήσουν εαυτούς. Εκείνο που πιστεύω είναι -και το έχω γράψει πολλές φορές εδώ- πως τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν οι Η.Π.Α. εδώ και μια 25ετία τουλάχιστον. Ως χωροφύλακας όμως, εκτελούν, με ολονέν και μεγαλύτερη δυσκολία. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ισχυρότερο από τα στρατεύματα, τα οποία σε δυο-τρεις δεκαετίες θα έχουν ρόλο μόνο για την καταστολή των αντιδράσεων στο εσωτερικό των χωρών. 

Η κατάσταση στο Ιράκ προβληματίζει την αμερικανική κυβέρνηση, και εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει ανοικτά πολλά μέτωπα, με στρατό που δεν έχει την δυνατότητα να εκπληρώσει όλες τις αποστολές. 

Η Deutsche Welle δημοσίευσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Αλλά στην Ουάσιγκτον επικρατεί αμηχανία. Αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δεν πέρασαν μερικά λεπτά και ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του απέκλεισε τη ενεργοποίηση χερσαίων δυνάμεων. 

«Η έλλειψη στρατηγικής στη Μ. Ανατολή έχει μοιραίες συνέπειες για το Ιράκ και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος Τζο Μπένερ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν κάλεσε σε παραίτηση ολόκληρη την ομάδα συμβούλων του Ομπάμα για την εθνική ασφάλεια για «κολοσσιαία λάθη στην αμερικανική πολιτική ασφάλειας», έγραψε το (onalert) Το Ιράκ, μετά την Συρία, γίνεται κι αυτό κομματάκια, κι ήρθε η ώρα για τους Ταλιμπάν σε Αφγανιστάν και Πακιστάν. Εδώ στην Ελλάδα, απλώς παρακολουθούμε, και μόνον όταν τα γεγονότα εκδηλωθούν.

Ο Μακεδών

voria.gr

1 σχόλιο:

  1. οταν γράφεται μεγάλες ανακρίβειες , πρώτα υποτιμάτε τους εαυτούς σας και μετά εμάς . Ιράκ , πρώτα έκανε εισβολή στο Κουβεϊτ και μετά το χτύπησαν οι αμερικλάνοι , Αφγανιστάν έγινε κατόπιν 1999 ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.