# #

17 Δεκ 2013

Όταν ο Τζον Λένον συνάντησε τον Τσε Γκεβάρα. Η αλήθεια για την περίφημη φωτό

lennon_guevara

Εδώ και αρκετό καιρό, ταξιδεύει σε όλο το Διαδίκτυο μια φωτογραφία του Τζον Λένον με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα να συνευρίσκονται μουσικά. Ο θρύλος λέει πως η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου του 1966 στο Σικάγο, και πως ένας τυχερός τύπος με φωτογραφική μηχανή στο χέρι, βρέθηκε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή, απαθανατίζοντας τη συνάντηση αυτή. Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα πάντα με την ιστορία που συνοδεύει τη φωτογραφία, ο Τζον Λένον βρισκόταν σε μουσικό οίστρο και ο Τσε Γκεβάρα κάθισε δίπλα στο Σκαθάρι για να ...
τραγουδήσει ένα τραγούδι.
Η συγκεκριμένη εικόνα δημοσιεύτηκε αρχικά σε ομάδα συζήτησης στο Facebook και ταξιδεύει στο Διαδίκτυο πλασαρισμένη ως πέρα για πέρα αληθινή.
Όμως πρόκειται για το μαγικό άγγιγμα της εφαρμογής του Photoshop και αναλύουμε το γιατί με στοιχεία:
Σύμφωνα με την εμφάνιση του Τζον Λένον, η φωτογραφία θα έπρεπε να έχει τραβηχτεί περίπου το 1972, όπως μαρτυρά και η παρακάτω φωτογραφία
Lennon 1972
Όπως όλοι γνωρίζουμε, όμως, ο Κουβανός Ηγέτης Τσε Γκεβάρα πέθανε στις 9 Οκτωβρίου 1967. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως η φωτογραφία είναι προϊόν φωτομοντάζ.
Το αμέσως επόμενο ερώτημα εύλογα είναι: «Ποιος είναι, λοιπόν, ο άνθρωπος που κάθεται δίπλα στον Τζον Λένον στη φωτογραφία;»

lennon_gabriel_1972_second
Ας πούμε, ο Τζωρτζ Χάρισον; Αν και ο Τζωρτζ Χάρισον συμμετείχε σε κάποιες ηχογραφήσεις του συγκροτήματος Plastic Ono Band, και θα μπορούσε να είναι, εντούτοις δεν υπάρχει καμία φωτογραφία του που να κρατά τη συγκεκριμένη κιθάρα, την Fender Telecaster, γεγονός που και πάλι οδηγεί στο ότι ο Λένον δεν ήταν μαζί του στη συγκεκριμένη ηχογράφηση.
Μέχρι τη στιγμή που η αναζήτησή μας, μας οδηγεί στην παρακάτω εικόνα
lennon_gabriel_1972
Και ποιος είναι αυτός ο μουσικός; Αν και η εικόνα είναι πολύ μικρή, αναγράφει το όνομα του και δεν είναι άλλος από τον Γουέιν «Τεξ» Γκάμπριελ, κιθαρίστα του Αμερικανικού συγκροτήματος «Elephant’s Memory» που συνόδευε τον Τζον Λένον και το συγκρότημα Plastic Ono Band το 1972!
Ο Τζον Λένον δεν θα μπορούσε να είχε βρεθεί με τον Τσε Γκεβάρα μουσικά λόγω χρονικής ανακολουθίας, αν και η περιβόητη εικόνα θα μπορούσε να αποτελεί ένα στιγμιότυπο του Λένον με τον Κομμαντάντε να ηχογραφούν το τραγούδι «Imagine», αφού όπως είχε πει ο Λένον: «Το Imagine είναι ουσιαστικά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ακόμη κι αν δεν είμαι ιδιαίτερα κομμουνιστής και δεν ανήκω σε κανένα κίνημα».
Μαρία Μανέτα
 http://www.mixanitouxronou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.