# #

10 Δεκ 2013

«Οι φόροι μας πάνε στους τεμπέληδες».

Tο μόνο που μπορεί να κάνει και κάνει το Κράτος είναι να δημιουργεί νέους ανέργους δηλαδή να στερεί πελάτες από την αγορά. 
Τώρα, γιατί η αγορά δεν έχει βγει ακόμη στους δρόμους με πανό «Κάτω το Κράτος», είναι η μεγαλύτερη απορία μου.

kartesios091213
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται, λέει στο εξής, για τα καθαρά τους κέρδη από το πρώτο ευρώ. Αυτή η είδηση θα είχε αξία σε κάποιο Κράτος όπου οι εφορίες θα γνώριζαν όχι ποιο είναι το «πρώτο ευρώ» του ελεύθερου επαγγελματία, αλλά το τελευταίο. Δηλαδή θα γνώριζαν το συνολικό εισόδημά του.
Πάμε να δούμε τι γνωρίζουν οι εφορίες σε ένα αστείο κράτος, όπως το ελληνικό. Σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που δήλωσαν μισθωτοί και συνταξιούχοι για το 2011 ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα που αγγίζουν μόλις τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2012 και αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.
Για το 2012, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει  να εισπράξει συνολικά από τα φυσικά πρόσωπα περί τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Δηλαδή το 72% του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων καταβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων συμβάλλουν στον κρατικό προϋπολογισμό με..
3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ας μη μπλέξουμε με άλλους αριθμούς και με κάτι φορολογικές δηλώσεις 10.000 και 12.000 ευρώ από μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους και μεγαλοδιαφημιστές. Με εντελώς διαλυμένο τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, το αποτέλεσμα του νέου μέτρου θα είναι και πάλι αστείο καθώς η φορολόγηση θα γίνεται από τα δηλωθέντα πρώτο και τελευταίο ευρώ, τουτέστιν μια από τα ίδια.
Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας. Πρόκειται για μία επικοινωνιακή μπαρούφα. 
Το θέμα είναι ότι μέχρι το 2010 υπήρχε ένας βασικός ένοχος για την υψηλή φορολόγηση μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Ο ένοχος ήταν «το 1,5 εκ. τεμπέληδων του Δημοσίου». Η καθεστωτική φωνή επαναλάμβανε διαρκώς το «Οι φόροι μας πάνε στους τεμπέληδες». Επειδή είμαι γνωστός καλοπροαίρετος, θα το δεχτώ.
Πλήρωνε ο καθένας μας, ας πούμε, 100 ευρώ για τους 1,5 εκ. «τεμπέληδες του Δημοσίου». Σήμερα όμως οι «τεμπέληδες του Δημοσίου» σύμφωνα με την επικαιροποίηση της 26ης  Απριλίου 2013 είναι: 621.797 (μόνιμοι,  υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου – ΙΔΑΧ, υπάλληλοι με έμμισθη εντολή και επί θητεία) συν 78.950 υπάλληλοι (αιρετοί, μετακλητοί, υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου και λοιπές εργασιακές σχέσεις). Σύνολο 700.747 μόνιμοι και συμβασιούχοι. Δηλαδή κάτω από το 50% του 1,5 εκ. «τεμπέληδων» για τους οποίους ο καθένας μας πλήρωνε 100 ευρώ φόρο.
Αν τώρα υπολογίσουμε νέες συνταξιοδοτήσεις, κλείσιμο ΕΡΤ, κλείσιμο Οργανισμών και μηδενικές προσλήψεις φτάνουμε γύρω στο 45%. Στην πλάκα, λοιπόν, θα έπρεπε σύμφωνα με το επιχείρημα του καθεστώτος να πληρώνει σήμερα ο καθένας μας μόνο 50 ευρώ φόρο. Έχει όμως και καλύτερο.
Οι μισθοί των «τεμπέληδων» έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 35% – πλην ορισμένων βουβαλόπαιδων που οι προστάτες υπουργοί τους φρόντισαν να μη μειωθούν καθόλου, γι’ αυτό και μιλάμε για μέσο όρο. Άρα, λοιπόν, ο φόρος που αντιστοιχούσε στον καθένα μας έπρεπε όχι μόνο να μειωθεί κατά 50%, αλλά ακόμη περισσότερο καθώς ελαφρύνθηκαν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για μισθοδοσία «τεμπέληδων».
Κατά τα λοιπά, νοσοκομεία δε δημιουργούνται αλλά κλείνουν. Σχολεία δεν κατασκευάζονται, αλλά συνενώνονται. Εν τω μεταξύ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2013 μετά από συμφωνία κυβέρνησης – Τρόικας,  διαμορφώθηκε στα 6,65 δισ. ευρώ και όχι στα 6,85 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ το 2014 το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα κινηθεί ακόμη χαμηλότερα στα 6,4 δισ. ευρώ. Να προσέξουμε βέβαια εδώ ότι το χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από εθνικούς πόρους σκέλος του ΠΔΕ θα ανέλθει στα 850 εκατ. ευρώ για το 2013. Αυτά είναι. Για τη Δημόσια Υγεία να μην τα ξαναλέμε, ούτε για τους δρόμους που δόθηκαν σε ιδιώτες και θα γεμίσει ο τόπος διόδια.
Η πρώτη μου απορία είναι, εφόσον ο βασικός ένοχος για τη φορολόγηση, δηλαδή η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, μειώθηκε και εφόσον οι εθνικοί πόροι για Δημόσιες Επενδύσεις εξαϋλώθηκαν, πώς σκατά γίνεται οι φόροι να αυξάνονται; 
Πώς γίνεται δηλαδή, με 1,5 εκ. «τεμπέληδες του Δημοσίου» να πλήρωνε ο καθένας μας 100 ευρώ και με τους μισούς να πληρώνουμε 250 ευρώ; 
Πώς γίνεται να μειώνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι φόροι να αυξάνονται;
Γι’ αυτό και η δεύτερη απορία μου έχει σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατί να πληρώνουν φόρους; Το ίδιο ισχύει και για τους επιχειρηματίες. Γιατί να πληρώνουν φόρους; 
Δηλαδή, εντάξει, τον κυνηγάς τον φοροφυγά που δεν κόβει αποδείξεις, αλλά γιατί; 
Εφόσον δεν υπάρχει φορολογική ανταποδοτικότητα, γιατί να τις κόψει και να μην κάνει απευθείας νταραβέρι με τον πελάτη στη μείωση της τιμής του προϊόντος ή της υπηρεσίας που πουλάει; 
Απορώ πώς δεν έχουν γίνει ακόμη όλοι αυτοί αναρχοκαπιταλιστές. Ίσως δεν αναπτύχθηκε ακόμη η μόδα ή μπορεί να είναι και να μην το ξέρουν.
Διότι όταν ακούς κυβερνητικό βουλευτή, το φαινόμενο Ταμήλος, να δηλώνει «Πάνω από 1.5 εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι. Αυτό δεν μπορεί να το λύσει το κράτος», καταλαβαίνεις ότι το μόνο που μπορεί να κάνει το Κράτος είναι να δημιουργεί νέους ανέργους δηλαδή να στερεί πελάτες από την αγορά. Τώρα, γιατί η αγορά δεν έχει βγει ακόμη στους δρόμους με πανό «Κάτω το Κράτος», είναι η μεγαλύτερη απορία μου.

1 σχόλιο:

 1. Πολύ απλά μία σύντομη απάντηση γιά όσους μπορούν να καταλάβουν, γιατί ο αρθρογράφος ακόμα δεν έχει καταλάβει τι παίχτηκε. Ή μάλλον δε θέλει να καταλάβει αφού έκλεισε και τα σχόλια.
  Το 2009 ή και το 10, πριν ζητήσουμε βοήθεια, αν παίρναμε μέτρα και μειώναμε δραστικά τις δημόσιες δαπάνες, οι όροι της διαπραγμάτευσης για βοήθεια θα ήταν εντελώς διαφορετικοί. Είχε αρχίσει να το ψελλίζει ο κουρασμένος, αφού βέβαια πρώτα διπλασίασε τον κόσμο στο δημόσιο βάζοντας μέχρι και τους πασόκους μέσα, διπλασίασε τις αποδοχές τους και αφού τετραπλασίασε τις δημόσιες δαπάνες. Είχαμε λοιπόν τα δύο μεγάλα κόμματα, στην πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, που έπρεπε να πάρουν σκληρά μέτρα για τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Με άλλα λόγια λόγια, έπρεπε να μειώσουν μισθούς, επιδόματα, εφάπαξ, συντάξεις βολεμένων κομματόσκυλων και να σταματήσουν τις χορηγίες προς τους εργολάβους νταβατζήδες. 'Επρεπε δηλαδή να τα βάλουν με το τέρας της μεταπολίτευσης που οι ίδιοι εξέτρεφαν για δεκαετίες με σκοπό την παραμονή τους στην εξουσία. Φυσικά δεν τόλμησαν. Ο ένας σηκώθηκε και έφυγε βουβός και ο άλλος έβαλε τους ξένους να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Προτίμησαν να ξεπουλήσουν τη χώρα, να θυσιάσουν το λαό στο βωμό των τοκογλύφων, για να μην ξετυλιχθει το κουβάρι της διαφθορας και της διαπλοκής με το οποίο έπλεξαν το πουλόβερ του μεταπολιτευτικού σάπιου κράτους τους.
  Μέχρι τότε είχε μία λογική να μειώσουμε το κράτος και τις δαπάνες για να προλάβουμε πολύ δυσμενείς εξελίξεις. Ο μισός σχεδόν προϋπολογισμός πήγαινε γιά μισθούς συντάξεις και λειτουργικά έξοδα του δημοσίου και ο άλλος μισός σχεδόν για πληρωμές χρεών και τόκων τα οποία δανειζόμασταν για να συντηρούμε τον κομματικό στρατό του δημοσίου. Ελεος δηλαδή.
  Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να διατηρήσουμε το μέγεθος αυτό του δημοσίου καταστρέφοντας την παραγωγική οικονομία. Αυτό δεν συνέφερε πρώτα απ' όλους τους ίδιους τους ΔΥ. Όσο συρρικνώνεται το ΑΕΠ μιάς χώρας τόσο λιγότερους ΔΥ μπορεί να πληρώνει. Δυστυχώς δεν το κατάλαβε κανείς αυτό αφού ο απλός πολίτης δεν σκέφτεται μακροπρόθεσμα. Έτσι για να διατηρηθεί προσωρινά ο κομματικός στρατός του δημοσίου, στέρεψαν οι υγιείς επιχειρήσεις από μετρητά και αναγκάστηκαν να κλείσουν με τις συνεχόμενες φοροεπιδρομές. Η περιουσία μας έχασε την αξία της και θα μας την φάνε για ένα κομμάτι ψωμί και στο τέλος όλοι θα γίνουμε σκλάβοι των τοκογλύφων.
  Αυτά για το πριν. Για το μετά όμως τα πράγματα αλλάζουν. Μετά τις υπογραφές των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, κατα τη γνώμη μου, όποιος μιλάει για απολύσεις ΔΥ ή μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα κλπ κλπ απλά εξυπηρετεί τους τοκογλύφους, αφού η μείωση των ελλειμμάτων με το αίμα μας αποσκοπεί στο να πληρώνονται οι τοκογλύφοι και αυτά που συμφώνησαν οι δωσίλογοι πολιτικοί μαζί τους, κοροϊδεύοντας και εξαπατώντας το λαό. Αυτή την ώρα έτσι όπως μας κατάντησαν, το συμφέρον μας είναι να κυκλοφορεί ευρώ μέσα στην αγορά και να μην πηγαίνουν όλα κατευθείαν στους τοκογλύφους. Το συμφέρον μας δηλαδή είναι να υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι και οι συναλλαγές στην αγορά να γίνονται χέρι με χέρι χωρίς νταβατζήδες. Ο νοών νοείτω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.