# #

5 Ιουν 2013

Αν όλοι εμείς οι νεότεροι είχαμε έστω το μισό θάρρος αυτού του ανθρώπου....

Χάρρυ, respect!

In the mind of Harry Klynn

Δείτε και ακούστε οπωσδήποτε αυτό το 25λεπτο του Χάρρυ Κλυν. 

Ο κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης επιβεβαιώνει σήμερα, στα εβδομήντα τρία του χρόνια του, αυτό που υπήρξε σε όλη του τη διαδρομή ως σατιρικός καλλιτέχνης. 

Στη δεκαετία του '80 με τις δισκογραφικές του δουλειές πρωτοπόρησε στην καυστική πολιτική κριτική και βρήκε πολλούς συνεχιστές. Κι ενώ οι υποτιθέμενοι δημιουργοί και υποτιθέμενοι διανοούμενοι της γενιάς του σιωπούν εκκωφαντικά ή και συνηγορούν και συμμετέχουν θρασύτατα σε όσα εγκληματικά γίνονται σήμερα στη χώρα μας, ο Χάρρυ Κλυνν τολμά να μιλά δημόσια και ανοιχτά και να διατυπώνει  κρυστάλλινα όλες τις σκληρές αλήθειες χωρίς να φοβάται και παρά τις απειλές που, όπως αποκαλύπτει, δέχεται. 

Γνήσιος, αληθινός, γενναίος! 

Αν όλοι εμείς οι νεότεροι είχαμε έστω το μισό θάρρος αυτού του ανθρώπου....

Χάρρυ, respect!


  

Πηγή βίντεο: Το Γρεκί


Το βιογραφικό σημείωμα του Χάρρυ Κλυνν από τη wikipedia
Γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τριανταφυλλίδη. Εξαιτίας δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ωθήθηκε στην εργασία από την ηλικία των 5 χρόνων. Παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη αλλάζει τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, "κερδίζει" την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.
Για τρία χρόνια ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Παράλληλα με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, εμφανίζεται περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος», και το «Γκρην Παρκ». Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος. Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.
Το 1964 ταξιδεύει για μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ. Αυτή η περίοδος της ζωής του κράτησε 10 χρόνια όπου δούλεψε στις HΠA και στον Kαναδά, σε κέντρα τις ελληνικής διασποράς, σε καφεθέατρα ως stand up comedian, ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και παράλληλα ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων. Συνεργάζεται επίσης για πολλά χρόνια με το περιοδικό «Playboy», την εφημερίδα «Daily Worker», το «Village» και το «On the duble». Στο Σικάγο παντρεύεται τη γυναίκα του, Χαρίκλεια, και αποκτά τα 2 πρώτα από τα 3 του παιδιά. Την περίοδο αυτή του προτάθηκε να παίξει και στη γνωστή ταινία «Καμπαρέ», την οποία προσφορά τελικά δεν δέχτηκε.


Γυρίζει στην Ελλάδα το χειμώνα του 1974 και πρωτοεμφανίζεται στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στο «Zυγό» και τη «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978. Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι του κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων. Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.ά. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ. Το 1998 παρουσιάζεται η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο». Από το 2006 μένει μόνιμα στη γενέτειρά του Καλαμαριά, γράφει βιβλία (κυκλοφορούν 12 βιβλία του), παίζει θέατρο, ζωγραφίζει (8 ατομικές εκθέσεις) και ηγείται της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς.

In the mind of Harry Klynn


4 σχόλια:

  1. Είναι ένας λεβέντης απο τους λίγους μας.
    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Θράσος το λένε και θάρρος, τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βολεμένος του συστήματος είσαι η (λογικός) ραγιαδο-ρομιώς !

      Διαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΣΕΡΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ "ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ", ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ, ΠΟΥ ΝΑ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΑ ΦΤΥΣΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΙΣ ΣΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΚΡΙΒΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.