# #

13 Μαΐ 2013

Ξερό διπλωμένο φύλλο ή κάτι άλλο;;


Αυτό που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία μοιάζει σαν διπλωμένο φύλλο, έτσι δεν είναι;; Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο;; 
Μήπως με μια πιο προσεκτική ματιά διαπιστώσετε κάτι διαφορετικό;; 
Σε αυτές τις δύο φωτογραφίες ξεχωρίζουν ποδαράκια και ένα μάτι. Άρα σίγουρα δεν είναι φύλλο. Μάλλον πρόκειται για κάποιον ζωντανό οργανισμό.
Δεν θα σας ταλαιπωρήσω άλλο. 
Το πλασματάκι που βλέπετε ονομάζεται Eudocima salaminia και είναι ένα είδοςνυχτοπεταλούδας. Απαντάται στην Ινδία και όλη την νοτιοανατολική Ασία, στα νησιά του Ειρηνικού, αλλά και σε περιοχές της βόρειας Αυστραλίας. Το μήκος της φτάνει τα 5-6 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών της τα 8 εκατοστά.
Φαίνεται ακίνδυνη, αλλά προξενεί μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες φρούτων, σε αντίθεση με την κάμπια της, ο οποία προτιμά να τρώει φύλλα. Πρόκειται για έναπαράσιτο. Έχει μια μυτερή προβοσκίδα, την οποία χρησιμοποιεί για να διεισδύσειτο φρούτο ώστε να ρουφήξει τα υγρά του.
Φωτογραφία petefeats
Είναι εντυπωσιακή η οφθαλμαπάτη που δημιουργείται στο σώμα αυτής της νυχτοπεταλούδας. Μοιάζει σαν ένα ξερό, διπλωμένο φύλλο, ενώ στην πραγματικότητα απλώς έχει κλείσει τα φτερά της. Η σκίαση και ο χρωματισμός των φτερών της συμβάλουν στην δημιουργία της οφθαλμαπάτης.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι όταν η νυχτοπεταλούδα ανοίγει τα φτερά της και αποκαλύπτεται το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.