# #

15 Ιουν 2014

Μια φωτογραφία .. με νόημα"Καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη φωτογραφία μέσα από το βαθύ διάστημα και αυτό που βλέπετε είναι μια κουκκίδα. 

Είναι το σπίτι μας. 
Είναι εμείς.ο μοναδικό σπίτι που έχουμε γνωρίσει ποτέ... 
Η γη είναι ένα πολύ μικρό στάδιο σε μιαν απέραντη κοσμική αρένα. Σκεφτείτε τους ποταμούς του αίματος που χύθηκαν από όλους εκείνους τους στρατηγούς και αυτοκράτορες έτσι ώστε, στη δόξα και το θρίαμβο, να μπορούν να γίνουν οι στιγμιαίοι κύριοι ενός μέρους της κουκίδας. Σκεφτείτε τις ατελείωτες σκληρότητες των κατοίκων μιας γωνίας αυτής της κουκίδας προς τους -μόλις και μετά βίας διακριτούς-κατοίκους κάποιας άλλης γωνίας, πόσο συχνές οι παρανοήσεις τους, πόσο πρόθυμοι να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο, πόσο ένθερμα τα μίση τους.
.
Η κατά φαντασία μοναδικότητά μας, η αυταπάτη ότι έχουμε κάποια προνομιούχο θέση στον κόσμο, αμφισβητούνται από αυτή τη κουκίδα του χλωμού φωτός. Ο πλανήτης μας είναι μόνο ένα σημείο στο μεγάλο εξελισσόμενο κοσμικό σκοτάδι. Μέσα στο σκοτάδι μας, σε όλη αυτή την απεραντοσύνη, δεν υπάρχει καμία νύξη ότι θα έλθει βοήθεια από αλλού για να μας σώσει από τους εαυτούς μας.
Δεν υπάρχει ίσως καμία καλύτερη επίδειξη της τρέλας της ανθρώπινης αλαζονείας από αυτήν την απόμακρη εικόνα του μικροσκοπικού κόσμου μας. Για μένα, υπογραμμίζει την ευθύνη μας να ασχοληθούμε πιο ευγενικά ο ένας με τον άλλο, να συντηρήσουμε και να αγαπήσουμε το χλωμό - μπλε σημείο, το μόνο σπίτι που ποτέ γνωρίσαμε." 

~ Carl Sagan για την φωτογραφία που βγήκε από το Voyager 1 το 1990 καθώς απομακρυνόταν από τη γη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.