# #

24 Σεπ 2011

Αφού του θέματος θα επιληφθούν βουλή και δικαιοσύνη, η αλήθεια θα λάμψει και οι ευθύνες θα αποδοθούν, όπως έγινε με το βατοπέδι, τη siemens, τα ομόλογα και σια...



Ο συνταξιούχος του ΔΝΤ και πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ EUROSTAT, ΔΝΤ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρος και η διόγκωση του ελλείμματος
Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Με την είδηση της εντολής για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τις καταγγελίες περί σκόπιμης διόγκωσης του ελληνικού ελλείμματος με τη συνέργεια Eurostat, ΔΝΤ και ΕΛΣΤΑΤ (χωρίς τα μέλη του Δ.Σ., αλλά μόνο με τον πρόεδρο Α. Γεωργίου), αλλά και τις καταθέσεις των μελών στην Επιτροπή της Βουλής, κλείνει η πρώτη εβδομάδα των αποκαλύψεων για την τόσο σοβαρή αυτή υπόθεση. 
Η αποκάλυψη προκάλεσε πολιτική θύελλα, ήδη από το...
πρωί της περασμένης Παρασκευής, όταν η «Ε» δημοσίευσε τις καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ζωής Γεωργαντά, μέλους μέχρι τότε του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ.

 Την προηγούμενη ημέρα, ο υπουργός Οικονομίας Ευάγγ. Βενιζέλος είχε προαναγγείλει την τροπολογία με την οποία τα έξι από τα επτά μέλη του Δ.Σ. θα παύονταν από τα καθήκοντά τους, λόγω «προβλημάτων επικοινωνίας» με τον πρόεδρο.

 Που σήμαινε: Εξι επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ -επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου- είχαν πρόβλημα επικοινωνίας με την επιλογή του Γ. Παπακωνσταντίνου για τη θέση του προέδρου. Ετσι, επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου, καταργούνται οι έξι επιλογές του Παπακωνσταντίνου, αλλά παραμένει η μία, αυτή του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου.

Στην αρχική, λοιπόν, αποκάλυψη της «Ε» την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, η Ζ. Γεωργαντά ανέφερε επί λέξει: «Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Επρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και λίγο πριν από τα δελτία των οκτώ, γίνεται γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, έπειτα από μήνυση που είχε υποβάλει ο πρόεδρος της Αρχής, Α. Γεωργίου, περί υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από τον Οκτώβριο του 2010. Τι συνέβαινε αλήθεια;
 Επρόκειτο για μια προσωπική κόντρα, στην οποία παρενέβησαν οι καταγγελίες Γεωργαντά, με αποτέλεσμα να λάβει πολιτική διάσταση, όπως επιδιώχθηκε να σχηματοποιηθεί στην κοινή γνώμη;

Παράλληλα, με τις καταγγελίες περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος, μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΤΑΤ, ανεξαρτήτως από το αν διαφωνούσαν ή όχι στην τεχνική με την οποία έγινε η διόγκωση του ελλείμματος -γεγονός που η ίδια η Eurostat επιβεβαίωσε- συμφωνούσαν στο εξής:
 Οτι ο πρόεδρος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του (Αύγουστος '10), αγνοούσε συστηματικά και παραδειγματικά όλα τα μέλη του Δ.Σ. και περισσότερο τον αντιπρόεδρο Ν. Λογοθέτη. 
Επ' αυτού, η ίδια η κ. Γεωργαντά είχε ενημερώσει εγγράφως από τον περασμένο Απρίλιο τον Κάρολο Παπούλια, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής.

Σύμφωνα με αυτό, η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες ενώ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010), έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Αρχή είχε μετατραπεί σε «Αρχή ενός ανδρός», στην «ανεξήγητη αδρανοποίησή της» και στο ότι οι εμπειρογνώμονες, ειδικοί επιστήμονες και μέλη της, αγνοούνταν συστηματικά από τον πρόεδρό της.
 Σ' αυτή την επιστολή ουδέποτε έλαβε κάποια απάντηση. Το γεγονός της ενημέρωσης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, για το ότι «κάτι συμβαίνει στην ΕΛΣΤΑΤ», μετέρχεται η Ζ. Γεωργαντά ως επιχείρημα στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να καταγγείλει δημοσίως την ΕΛΣΤΑΤ τώρα, μετά δηλαδή την αποπομπή της και όχι πριν από αυτήν.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων, ο Α. Γεωργίου αναχώρησε για την Αμερική για περίπου ένα μήνα, ώστε να οργανώσει τη μόνιμη επιστροφή του στην Ελλάδα, καθώς εργαζόταν στο ΔΝΤ με ειδίκευση την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων που επέβαλε το ΔΝΤ σε υπό ανάπτυξη χώρες.
 Πριν από την αναχώρησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος του είπε ότι, λόγω των συνθηκών, θα έπρεπε να πιάσουν δουλειά αμέσως, όπως π.χ. να γνωρίσουν το προσωπικό κατά το διάστημα που εκείνος θα βρισκόταν στις ΗΠΑ. Ηταν το πρώτο δείγμα του τι θ' ακολουθούσε. Ο πρόεδρος ήταν ιδιαιτέρως αρνητικός.

 Τα επεισόδια μεταξύ του ίδιου και μελών του Δ.Σ. ήταν συχνά. Ολα έδειχναν ότι ο πρόεδρος -υπό τη διπλή του μέχρι τότε ιδιότητα, καθώς από το ΔΝΤ συνταξιοδοτήθηκε στις αρχές του 2011- δεν επιθυμούσε για κάποιους λόγους τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με τα μέλη του Δ.Σ.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, η «Ε» αποκάλυψε ότι τον Οκτώβριο του 2010 ο πρόεδρος απέστειλε e-mail προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, με κοινοποίηση στη Eurostat, με το οποίο ενημέρωνε για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των καθηκόντων των μελών του Δ.Σ. με έμφαση σε αυτά του αντιπροέδρου.

 Στο μεταξύ έχει ανοίξει σχεδόν στο σύνολο των ΜΜΕ -παραδοσιακών και διαδικτυακών- η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο το έλλειμμα διογκώθηκε στο 15,4%. Ο συνυπολογισμός των ΔΕΚΟ σε αυτό είναι το μήλον της Εριδος.
 Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε υπό την καθοδήγηση της Eurostat, όπως δείχνουν έγγραφα που κατατέθηκαν και στην επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τον πρόεδρό της ισχύει για όλη την Ευρώπη και ήταν απολύτως σύννομη.
Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στην «Ε» δημοσιεύτηκε το υπόμνημα που απέστειλε στην επιτροπή της Βουλής το πρώην μέλος του Δ.Σ., Κ. Σκορδάς, στο οποίο περιέγραφε πλήρως τον τρόπο με τον οποίον διογκώθηκε τεχνηέντως το έλλειμμα.
 Η διαδικασία, σύμφωνα με τον ίδιον, δεν ακολουθείται σε χώρες της Ευρώπης, παρά μόνο στη Νορβηγία. Απλώς ο σχετικός κανονισμός παρέχει το δικαίωμα σε μια χώρα να το κάνει. Στο σημείο αυτό διατυπώθηκε ακόμη μία ένσταση.
 Ακόμη και αν ο κανονισμός επιτρέπει σε μια χώρα να κάνει κάτι τέτοιο, αυτό δεν γίνεται με... ελληνικό τρόπο, βιαστικά και χωρίς σύστημα. «Γίνεται με πολύχρονη και κοπιαστική έρευνα», λένε μέλη του Δ.Σ. Εκτός από τη Ζ. Γεωργαντά, τον Κ. Σκορδά και το Ν. Λογοθέτη, που εξέφρασαν την άποψη περί κακών και σκόπιμων χειρισμών σε συνεργασία του προέδρου με τη Eurostat, τα υπόλοιπα μέλη, Αν. Φιλίππου (εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, Στ. Μπαλφούσια και Γ. Συμιγιάννης (εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στην ΕΛΣΤΑΤ), υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένοι χειρισμοί, αν και εν αγνοία τους, οδήγησαν στην επαναπόκτηση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.