# #

15 Δεκ 2013

Καταρρέουν και οι επιχειρήσεις μετά τους πολίτες....ΔΙΑΒΑΣΤΕ


Μοιάζει πραγματικά με παράσταση «θεάτρου του παραλόγου». 
Η κυβέρνηση Σαμαρά υποκρίνεται ότι είναι περιχαρής επειδή τον Οκτώβριο μάζεψε φόρους κοντά στους στόχους που είχε βάλει. 
Υποκρίνεται επίσης ότι αδιαφορεί και αποσιωπά το γεγονός ότι τον ίδιο μήνα, τον Οκτώβριο, αυξήθηκαν κατά ...
101.425 τα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Αυτές οι εκατό χιλιάδες νέοι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες πρόσθεσαν άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ (381 για την ακρίβεια) στο ποσό που χρωστούν οι πολίτες ως φυσικά πρόσωπα στην Εφορία. 
Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου υποκρίνεται ότι σφυρίζει αδιάφορα για το γεγονός πως μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2013, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες και οι επιχειρήσεις) που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά... μισό εκατομμύριο ανθρώπους! 
Οι 487.686 νέοι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες πρόσθεσαν μάλιστα άλλα 6,77 δισεκατομμύρια ευρώ στα χρέη των Ελλήνων προς την Εφορία μέσα στο δεκάμηνο αυτό, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος των ιδιωτών και των επιχειρηματιών της χώρας μας στο νέο ύψος - ρεκόρ των 62,88 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Συνολικά, στις 31 Οκτωβρίου 2013 τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο ανήλθαν στο πρωτοφανές ύψος των 3.183.477 από 2.696.729 που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. 
Από αυτά τα 3,2 εκατομμύρια οφειλετών (πρακτικά δηλαδή όλων σχεδόν των Ελλήνων!) τα 2.695.791 ήταν φυσικά πρόσωπα και οι 487.686 επιχειρήσεις, εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα. Το πρώτο που παρατηρεί κανείς μελετώντας τα στοιχεία αυτά είναι πως τα 2,7 εκατομμύρια ιδιωτών χρωστούν στην Εφορία τα... μισά λεφτά από όσα χρωστούν το μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις!
Συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα χρωστούν 22,98 δισ. ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα χρωστούν 39,89 δισεκατομμύρια. Κάθε επιχείρηση δηλαδή χρωστάει κατά μέσον όρο το δεκαπλάσιο ποσό στην Εφορία από τον κάθε απλό φορολογούμενο πολίτη - 8.525 ευρώ χρωστάει κατά μέσον όρο το κάθε φυσικό πρόσωπο και 82.000 ευρώ το κάθε νομικό πρόσωπο! 
Οι αριθμοί αυτοί προκαλούν σοκ. Υπάρχει άραγε κανένας σοβαρός άνθρωπος που να μπορεί να υποστηρίξει, έστω και αν μιλάμε για μέσους όρους, ότι υπάρχουν σήμερα πολλοί Ελληνες ιδιώτες από αυτά τα 2,7 εκατομμύρια άτομα που να είναι σε θέση να πληρώσουν χρέη... 8.000 ευρώ στην Εφορία; Σχεδόν κανένας, είναι φυσικά η απάντηση. 
Υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που να μπορούν να πληρώσουν στην Εφορία σήμερα ογδόντα χιλιάρικα; Εδώ δεν έχουν να πληρώσουν πολλές από αυτές το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ! Υπάρχει και μια δεύτερη παρατήρηση, πολύ πιο ανησυχητική αναφορικά με το προς τα πού βαδίζει η ελληνική οικονομία.
Μπορούμε να καταλάβουμε μια ανακούφιση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν από τα 2.548.071 άτομα που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2012 στα 2.695.791 άτομα στις 31 Οκτωβρίου 2013. 
Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 147.720 άτομα, ποσοστό 5,8%. Αυτό γεννά την ελπίδα ότι κοντεύουμε στον πάτο του πηγαδιού, αφού μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των φυσικών προσώπων που δεν έχουν πλέον εισοδήματα για να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους.
Το αντίστροφο συναίσθημα όμως, κυριολεκτικά του πανικού, γεννιέται μόλις παρατηρήσει κανείς τι γίνεται στον κόσμο των νομικών προσώπων, των εταιρειών και των επιχειρήσεων. Ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 148.658 επιχειρήσεις στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. 
Δέκα όμως μήνες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου 2013, τα νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν εκτοξευθεί στον συγκριτικά τρομακτικό αριθμό των 487.686!!! Μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2013 οι 150.000 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έγιναν μισό εκατομμύριο! 
Αυξήθηκαν κατά 339.028 - ποσοστό... 228%!!! Το συμπέρασμα είναι εξόφθαλμο, αλλά ανατριχιαστικό, γι' αυτό και κανένας δεν τολμάει να το ομολογήσει ανοιχτά ή να το γράψει: αφού η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εξόντωσε τα εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων μέσω του ανελέητου φορολογικού τους «γδαρσίματος», τώρα καταρρέουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δεν έχουν πλέον πελάτες για να πουλήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους! 
Αυτό κάνει το μέλλον πολύ πιο ζοφερό από τα φληναφήματα της κυβέρνησης περί... «ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.