# #

4 Οκτ 2012

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ "ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΟΥ - ΠΙΕΡΙΩΝ"???



Αναπάντητα έμειναν όλα τα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, αλλά και άλλοι βουλευτές,στον Υπουργό Μακεδονίας/ Θράκης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στη συνεδρίαση για πρώτη φορά (τουλάχιστον εδώ και χρόνια) συζητήθηκε το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, αυτής με την επωνυμία «Olympic School of Mythology – OlympicAcademy of classical studies». 

Το «Σχολείο Ολύμπου – Πιερίας» όπως αλλιώς ονομάζεται, συστάθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες και όπως προκύπτει από το καταστατικό του που οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές αλίευσαν στο διαδίκτυο, έχει νεφελώδεις και ...διάτρητους στόχους.

Το κίνητρο, όπως δηλώνουν τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας είναι η αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό και η επιθυμία διάδοσής του και βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της ιδέας τους είναι η παραχώρηση από τους δήμους της περιοχής του Ολύμπου, ακινήτων τα οποία θα στεγάσουν τις δραστηριότητες καθώς και η παραχώρηση εκτάσεων για την ανέγερση νέων μεγάλων συγκροτημάτων τα οποία θα μπορούσαν να στεγάσουν ένα «διεθνές πανεπιστήμιο», όπως αποκαλούν το πρότζεκτ τους. Μάλιστα μέρος του συνολικού σχεδίου είναι και η εκπόνηση, από τους ίδιους, ενός μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικής για το θέμα της ανέγερσης των οικοδομικών συμπλεγμάτων που επιθυμούν. Το πρώτο λοιπόν ερώτημα που τίθεται είναι το ότι εφόσον πρόκειται για μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, με εταιρικό κεφάλαιο 2900 ευρώ (!), όπως αναφέρεται στο καταστατικό της, με ποια μέσα σκοπεύει να θέσει σε κίνηση την ιδέα αυτή; Μήπως προσβλέπει σε δημόσιες ή άλλες χρηματοδοτήσεις, αλλά και σε διευκολύνσεις σε θέματα παραχώρησης ακινήτων; Δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα ότι ήδη το επιμελητήριο Πιερίας έχει εκχωρήσει χώρο του, ο οποίος λειτουργεί ως γραφείο της εταιρίας. 
Ερωτηματικά προκαλεί η μη συμμετοχή δημόσιων ερευνητικών φορέων, οι οποίοι έχουν ήδη ασχοληθεί με το θέμα στην περιοχή, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει απορρίψει την συμμετοχή του σε ένα τέτοιο πρότζεκτ, καθώς αυτό δεν έχει καμία διεθνή αναγνωρισιμότητα, ούτε και επιστημονικές διαπιστεύσεις. Την ίδια στιγμή, και μετά από πρόταση του Πρύτανη του ΑΠΘ, να τεθεί το πρόγραμμα υπό την αιγίδα του ΑΠΘ, οι υπεύθυνοι της αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης αρνήθηκαν.
Σκιές υπάρχουν στην αναπτυξιακή προοπτική της Εταιρείας, όπου βασίζεται αποκλειστικά σε μακροχρόνιες εκχωρήσεις ακινήτων από τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, για εκμετάλλευση από ιδιώτες παράγοντες, οι οποίοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις αρχαιότητες και τα πολιτιστικά υλικά και άυλα αγαθά των τόπων της Πιερίας, ως “brand name” για οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν είναι σαφές ποιόν θα ωφελήσουν τελικά.
Ένα ακόμη θέμα που ανακύπτει είναι το επιστημονικό υπόβαθρο όλων αυτών που θέλουν να θέσουν σε κίνηση το πρότζεκτ, το οποίο υποτίθεται ότι είναι η δημιουργία διεθνούς πανεπιστημίου με αντικείμενο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Γιατί δεν υπάρχει καμία επιστημονική διαπίστευση, η οποία θα διασφαλίζει την ποιότητα των προτεινομένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και δεν είναι απίθανη η διαστρέβλωση ή η γελιοποίηση του επιστημονικού αντικειμένου της ανάλυσης του αρχαίου πολιτισμού με στόχο το ιδιωτικό κέρδος.
Εντύπωση έκανε η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου υπέρ της στήριξης της συγκεκριμένης «νεφελώδους» Εταιρείας.
Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης - όπως και άλλοι βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης - κατέκρινε μεν την «καχυποψία» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, παραδέχθηκε όμως ότι τα ερωτήματα τους είναι και δικά του!
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αύριο θα δώσει στα ΜΜΕ το video από τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

3 σχόλια:

  1. περιμένουμε video ΑΝ το δώσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.stauroulaxoulidou.gr/polimesa/video/skholeio-olumpou-pierion.html

    Για το σχολείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έβαλαν
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#4664992c-6039-4a44-bb49-1c846fd9ea3c

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.