# #

4 Φεβ 2014

Με το σταυρό στο χέρι μόνο οι παπάδες βγάζουν λεφτά!

Το λαίμαργο και θεοσκότεινο καταπινάρι του πρόναου που καταπίνει χρήματα χριστιανών πελατών και τα αποβάλλει στο ταμείο του κυρίως ναού του.
image004
image002













Στην αριστερή φωτογραφία η τρύπα και δεξιά όλο το σκηνικό.
Το γραφικό χωριουδάκι Καβαλάρι ή Καβαλλάρης βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νομού Κιλκίς, στις παρυφές του Μπέλλες, και έχει στα πόδια του τη λίμνη Δοϊράνη και τα φτηνά αγαθά (βενζίνες, δόντια…) των Σκοπιανών.
Στο χωριό αυτό, όπου πλειοψηφούν επαναπατρισθέντες από Τσεχία, δεν υπάρχει ανεργία, ούτε το αγγίζουν προβλήματα οικονομικά, γιατί όλοι οι κάτοικοί του είναι συνταξιούχοι. Η καμπάνα της εκκλησίας του χτυπάει μόνο πένθιμα και δεν προβλέπεται να χτυπήσει στο μέλλον πολλές φορές ακόμη, μιας και  οι «μελλοθάνατοι» είναι ελάχιστοι. Μοναδική εξαίρεση είναι ένα νεαρό ζευγάρι και το νεογέννητο παιδάκι τους, το μοναδικό που γεννήθηκε σ’ αυτό το μέρος τα τελευταία 30-40 χρόνια!
Το λοιπόν,
δίπλα στην πλατεία του χωριού, με τα μεγάλα πλατάνια και το ποταμάκι, αράζει απ’ το μεσοπόλεμο η εκκλησία του Παντελεήμονα. Η είσοδος είναι ελεύθερη στον πρόναο, όπου βρίσκεται το εμπόρευμα του μαγαζιού (κυρίως κεριά) και διάφορα άλλα τζάντζαλα μάντζαλα. Στον τοίχο που χωρίζει αυτόν το χώρο από τον κυρίως ναό, υπάρχει μια κλειδωμένη πόρτα για να μπαινοβγαίνουν οι κυριακάτικοι πελάτες και μια τρύπα με αποχετευτικό πλαστικό σωλήνα Φ50 απ’ όπου μπαίνει μόνο χρήμα και δε βγαίνει ποτέ.
Βέβαια, σε όλους είναι γνωστό πως, «τη σήμερον ημέρα», τα χρήματα δε βγαίνουν εύκολα. Κι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι παπαδιές. Γιατί μπορεί ο παπάς να τα μαζεύει εύκολα με το σταυρό στο χέρι, αλλά η παπαδιά τα βγάζει και είναι η μόνη που γνωρίζει σε βάθος το πόσο δύσκολα βγαίνει το μαύρο χρήμα που πατικώνεται στις τεράστιες μαύρες τσέπες του κατάμαυρου ράσου– φτάνουν σχεδόν ως τους αστράγαλους. Σαν μαύρα τσουβάλια εγγυημένης χρηματαποστολής φαντάζουν αυτές οι τσέπες, μιας και ποτέ κανείς δεν τόλμησε να τις ληστέψει ή έστω να τις ελέγξει.
Κι όσο σκέφτομαι το πόσο εύκολα, αφορολόγητα και ατιμώρητα μαζεύονται αυτά τα λεφτά, τρελαίνομαι. Ποιος άλλος κερδίζει τέτοια και τόσα χρήματα με το σταυρό στο χέρι;
Απορίες:
1.      Γιατί οι παπαδοκόρες είναι σήμερα περιζήτητες νύφες;
2.      Στις εκκλησίες δεν υπάρχουν ταμειακές. Άραγε στην άλλη ζωή θα μας δώσουν αποδείξεις;
3.      Είναι αλήθεια πως όποιος δωρίζει κινητή ή ακίνητη περιουσία σε εκκλησία ή μοναστήρι ανταμείβεται με οικοπεδάκι της Εκκλησιαστικής Εστίας στον Παράδεισο;
4.      Πλάκα θα ’χει να ρίχνουν οι πιστοί τα ωραία τους κέρματα απ’ τη μια μεριά της τρύπας κι απ’ την άλλη να ξεκολλάνε οι άγιοι απ’ τις εικόνες και να παίζουν… φρουτάκια με τους επίτροπους και τους παπάδες! Λες;
5.      Τώρα που η κατάσταση στη χώρα μας είναι τραγική, ο παπάς που «λαδώνεται» λέγεται τραγόπαπας;
 
Σχετικό ανέκδοτο
Μια γυναίκα εξομολογείται στον παπά του χωριού:
–Αμάρτησα, πάτερ, αμάρτησα!
–Τι έκανες τέκνον μου;
–Ξεσκίστηκα με τον παπά του διπλανού χωριού.
–Αυτό το αμάρτημα δε ξεπλένεται με τίποτε, κατηραμένη πόρνη. Απ’ το καμπαναριό να πηδήξεις κάτω, μπας και συχωρεθείς!
–Δεν ξέρω να πηδάω πάτερ, δε γίνεται να πηδηχτώ;
–Να πέσεις αμέσως απ’ το καμπαναριό, να σκάσεις σαν καρπούζι, χίλια κομμάτια να γίνεις, να σκοτωθείς, να τιμωρηθείς!
–Γιατί τέτοιο άχτι, πάτερ;
–Για την ξενομανία σου! Το χωριό παπά δεν είχε;
–Συγχώρεσέ με πάτερ!
–Ποτέ! Άκου να πας μ’ αυτόν τον… Βρε, ξέρεις πόσα χρόνια έρχεται αυτός σε μένα;
 
Κι ένα γκάλοπ
1. Οι θρησκευόμενοι που κάνουν το σταυρό τους όταν περνάνε έξω από εκκλησία, τι κάνουν έξω από μπουρδέλο;
Ενδεικτική απάντηση: Από συνήθεια ξεκινούν να κάνουν το σταυρό τους, αλλά σταματούν στη δεύτερη κίνηση, στο χαμηλότερο σημείο του και… λίγο χαμηλότερα!…
2. Οι άθρησκοι που δεν κάνουν το σταυρό τους όταν περνάνε έξω από εκκλησία, τι κάνουν όταν βρεθούν έξω από μπουρδέλο;
Ενδεικτική απάντηση: τους πιάνει ακράτεια έρωτα και πάνε να ξεχαρμανιάσουν στην γκόμενα, μιας και δεν πάσχουν από το καταραμένο σύνδρομο της χριστιανικής εγκράτειας.
 
Σημείωση: παρακαλούνται οι αναγνώστες να απαντήσουν με ειλικρίνεια, λεπτότητα και φαντασία. Το χιούμορ επιβάλλεται, οι χοντράδες αποκλείονται.
Του Κώστα Εμμανουηλίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.