# #

29 Ιαν 2013

Οι Έλληνες βουλευτές ορκίζονται στον Θεό και όχι στο λαό, ενώ η ελληνική Βουλή είναι η μόνη Βουλή στην Ευρώπη στην οποία μπουκάρουν οι παπάδες με τις αγιαστούρες.



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, μιλώντας στο συνέδριο «Αριστερά και Εκκλησία» που έγινε στη Θεσσαλονίκη, πρότεινε να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος και πρόσθεσε πως, αν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσε να συζητηθεί η εναλλακτική πρόταση να ακολουθηθεί αυτό που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες –όπως Γερμανία, Γαλλία κλπ- και να πληρώνουν φόρο για την Εκκλησία όσοι πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης πως είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. 

Αυτή η λογική και μάλλον διαλλακτική πρόταση –αφού ο κ. Κουράκης τόνισε πως όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο μετά από εξαντλητικό διάλογο με την Εκκλησία- μεταδόθηκε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ ως πρόταση επιβολής φόρου στους ορθόδοξους χριστιανούς και, φυσικά, αποκρύφτηκε το γεγονός πως η ...
πρόταση έγινε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου με θέμα «Αριστερά και Εκκλησία», στο οποίο η Εκκλησία της Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. 

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε αμέσως στην πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε πως ζητά να επιβληθεί νέος ειδικός φόρος –αν και όλοι ξέρουμε πως οι ιερείς ήδη πληρώνονται από τους φόρους που μας επιβάλλονται- και τον κατηγόρησε, επίσης για πρόκληση διχασμού των Ελλήνων ανάλογα με την πίστη τους. 

Βέβαια, όποιος βιάζεται σκοντάφτει, αφού τα σαΐνια της Νέας Δημοκρατίας ξέχασαν πως –όπως φαίνεται στο κάτωθι βίντεο- ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γιάννης Στουρνάρας είχε πει το ίδιο πράγμα με τον Τάσο Κουράκη:



Μια ημέρα πριν από την ομιλία του Τάσου Κουράκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης δήλωσε σε συνέντευξή του πως παραμένει υπέρ της θανατικής ποινής σε ένα φιλοσοφικό και θεωρητικό επίπεδο, αφού θεωρεί πως η θανατική ποινή «έχει μία πάρα πολύ μεγάλη δύναμη αποτροπής για ειδεχθή εγκλήματα». 

 Είχα αντιληφθεί πως ο κ. Βορίδης είναι υπέρ της θανατικής ποινής, αφού, στα νιάτα του, τριγυρνούσε με τσεκούρι στους δρόμους της Αθήνας. 

 Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, προκάλεσε θόρυβο η πρόταση του Τάσου Κουράκη να μην πληρώνονται οι μισθοί των ιερέων από το κράτος αλλά δεν προκάλεσε καμία έκπληξη πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης δήλωσε πως είναι υπέρ της θανατικής ποινής. 

 Αναρωτιέμαι πώς ένας χριστιανός σαν τον Μάκη Βορίδη- χριστιανός δεν είναι;- μπορεί να είναι υπέρ της θανατικής ποινής. 

Όσοι δηλώνουν πως είναι χριστιανοί και συμφωνούν με τον κ. Βορίδη, ας το σκεφτούν λίγο. 
Και μετά, ας αποχωρήσουν από την ορθόδοξη πίστη. 
Εκτός, αν συμφωνεί με την θανατική ποινή και η Εκκλησία της Ελλάδος. 

Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης πρότεινε να μην πληρώνονται οι μισθοί των ιερέων από το κράτος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης δήλωσε υπέρ της θανατικής ποινής που δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. 

Ποιο κόμμα είναι πιο φιλοευρωπαϊκό; 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία; 
Μα οι Έλληνες δεν είναι φιλοευρωπαϊστές. 
Είναι μόνο φίλοι του ευρώ. 

Πολύ ορθόδοξο αυτό. 
Είναι άλλο πράγμα αγαπάω την Ευρώπη και άλλο αγαπάω το ευρώ. Η Ευρώπη υπήρχε -και θα υπάρχει- και χωρίς ευρώ. 

Η πίστη του κάθε ανθρώπου είναι καθαρά προσωπική του υπόθεση. Δεν είναι υπόθεση του κράτους. 
Βέβαια, επειδή αυτό είναι το προσωπικό μου μπλογκ, δεν έχω κανένα πρόβλημα να γράψω τι νιώθω εγώ. 

 Η ταπεινή μου άποψη είναι πως η Ορθοδοξία –που θεωρώ ότι υπερέχει των άλλων θρησκευμάτων, δογμάτων, θρησκευτικών ομάδων και ομολογιών που πρεσβεύουν πίστη στον Χριστό- είχε κάποτε πλήρη πρόταση ζωής αλλά ηττήθηκε από τον καπιταλισμό. 

Η σημερινή θρησκεία των ορθόδοξων χριστιανών –και όλων των χριστιανών- είναι ο καπιταλισμός. Και καπιταλιστής και χριστιανός δεν γίνεται. Όσο υποκριτής και να είσαι. 

Οπότε, διάλεξε. 
Και μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. 
Επίσης, θεωρώ πως η Ορθοδοξία στραγγαλίστηκε από τον εναγκαλισμό της με το Κράτος και γοητεύτηκε από την λάμψη, το χρήμα και την εξουσία. 
Και εκεί έχασε την ψυχή της. 
Άσε που φτάσαμε σε κάτι γελοίους θεσμούς όπως αυτός του στρατιωτικού ιερέα που αναλαμβάνει να πείσει τους φαντάρους πως πρέπει να πάνε να σκοτωθούνε γιατί ο Θεός είναι στο πλευρό τους, αν και ο στρατιωτικός ιερέας των εχθρών τους διαβεβαιώνει πως ο Θεός είναι από τη δική τους μεριά. 

Η ανθρώπινη βλακεία δεν έχει όρια. 
Ως εκ τούτων, με συγκινεί ο Χριστός, τον αγαπάω σαν έναν μεγάλο δάσκαλο, όπως αγαπάω και τον Επίκουρο, αλλά δεν έχω καμία σχέση με την Εκκλησία της Ελλάδος που δεν έχει καμία, απολύτως, σχέση με τον Χριστό. 

Θα συμφωνήσω με τον Γκάντι: 
«Μου αρέσει ο Χριστός σας. 
Δεν μου αρέσουν οι χριστιανοί σας.». 

Και βέβαια, δεν ξεχνάω ποτέ πως ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός. 
ΟΧριστός ήταν ο Χριστός. 
Χαίρομαι που γεννήθηκα σε μια χριστιανική κοινωνία –και όχι σε μια κοινωνία Ταλιμπάν-, συμμετέχω σχεδόν πάντα, ως μέλος της κοινωνίας που ζω, στην περιφορά του Επιταφίου και στην Ανάσταση, επισκέπτομαι μόνος μου απομακρυσμένα ταπεινά και ερημικά ξωκλήσια –είναι το μόνα που με συγκινούν- για να ανάψω ένα κερί για τα αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πια στη ζωή, και σε αυτό το σημείο ολοκληρώνονται οι σχέσεις μου με την θρησκεία που ονομάζεται «χριστιανισμός». 

Οι τελετές της Εκκλησίας μου προκαλούν δυσφορία, αν και προσπαθώ να πηγαίνω πάντα στις κηδείες. 
Αυτό, όμως, έχει να κάνει με το ότι θεωρώ τον θάνατο την κορυφαία στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου, και όχι με την ίδια την τελετή που είναι πια –κι αυτή- ένα άθλιο και θλιβερό εμπόριο. 

Θεωρώ τρανή ένδειξη της ήττας της Ορθοδοξίας στην κοινωνία τον όλο και πιο μικρό αριθμό ανθρώπων που πηγαίνουν στις κηδείες. Ο νεκρός δεν είναι «κερδοφόρος» πια, οπότε ξεχνιέται αμέσως με τον θάνατό του. Επίσης, ο θάνατος έχει εξοριστεί από κάθε δημόσια συζήτηση στην –θεωρητικά- ορθόδοξη ελληνική κοινωνία. Λογικό, οι αναφορές στον θάνατο μειώνουν την καταναλωτική επιθυμία. 

Έχω αντιληφθεί και το έχω επισημάνει πολλές φορές πως το πρόβλημα των Ελλήνων –και κατά συνέπεια της χώρας- είναι πως δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. 
Για την ακρίβεια, οι Έλληνες θέλουν να αλλάξουν τα πάντα αλλά αυτό να γίνει δια μαγείας. 
Δηλαδή, όλα να παραμείνουν όπως έχουν στη χώρα –και όλοι να μείνουν στη θέση τους- αλλά, με ένα μαγικό τρόπο, όλοι ξαφνικά να γίνουν καλοί και όλα να γίνουν καλά. 

Εν έτει 2013, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία δεν έχει γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. 

Αν και ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας θα έκανε καλό τόσο στο Κράτος όσο και στην Εκκλησία, κανένα βήμα δεν έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Το Σύνταγμα της Ελλάδας ξεκινάει με την φράση «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». 

Οι Έλληνες βουλευτές ορκίζονται στον Θεό και όχι στο λαό, ενώ η ελληνική Βουλή είναι η μόνη Βουλή στην Ευρώπη στην οποία μπουκάρουν οι παπάδες με τις αγιαστούρες. 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποκάλυψε πρόσφατα πως συνομίλησε με τον Θεό, επικαλείται διαρκώς την Παναγία, ενώ κάθε χρόνο η χώρα μας υποδέχεται το Άγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους. 

Όλα αυτά μπορεί σε κάποιους να φαίνονται χαριτωμένα και ανώδυνα. 
Δεν είναι. 
Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να βγαίνουν οι παπάδες στις τηλεοράσεις και να δίνουν συμβουλές για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής άμυνας και παιδείας. 

Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται. 

Είπαμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι καθυστερημένη αλλά πόσο καθυστερημένη πια; 

Στη Γαλλία, ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας έγινε πριν από έναν αιώνα και βάλε. Να συμφωνήσω να μην γίνει τώρα ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Αλλά να συμφωνήσουμε τώρα πότε θα ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για το θέμα. Να οριστεί χρονιά και ημερομηνία. 

«Μα γιατί να πληρώνουν μόνο οι ορθόδοξοι χριστιανοί φόρο για τους μισθούς των ιερέων;» 

Μα τώρα πληρώνουν όλοι οι Έλληνες φόρο για να πληρωθούν οι μισθοί των ιερέων. Είναι δίκαιο αυτό; 

Άλλωστε, κάποιοι υποστηρίζουν πως οι Έλληνες είναι χριστιανοί ορθόδοξοι σε ποσοστό 95%. 
Αν έχουν δίκιο, τι φοβούνται; 

Αλλά έχουν δίκιο; 
Σε κάθε περίπτωση, ο Διονύσιος Σολωμός έλεγε πως «το έθνος πρέπει να ταυτίσει το εθνικόν με το αληθές». 

Θα μάθουμε ποιο ποσοστό Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. 

Υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να μάθει την αλήθεια; 
Γιατί; 
Η Εκκλησία της Ελλάδας δεν ήταν που έκανε παλλαϊκά συλλαλητήρια για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες; 

Εξ όσων θυμάμαι, στα εκκλησιαστικά συλλαλητήρια δεν ήταν 11 εκατομμύρια Έλληνες και οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν –σύμφωνα με την Εκκλησία- ήταν περίπου 3 εκατομμύρια. 

Ουσιαστικά, η Εκκλησία της Ελλάδας ήταν που άνοιξε το θέμα με τον αριθμό των ορθοδόξων χριστιανών στη χώρα. Και έφαγε τα μούτρα της. 

«Μα θα διχαστούν οι Έλληνες αν μάθουμε πόσοι είναι οι χριστιανοί ορθόδοξοι στην Ελλάδα».
 Οι Έλληνες είναι διχασμένοι ούτως ή άλλως. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Στις εκλογές μαθαίνουμε πόσοι ψηφίζουν το κάθε κόμμα. 

Μήπως να καταργήσουμε και τις εκλογές –ή, έστω, τα αποτελέσματα των εκλογών- για να μην διχάζονται οι Έλληνες; 

Επίσης, για να μην διχαστούν οι Έλληνες, θα προσποιούνται όλοι οι Έλληνες πως είναι χριστιανοί ορθόδοξοι; 

Ωραία λογική στη χώρα που γεννήθηκε ο ορθός λόγος. 
«Οι αγωνιστές του ’21 θα διαφωνούσαν με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας» Ναι, ενώ οι αγωνιστές του ’21 –που δεν ήταν όλοι χριστιανοί- θα ήταν πάρα πολύ χαρούμενοι που οι Έλληνες ψηφίζουν την οικογένεια Παπανδρέου, την οικογένεια Καραμανλή και διάφορους άλλους άεργους που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία, το ξεπούλημα και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Θα πετούσαν από την χαρά τους. 

Στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σοβαρός δημόσιος διάλογος για κανένα θέμα. Κανείς δεν κοιτάει αν λες κάτι σωστό. Κοιτάνε όλοι ποιος το λέει και του κολλάνε μια ταμπέλα. 

Σήμερα θέτουν διάφορα θέματα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν ακόμα και φωνές συντρόφων τους που λένε πως δεν θα πρέπει να μιλάνε για να μην χάσει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Μα έτσι φτάσαμε στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία. Επειδή όλοι οι πολιτικοί έλεγαν επί δεκαετίες στο αποβλακωμένο –από την τηλεοπτική προπαγάνδα- πόπολο όσα ήθελε να ακούσει. 

Μη σώσει και γίνει ποτέ κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι οι βουλευτές του να μιμηθούν τους προκατόχους τους. 

Δεν την χρειάζεται κανείς μια τέτοια κυβέρνηση. 
Η χώρα δεν την χρειάζεται. 
Είναι βέβαιο πως η πλειοψηφία των βουλευτών της σημερινής Βουλής συμφωνεί με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Αλλά οι περισσότεροι δεν είναι διατεθειμένοι να το παραδεχτούν δημόσια, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. 

Ο Χριστός να κατέβαινε σήμερα στη γη και να έλεγε πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα, θα τον βγάζανε συριζαίο και θα του την έπεφτε σύσσωμο το Mega. 

Η ελληνική κοινωνία είναι σήμερα βαθύτατα συντηρητική, φοβική και μικροαστική. Περίεργο, η Ορθοδοξία δεν είναι. Δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα. Απολύτως τίποτα. 
Αυτό είναι θάνατος. 
Όσοι μπορούν, ας μεταναστεύσουν. 

 Εγώ μπορεί να μην είμαι της εκκλησίας αλλά θυμάμαι την φράση του Άγιου Νείλου –αυτός νομίζω ήταν- «ζήτησέ το με επιμονή και θα το λάβεις» και την φράση του Χριστού «ζήτησε και θα σου δοθεί». (Ναι, το είχαν πει και άλλοι πιο απλά πριν από τον Κοέλιο.) 

Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα είναι σήμερα 100% χριστιανική. 
 Αυτό ζητήσαμε, αυτό ελάβαμε.

Πιτσιρίκος

2 σχόλια:

  1. το βασικό πρόβλημα με τα παραπάνω ειναι οτι είναι αληθή αλλα κανείς δεν θα το παραδεχτεί!!!!!!!!!!!anyway στα ελληνικά δε βαριέσαι όπωσ θα πουν ολοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κουράκη με αναγκάζεις να συμφωνήσω μαζί σου, αν και με το ΣφΥΡΙΖΑ βγάζω σπυράκια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.