# #

5 Φεβ 2014

“Το νησί των τρελών”.

-  Παραλίγο να τα  “φτιάξει”  μια  Κολομπαία” με ενα Γροστολιώτη  αλλα με το σεισμό  χωρίσανε  οι δρόμοι τους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αλήθεια σας λέω, μα τον  Άγιο..

Κολομπαίοι και Γροστολιώτες

1
Αργοστόλι Vs Ληξούρι: Κάπου,σε μια γωνιά της γης,στη χώρα που υμνήθηκε για το φως και τον ορίζοντά της,υπάρχει ένα νησί.
“Το νησί των τρελών”.
Όχι, δεν πρόκειται για καμιά φανταστική ιστορία,ούτε για νησί με ασθενείς στο σώμα.
Πρόκειται για μια  …
μέθη” που έχει κυριεύσει/ κυριεύει τους ανθρώπους εκεί στο καταπράσινο νησί και τους βάζει να κάνουν παράξενα πράγματα.
Να,σαν αυτή ας πούμε τη διαμάχη μεταξύ των  δυο βασικών πολεων του νησιού,του Αργοστολιού και του Ληξουρίου. Η  μεταξύ τους κόντρα  ξεκίνησε  γύρω στο 1757  για μια μικρή ίσως αιτία.
Νέα πόλη  τότε τ’ Αργοστόλι,παλαιά το Ληξούρι  και γι’ αυτό ακριβώς ήθελε να γένει ¨η Χώρα¨  (η πρωτεύουσα δηλαδή του νησιού). Όμως “οι δάφνες “πήανε”  στ’ Αργοστόλι. Έτσι άρκισε το στρέπετο που καλά κρατεί ισαμε σήμερα.Οι άνθρωποι κάνουνε όλο μπούρλες  πράματα μόνο και μόνο για να μη λησμονούνε εφκειό τοατσιδέντε του 1757 και να δείχνουν στους μεν ποιοι είναι οι Δε. Τέτοια βουρλισία τσου’πιάνει,που ποστιάξανε τη στατουά  του σιορ Αντρία στο Ληξούρι να κοιτά την πόλη και να’χει γυρισμένη την πλάτη στ’ Αργοστόλι.
Ο πόβερος ποιητής ο σιορ Αντρίας ο Λασκαράτος!
Δε θα το’βανε στο νου του ποτέ ότι η στάτουά του θα γινότανε η μόστρα του Ληξουριώτωνε κόντρα σε τούτους τους “αραχνιασμένους” τσου Γροστολιώτες.
Ο ποέτας αγαπούσε πολύ τη Χωροπούλα, το Ληξουρι,ή “το πίκολο Παρίσι” όπως το λένε οι Κολομπαίοι (οι Ληξιουριώτες) και τούτο το’καμε γραφή και το πέρασε στα ποιήματά του,αφού ήτανε πενσάδος.
Το Ληξούρι του “ήτανε γη αμελημένη και φτωχή”.
Ενώ οι Γροστολιώτες ,καμάρι μου,όλο νοβιτές και καμάρι σου είναι! 
Και πώς να μην είναι έτσι,αφού είναι η χώρα, η πρωτεύουσα ….
Τούτοι εδεπά έχουνε τσι αρχές του τόπου, είναι η εξουσία. Από την πολλή τη σκάση τσου, οι Ληξουριώτες κόντεψε να τσου’βρει φαστίδιο γι’αυτό πήγανε να βομβαρδίσουνε το Γροστόλι!
Τέτοιο μπιρτσιλίρισμα έχουνε οι γείτονες εδώ και 250 χρόνια.
Κι αν μου  βρήκε κι εμέ  κομάτι τις τούτη η κουζουλάδα και ξεστράτησα στη γλώσσα,ζητώ  συγχώρεση μεγάλη.
Τούτη η διαμάχη που συνεχίζεται με πολύ κέφι και δημιουργικότητα, μοιάζει με περίεργη και ατέλειωτη Οδύσσεια των γνήσιων απογόνων του πολυμήχανου πολεμιστή.
Γι’αυτό λοιπόν όταν αριβάρετε στο ΄΄νησί των τρελών΄΄ να έχετε τα μέντε σας.
Όλα τα κουρλά μπορεί να τα’ απαντήσετε.
Ακόμα και Ληξουριώτη που θα σας πει ότι κατάγεται από το Ληξούρι και όχι από την Κεφαλονιά, ή έναν Αργοστολιώτη που θα σας πει ότι θέλετε διαβατήριο για να πάτε στο Ληξούρι,αφού είναι…. Εξωτερικό!
Αλήθεια σας λέω, μα τον  Άγιο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.