# #

13 Απρ 2013

Να πάψουν να πληρώνονται οι Δάσκαλοι από το Κράτος


Απίθανα σωστός! 


  
Ένας φίλος από το internet μου ζήτησε να γράψω κάτι σχετικά με τούς μισθούς των δασκάλων. Όντως τα στοιχεία, πού παρέθεσε, έδειχναν ένα πράγμα: Οι Δάσκαλοι πληρώνονται υπερβολικά!!!

Με τους παχυλούς μισθούς τους, βάζουν μέσα το ελληνικό κράτος,
δουλεύοντας μόνο 9 μήνες τον χρόνο, 6 πραγματικές ώρες την μέρα κι' όχι δήθεν 7 ! Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή σειρά και να τους πληρώνουμε για αυτό που πραγματικά κάνουν, το "baby-sitting". 

Όχι το κράτος, δηλαδή όλοι,  αλλά μόνο όποιος είναι (ακόμα) γονιός.
Έτσι δεν είναι;

Ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για μια μέση δασκάλα με 2 παιδιά και 15 χρόνια υπηρεσία, 17600 ευρώ τον χρόνο (1400 Χ12 μήνες συν 400 δώρο Χριστουγέννων συν 400 Πάσχα και άδεια ).

 Προσοχή όμως : Στην πραγματικότητα δουλεύει μόνο 9 μήνες δηλαδή πρακτικά 198 ημέρες, 6 ώρες την μέρα, με 25 περίπου παιδιά ανά τάξη. Τεράστια σπατάλη δεν νομίζετε ;

Ε, λοιπόν δεν προτίθεμαι, ως γονιός, να τους δίνω πάνω από όσα θα έδινα σε μια μετανάστρια από Βουλγαρία ή Ταϊλάνδη, να φυλάει το παιδί, δηλαδή 400 ευρώ συνολικά για 6 ώρες την μέρα επί 22 μέρες τον μήνα.

Για να δούμε. Με βάση τούς υπολογισμούς αυτό οδηγεί  σε 25 παιδιά Χ 400 ευρώ ανά μήνα Χ 9 μήνες =  90.000 ευρώ (Ωχ, κάποιο λάθος έγινε). Α ναι, εξίσωσα τις ξένες baby sitters, με τους δασκάλους. Αδιανόητο, θα το διορθώσω αμέσως.

Πόσο θα πλήρωνα για 3 ταινίες dvd νοίκι (ένα εξάωρο δηλαδή) ή από αγορά εφημερίδας με δώρο dvd, που να απασχολεί το παιδί, χωρίς βέβαια κάποιον να το προσέχει; Το πολύ 6 ευρώ τη μέρα. Άρα τόσα θα πρέπει να δίνει ο κάθε γονιός στο δάσκαλο. Οπότε έχουμε 25 παιδιά Χ 6 ευρώ ανά παιδί την ημέρα επί 198 μέρες συνολικά (9 μήνες) βγαίνει, χμ ....   29,700 ευρώ για 9 μήνες.

Για περιμένετε ένα λεπτό, κάτι πρέπει να γίνεται λάθος εδώ! Κάτι είναι σίγουρα λάθος! Για να δούμε: Αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο σαν μια, απλά, ξένη baby sitter, μάς στοιχίζει 1 ευρώ ανά μαθητή την ώρα, αν τον θεωρήσουμε σαν ...DVD  μάς στοιχίζει εεε 3 ευρώ, ενώ αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο, όπως λειτουργεί σήμερα, το κόστος ανά μαθητή είναι μόλις 59 λεπτά την ώρα. Και βέβαια έχουμε την απαίτηση και να μάθει τα παιδιά γράμματα και να ασχολείται με ειδικές περιπτώσεις και να τα παιδαγωγεί. Τρομερά φτηνή τιμή για φροντίδα, φύλαξη και μόρφωση παιδιών.

Τα ίδια ισχύουν και για τούς καθηγητές της Δευτεροβάθμιας και
Τριτοβάθμιας Παιδείας. Ειδικά στην τελευταία δεν μιλάμε για 25 μαθητές αλλά για τριακόσιους (!!!). Οπότε ανά φοιτητή το κόστος είναι κάτω από 5 λεπτά.

Ακούγεται  τρελό εεε; Κι' όμως συμβαίνει. Βρείτε μου οποιονδήποτε, που θα έπαιρνε για οιαδήποτε συγκεκριμένη δουλειά, μισό ευρώ την ώρα το άτομο. Άρα, να πάψουν να πληρώνονται οι δάσκαλοι από το Κράτος ή όχι;

Μάλιστα για το ίδιο θέμα ο σχωρεμένος ο Κέννεντυ είχε πει:  
«Καταλαβαίνεις πόσο κυνικός έχει γίνει ένας λαός, όταν θεωρεί
φυσιολογικό, να πληρώνει περισσότερο αυτόν που ασχολείται με τις
αποχετεύσεις του, παρά αυτόν που ασχολείται με τα μυαλά των παιδιών του».

Γιώργος Κακαρελίδης

--Ο κ. Γ. Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχειρηματική
Έρευνα & Στατιστική, ΤΕΙ Πατρών

13 σχόλια:

  1. Κακαρελιδη, με 17600 ευρώ τον χρόνο (1400 Χ12 μήνες συν 400 δώρο Χριστουγέννων συν 400 Πάσχα και άδεια )... για να ξυνω τα ...δια μου και να υποχρεωνω τους μαθητες σε ιδιαιτερα παω εγω διδασκαλος.
    ΟΜΙΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΩΣ 6 ΓΛΩΣΣΕΣ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΩ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ [ΑΡΧΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ], ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΟΠΑΣΟΚ-ΟΥΛΤΟΥΡΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ [οχι δουλευω συμφωνα με ταπασοκοματοσκυλα] 6 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΧΟΜΑΙ 40 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΞΙΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΗ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟΝ ΜΑΘΗΣΕΩΣ. τα επιχειρηματα σου ειναι σαθρα οπως και οι απεργιες εκατονταδων ημερων απο τους αργομισθους πασοκοδασκαλους.
    ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ-ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτυχαν λοιπόν τον στόχο τους...Να μισούμε τους συμπατριώτες μας που έχουν εργασία και να τους απαξιώνουμε...Τα ίδια που λένε κι οι Πρετεντέρηδες...

      Κι αυτό που λές Αμφιτρύωνα με 40 μαθητές στην τάξη είναι δουλεία κι όχι εργασία...
      Παρακολούθησες κάποια φορά έστω μιας ώρας μάθημα σε τάξη;

      Διαγραφή
    2. Και γιατί δεν έγινες "διδάσκαλος" ρε φίλε με τα τόσα προσόντα;;;;;
      Και γενικώς όλοι εσείς που ζηλεύετε/θαυμάζετε/φθονείτε την τύχη των δασκάλων, γιατί στο διάολο δε γίνατε κι εσείς να τα κονομάτε; Τόσο δύσκολο ήταν; Ήταν πολύ πιο άξιοι από εσάς ή ήταν μέχρι πρότινος ο ΠΙΟ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΚΛΑΔΟΣ; Που ντρεπόσουν να πεις ότι το παιδί σου σπουδάζει δάσκαλος....
      Ανεγκέφαλοι που χάφτετε ότι σας πετά στο μούτρα η ΤV...

      Μάρκος

      Διαγραφή
    3. Την παιδεία την κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ και όλα τα κουμουνοπροοδευτικά ,ανθελληνικά βρωμερά απόβλητα συνεπικουρούμενα απο την ΝΔ ! Τώρα αυτά τα ίδια βρωμερά απόβλητα προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στον απλό μαλάκα λαό ! Που ως συνήθως αντί να θέλει να ανεβεί επίπεδο ,για να φτάσει τον άλλον ,προτιμά να κατεβάζει τον άλλον στο άθλιο δικό του επίπεδο ! ΟΥΣΤ ΖΩΑ !

      Διαγραφή
  2. τα εκανες αχταρμα φιλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ...

    ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ Ή ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΡΙΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ...
    ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ... ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ...
    http://christossainis.blogspot.com/2013/02/blog-post_9864.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Μαρκος..

    ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΛΥΦΕΙΣ ΤΑ @.ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΤΗ ΜΙΝΕΙΚΟ ΕΠΙ 6 ΜΗΝΕΣ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΣΕΡΝΕΣΑΙ ΣΑΝ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΣΤΙΣ Τ.Ο ΚΑΙ ΝΑ ΡΟΥΦΙΑΝΕΥΕΙΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ, ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΗΣ ΤΟ ΣΤΑΛΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ. ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ/ΝΔ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΑΝ και ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ "ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ" ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
    "ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ" ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΣΩΣΤΑ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ 10 ΣΕΙΡΩΝ.
    ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΒΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ [οχι για την αρπαγη επιπλεον αυξησεων αυτην την φορα] ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΗ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΣΑΠΙΟΙ. ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΝΑΤΕ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

    ΤΩΡΑ ΤΟ ΒΟΥΛΙΑΞΑΤΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ, ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ, Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ. ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ "ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ" ΣΤΑ 500 ΜΙΚΤΑ! ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΟΙ "ΔΗΜΟΣΙΟΙ" ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
    ΜΗΝ ΣΠΡΩΧΝΕΤΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΑΣ.
    Η ΛΕΞΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΩ
    ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ?? ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΚΩ????
    ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣΑΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΑΣ ΚΑΡΓΙΑΣ [γεωργα... κατι τετιοιο]
    το παρυ τελειωσε εξ'αιτιας σας. ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΤΩΡΑ!

    ευχαριστω τον Αριστοφανη για την φιλοξενια στο μπλογκ του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι δάσκαλοι έμπαιναν στο δημόσιο με επετηρίδα και όχι με μέσον,κι αυτό είναι γνωστο σε όλους...

      Αν κάποιος παιρνει 500 θα πρέπει τόσα να παιρνιουν κι οι άλλοι? Δεν ειναι καλύτερα να παιρνουν οι των 500 περισσότερα?

      Γιατί τόσο απλοικά παίζετε το παιχνίδι του Άδωνη και της εφιαλτικής παρέας του?

      Διαγραφή
  5. Αριστοφανης13 Απριλίου 2013 - 9:11 μ.μ.
    Πέτυχαν λοιπόν τον στόχο τους...Να μισούμε τους συμπατριώτες μας που έχουν εργασία και να τους απαξιώνουμε...Τα ίδια που λένε κι οι Πρετεντέρηδες...
    ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΔΕΝ ΜΙΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΑΠΛΩΣ ΛΕΓΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΟΙΦΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΩΣ. ΕΑΝ ΔΕ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ [παραλογο αφ'ου δεν επηρεαζει το αεπ] ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ

    Κι αυτό που λές Αμφιτρύωνα με 40 μαθητές στην τάξη είναι δουλεία κι όχι εργασία...ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ 7 ΗΜ /ΕΒΔΟΜΑΔΑ?
    Παρακολούθησες κάποια φορά έστω μιας ώρας μάθημα σε τάξη;
    ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ. ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΠΩΣ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και ήσουν μαθητής κάποτε αλλά εγώ δεν εννοούσα αυτό!!!
      Ξέρεις τι εννοώ...Κάν το μια φορά...έστω και σε αιθουσα των 25 ή 30 μαθητών...

      Δεν απαιτούμε ωσάν νεοραγιάδες κακομοίρηδες να μειωθεί ο μισθός του διπλανού μας....Διεκδικούμε να αυξηθεί με αγώνες και θυσίες ο δικός μας αλλά και των άλλων εργαζομένων συμπατριωτών μας για να έχουμε καλύτερη ζωή περήφανη και με αξιοπρέπεια ωσάν πραγματικοί Έλληνες και όχι σαν ζήτουλες ....

      Διαγραφή
    2. http://wwwaristofanis.blogspot.gr/2012/12/blog-post_18.html

      Διαγραφή
  6. Είναι μια γενιά, η οποία σε μεγάλο βαθμό ήταν κρατικοδίαιτη και περιμένουν από ένα κράτος χρεοκοπημένο να "πάρουν" αυτά, τα οποία είναι πλέον προφανές ότι δεν έχει να τους δώσει. Σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών "έστυβαν" το κράτος, αναγκάζοντάς το να τους δίνει μισθούς, τους οποίους δεν μπορούσε να δώσει. Επί δεκαετίες έκαναν δημιουργική λογιστική εις βάρος του κράτους και της λογικής.

    ...Εισέπρατταν πάντα το μέγιστο, που μπορούσε να δώσει το κράτος. Όλα τα άλλα ήταν "εικονικά" και μεταξύ αυτών και οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Ήταν "εισφορές" του τύπου: ..."Πες ότι τα έδωσες και θα "γράψω" ότι τα κράτησα" ...Όλα στα χαρτιά. Ποτέ δεν υπήρχαν τα χρήματα, για να δικαιολογούν τους μισθούς και τις "υποσχόμενες" συντάξεις και εφάπαξ. Ποτέ δεν είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία του κράτους τα ανάλογα αποθεματικά με το ΙΚΑ, το ΝΑΤ κλπ., προκειμένου να δίνουν τις ανάλογες συντάξεις ...Όλα στο "μιλητό" ...Όλα "φορτωμένα" στον εκάστοτε ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό ...Τον προϋπολογισμό εκείνον, που το "έλλειμμά" του μας οδήγησε στο ΔΝΤ. Αυτό γινόταν κάθε χρόνο μέχρι να διογκωθεί το πρόβλημα και να αναγκαστούν να βρουν την τελική λύση. Όμως, μέχρι να συμβεί αυτό, ψηφίζανε τον Σημίτη και έπαιρναν αυξήσεις χωρίς κανέναν ενδοιασμό.
    Υπήρχαν υπάλληλοι, οι οποίοι σε ένα φτωχό κράτος —με μισθούς των 700 ευρώ— έπαιρναν μισθούς 2000 ευρώ το μήνα και τους έβγαζαν στην πρόωρη σύνταξη με αύξηση στα 2500 ευρώ το μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.