# #

17 Ιουν 2011

Αφιέρωμα στην Α' Πανελλαδική Συνάντηση: Το τέλος της Σπίθας που αγάπησα

γράφει ένα μέλος της "σπίθας"




(Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Το θέμα είναι σοβαρό και απαιτεί προσοχή και τεκμηρίωση. Δεν ζητώ να με πιστέψετε. Να ασκήσετε την κριτική σας σκέψη, θέλω).
Πάνε χρόνια, που έμενα με την απορία:
Γιατί δεν μπορεί να συγκροτηθεί ένα κίνημα ανθρώπων, πάνω σε κοινά προβλήματα και κοινούς και σχεδόν αυτονόητους στόχους;
Χρόνια ολόκληρα, ο λαός, αποπροσανατολισμένος και αδύναμος, αναζητεί τον ή τους ηγέτες που θα τον βοηθήσουν να συσπειρωθεί και κατ' επέκταση να απελευθερωθεί. Ακόμα τον αναζητεί. Και κατά καιρούς, εμφανίζονται ανάμεσα μας "σωτήρες", είτε το λένε είτε όχι, που φτιάχνουν ή προτείνουν κάτι, πάντα αχαμνό και λειψό. 
Σα να ξεκινάς να πας να πιείς νερό και να μη θέλεις να φτάσεις ποτέ στην πηγή. Είναι πολλοί, για να μην πω ΟΛΟΙ. Πάντα, ακούγεται κάτι που σου χαϊδεύει ευχάριστα τα αυτιά, αλλά πάντα κάτι του λείπει, ώστε, τελικά, να μην μπορεί. H απογοήτευση είναι στα σχέδια τους.
Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, που ο ανώνυμος παίρνει την τύχη στα χέρια του και είναι έτοιμοι όλοι να τον κατασπαράξουν. Και, πέρα από τους "εντεταλμένους κουκουλοφόρους"  και τα εντεταλμένα κόμματα, που επιτίθενται στον εξεγερμένο λαό, στέλνουν και εντεταλμένους  εγκάθετους, που παριστάνουν τους "επαναστάτες".
Μία χαρακτηριστική περίπτωση αυτών που αναφέρουμε στην εισαγωγή είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και η σπίθα του.

Το Σαββατοκύριακο στην Πανελλαδική Συνάντηση της σπίθας θα γραφτεί ο επίλογος ενός ελπιδοφόρου κινήματος.
Από την πρώτη στιγμή, που ο Μίκης άναψε τη σπίθα, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν από το καβούκι τους, ενώθηκαν και μετατράπηκαν σε αυθόρμητα τοπικά κινήματα άμεσης ...
δημοκρατίας. Αυτό το τελευταίο, καταγράφηκε σε σωρεία αποφάσεων τοπικών συνελεύσεων και η υπόθεση θέριευε. Μόνο που από τις 15/2 , περίπου, άρχισε η διαδικασία χειραγώγισης, με άνωθεν "ντιρεκτίβες" και τότε άρχισε μια μεγαλειώδης αντίσταση, που αρκετές φορές ανέτρεψε άνωθεν αποφάσεις. Αυτό κούρασε πολλούς και σήμερα, η "σπίθα" έχει αποδυναμωθεί. Οι περισσότεροι ανώνυμοι που την ξεκίνησαν έχουν απομακρυνθεί και κάποιοι λίγοι, ακόμα αντιστέκονται και θα δώσουν τη μάχη τους το Σαββατοκύριακο.
Η άποψη μας είναι πως δεν θα έχουν πολύ τύχη, γιατί το παιχνίδι είναι Σημαντικά ονόματα, όπως ο Κασιμάτης, ο Φίλιας ή ο Καραμπελιάς, μαζί με άλλους  ετερόφωτους αστέρες, άγνωστους ως χτες (και ως τα σήμερα) έχουν αποφασίσει να μην επιτρέψουν στη σπίθα να είναι ένα ελεύθερο κίνημα , μια μεγάλη συνάντηση ανθρώπων.
Θα σταθούμε στις δύο "εισηγήσεις" που θα αποτελέσουν τη βάση του "διαλόγου" της Α' πανελλαδικής συνάντησης σπιθών.
Τα λόγια των ανθρώπων προδίδουν τις προθέσειςτο σκοπό και τελικά το ρόλο.
Όλοι θέλουν να παίξουν ένα ρόλο, πολλάκις διαφορετικό από αυτό που λένε, κι αυτός πάντα κρύβεται στα λόγια, τα μεγάλα και τα ψεύτικα.
Δεν θα σταθούμε σε όλα τα σημεία, παρά μόνο σε  εκείνα που ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ το ρόλο. Τον ψάχνουμε πίσω από τις γραμμές και τις λέξεις. (Με πλάγια γράμματα, τα δικά τους κείμενα).
Μια σειρά από "οργανωτικές αρχές και στόχοι" , που αναφέρονται σε αυτό το κείμενο είναι "πολιτικά ορθοί" ή περίπου "ορθοί". (Το τι σημαίνει αυτή η λέξη είναι άλλο θέμα).
"Α Τομέας: Εσωτερική λειτουργία της Κίνησης - Σχέση Κέντρου και Σπιθών.
1.    Η Κ.Α.Π. δεν έχει οργάνωση ανάλογη με εκείνη των πολιτικών κομμάτων ή των αυτοτελών φορέων  που είναι οργανωμένοι σε νομικά πρόσωπα. Δεν έχει διοικητικά όργανα, δεν ασκεί διοίκηση και πειθαρχική εξουσίαούτε επιβάλλει περιεχόμενο και κατεύθυνση δράσης.
2.    Το περιεχόμενο αγώνα της Κ.Α.Π. και των Σπιθών έχει κοινή κατεύθυνση την αποστολή της Κίνησης που προσδιορίσαμε πιο πάνωΗ ελεύθερη συμφωνία κάθε Σπίθας με την αποστολή αυτή του αγώνα και της αντίστασης αποτελεί την προϋπόθεση εναρμόνισής της με τις άλλες και με την Κ.Α.Π. ..."

Εδώ , υπάρχει πρόβλημα χρήσης της ελληνικής γλώσσας.
- Δεν "επιβάλλει περιεχόμενο και σχέδιο δράσης", αλλά  έχει "κοινή κατεύθυνση που προσδιορίσαμε πιο πάνω". Δεν επιβάλλει, αλλά προσδιορίζει!
- Στην τελευταία πρόταση γίνεται φανερό πως όταν ο κ. Κασιμάτης και η παρέα του μιλούν  για Κ(ίνημα).Α(ανεξάρτητων).Π(ολιτών)., αναφέρεται στο "Κέντρο" και όχι  στα τοπικά κινήματα σπιθών.    (Αμεσοδημοκρατική πραχτική)
- Απαιτούν "ελεύθερη συμφωνία" με μια "αποστολή" , που ήρθε από το Κέντρο. Μια νέα Μεσσιανική κατάσταση ανατέλει.
- Προσέξτε πως σε ολόκληρο το κείμενο δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην "Συμβουλευτική Επιτροπή", αλλά μόνο στο "Κέντρο".

"3.    Θα πρέπει να οργανωθεί διαρκής επικοινωνία του Κέντρου της Κίνησης με όλες τις Σπίθες..."
Η "σπίθα " δεν έχει διοικητικά όργανα, αλλά έχει "Κέντρο"!
Το "Κέντρο" είναι η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών (Κ.Α.Π.) και αντιστρόφως!
Οι τοπικές "σπίθες" θα υπακούουν, ελεύθερα!

"Η κάθε Σπίθα διαμορφώνει έτσι  τη δράση της ελεύθερα για την εξυπηρέτηση του σκοπού της... θα δημιουργηθεί ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων ανταλλαγής σκέψης και συντονισμού δράσης. Σ' αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί η προσωπική γνωριμία των προσώπων του κεντρικού Γραφείου με τα πρόσωπα δράσης των Σπιθών, καθώς και η σύμπνοια και συνεργασία των Σπιθών μεταξύ τους και με το κέντρο.Αυτή η διαρκής επικοινωνία και διαβούλευση θα αποτελεί το δεσμό συνοχής και ομογενούς δράσης της Κίνησης για την εξέλιξή της σε πανελλήνιο Μέτωπο και Κίνημα".

- Αφού "εναρμονιστεί", υπακούσει και αποδεχτεί, είναι "ελεύθερη" να διαμορφώνει δράση για την επίτευξη του σκοπού , που μας έδωσαν.
Ολόκληρο το κείμενο τιτλοφορείται "οργανωτική εισήγηση" , αλλά πουθενά, πέραν της "ανταλλαγής, του "συντονισμού", της "προσωπικής γνωριμίας", της "διαρκούς επικοινωνίας" δεν υπάρχει κάτι τις το "οργανωτικόν".
Πουθενά δεν γράφει τι είναι και από πού προέρχονται, πώς θα εκλέγονται  ή πως θα ελέγχονται το "Κέντρο" και τα "πρόσωπα του κεντρικού Γραφείου"!
Αβίαστο συμπέρασμα, που δεν επιδέχεται κριτική και σχόλια:
Το "Κέντρο" ήρθε από το Θεό, μαζί με τις εντολές Του
Ή μήπως το "Κέντρο" είναι ο Θεός;
(Για την ιστορία, το κεντρικό γραφείο χρηματοδοτείται από τον γνωστό εθνικό μας εργολάβο  κ.Εμφιετζόγλου. Η "επίσημη" ιστοσελίδα είναι "αγνώστου"  διαχειριστή και χρηματοδότη).
Να μη το ξεχάσω: Στο "Κέντρο" είναι και ο "αντιεξουσιαστής" Καραμπελιάς. Δεν ξέρουμε αν συμμετέχουν και οι "αντιεξουσιαστές", που μας κυβερνούν. Αλλά σίγουρα συμμετέχουν ενεργά και διαμορφώνουν την κατάσταση αυτοί που το χρηματοδοτούν.
(Για τους τραπεζίτες, είναι εύκολη και χαμηλού κόστους η εκτύπωση χρήματος).

Φυσικά, όλα αυτά συνιστούν ένα "κίνημα άμεσης δημοκρατίας", όπως αναφέρεται στη δεύτερη  πολιτική εισήγηση, που θα συζητηθεί στην πανελλαδική συνάντηση: 
Όπως καταλαβαίνετε,  ο "δεκάλογος" δεν μπήκε τυχαία. Έχει τη σημειολογία του και είναι θεόσταλτος. Έρχεται να συμπληρώσει όσα ξέχαστηκαν στις 10 εντολές που έδωσε ο Θεός στον Μωϋσή.
Με το κείμενο του παράλογου "δεκάλογου", γίνεται απόπειρα κατασκευής άλλης μιας "ιδεολογίας", ανάμεσα στις πολλές άλλες, ώστε να έχουμε άλλη μία διαιρετική αναφρά στη ζωή μας, η οποία στο μέλλον θα χρησιμοποιηθεί από το θεόσταλτο "Κέντρο", κατά τις ορέξεις και τις προθέσεις, που θα δούμε πιο κάτω, πόσο φανερές είναι. Δώστε "ιδεολογίες" στο λαό, για να κοιμόμαστε ήσυχοι. Όταν σκέφτεται , με βάση "ιδεολογίες" , παύει να σκέφτεται ελεύθερα και κριτικά.
Επειδή κάποια πράγματα κουράζουν και δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε κριτική, μιας και είναι "θεόσταλτα" , μόνο ένα σημείο θα θίξουμε:
Όσα αναφέρονται στα δύο κείμενα είναι, πέραν κάθε αμφισβήτησης, "αμεσοδημοκρατικές πραχτικές" .Αυτό θα το βρείτε στον τίτλο της δέκατης εντολής:
"10. Η ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Στο περιεχόμενο της 10ης εντολής, μην περιμένετε να βρείτε τι είναι αυτή "η άμεση δημοκρατία": 
"Η προοπτική αυτή απαιτεί από τον Ενωμένο Λαό που θα έχει επιβάλει την Επαναστατική Κυβέρνηση, να βρεθεί σ' αυτή τη στιγμή έχοντας στη διάθεσή του ένα πλήρες Πρόγραμμα διακυβέρνησης, που θα βασίζεται πάνω σε επιστημονικά μελετημένα σχέδια θεσμικών αλλαγών και προγραμμάτων για όλους τους κλάδους της εθνικής ζωής.
Γι' αυτό το τεράστιο έργο θα πρέπει να επιστρατεύσουμε γύρω απ' αυτόν τον στόχο τους καλλίτερους επιστήμονες και διανοητές, που μαζί με τη βάση του Λαού θα επεξεργαστούν όλα τα υλικά για τη δημιουργία του Σχεδίου διακυβέρνησης που θα ανταποκρίνεται απόλυτα στα τρία βασικά μας ιδεώδη και που θα έχουν τη σφραγίδα της ελληνικότητας και των επιτευγμάτων και απαιτήσεων της εποχής μας στο υψηλότερό τους σημείο".
   Τι λέει ο ποιητής Καραμπελιάς:
Ο λαός "θα επιβάλλει "επαναστατική" κυβέρνηση" και "θα έχει στη διάθεση του ένα πλήρες Πολιτικό Πρόγραμμα"!!!  Είναι φανερό και από τα προηγούμενα το πώς θα έχει ο λαός "ένα πλήρες Πολιτικό Πρόγραμμα". Θα του το στείλει το "Κέντρο", δηλ. ο Θεός:
"Γι' αυτό το τεράστιο έργο θα πρέπει να επιστρατεύσουμε γύρω απ' αυτόν τον στόχο τους καλλίτερους επιστήμονες και διανοητές..."
Σε αυτή τη φράση, μας τα χαλάει ο "δεκάλογος". Ποιος θα επιστρατεύσει ποιον; Δεν θα έρθουν με τον ίδιο τρόπο, που ήρθε το "Κέντρο";  Η απάντηση είναι: προφανώς ναι. Το πρώτο πρόσωπο πληθυντικού αριθμού είναι κάτι σαν πληθυντικός μεγαλοπρεπείας.
Αυτάααααααααααααα!!!!!!
Το κείμενο μας ενημερώνει πως εγκρίθηκε στις 10/5, αλλά δημοσιεύτηκε στις17/6. Ενώ η εισήγηση  του κ. Κασιμάτη έχει μεγαλύτερη συνέπεια, ανάμεσα στη σύνταξη και τη δημοσίευση.
----------------

Ο "δεκάλογος" δεν γράφει πώς ο λαός θα επιβάλλει την "Επαναστατική" του Κυβέρνηση, γι' αυτό θα σας βοηθήσουμε, παραπέμποντας σε κείμενο της "επίσημης" - θεόσταλτης- ιστοσελίδας του Μίκη, που γράφτηκε πριν από μέρες:
"Όταν το ποσοστό της λευκής ψήφου είναι πάνω από το 50% +1 του εκλογικού σώματος δείχνει την αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να εκφράσουν των κυρίαρχο λαό!!  Υπάρχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης και έκφρασης του κυρίαρχου λαού  από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση την αρχή της Δεδηλωμένης (δήλωση της ελεύθερης βούλησης του λαού που εκφράζεται από την ψηφοφορία), την αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας (πλειοψηφία του λαού) και την αρχή της Ισότητας της ψήφου (όλες οι ψήφοι των πολιτών είναι ίσες) πρέπει να διαλύσει τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς, να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Κατόπιν να δώσει εντολή σχηματισμού νέων πολιτικών σχηματισμών προκειμένου να εκφράσουν την λαϊκή  βούληση".

Όπως βλέπετε, έχουν προσδιορίσει το είδος της "επανάστασης" που οραματίζονται. Με απόφαση του Προέδρου της "δημοκρατίας" θα διαλυθούν οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί και θα δοθεί εντολή σχηματισμού νέων!!!!!!!!!!!!!!!!!
(αμεσοδημοκρατικά)
(Δεν σας θυμίζει λίγο Παπαδόπουλο;) 
Όταν σχολιάσαμε αυτό το τελευταίο  κείμενο, πριν μέρες, ήταν το μόνο ανώνυμο, ανάμεσα στα "άρθρα" της επίσημης ιστοσελίδας. Μετά, από λίγες μέρες μπήκε υπογραφή: Γιώργος Κοφινάκος. Και μετά "εξαφανίστηκε", από την "επίσημη" ιστοσελίδα. Πολύ αργά: Κυκλοφορεί σε όλο το διαδίκτυο.
Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές, στην "εξαφάνιση" κειμένων από την "επίσημη", όταν καταλαβαίνουν πως με τέτοια κείμενα κάποιοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν το ρόλο τους. (κρατείστε την πραχτική της "εξαφάνισης" άρθρων και ιστοσελίδων. Θα τη συναντήσουμε και σε άλλα  "κινήματα")

--------------------
Τι θέλουμε να πούμε;
Ε, ναι. Τα κινήματα των ανθρώπων σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή και σε αυτή τη μεγάλη καμπή "τροφοδοτούνται" με πράχτορες, υπεράνω πάσης υποψίας, χρηματοδοτούμενους από τα γνωστά σκοτεινά ολιγαρχικά "κέντρα", με το άφθονο χρήμα.
Δεν το λέμε εμείς. Το διαβάσατε στα λόγια τους.
Την απάντηση στην απορία που θέσαμε στην αρχή, την δίνουν τα δικά τους λόγια.
(Υπάρχουν κι άλλα τέτοια "κινήματα", ανάμεσα μας. Σύντομα, θα τα πούμε).
--------------------------
Συγνώμη Μίκη.
Το πιο πιθανό είναι να μη το διαβάσεις αυτό το κείμενο. Δεν στα δίνουν όλα, για να μη σε στενοχωρούν.
Μπορεί να θεώρησες σημαντική μια επιστολή που σου έστειλα και να την έβαλες στα "άρθρα" της "επίσημης",  αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Όπως τα "περιγράφουν και γράφουν"  οι γύρω σου.
Στην ιστορία, θα σε θυμόμαστε μόνο για τη μουσική σου. Ο "πολιτικός" Μίκης θυμίζει τον Μεγάλο ποιητή Έζρα Πάουντ.
Διατηρώ το δικαίωμα της κριτικής σκέψης. Δίχως ιδεολογίες και κόμματα.
---------------------------
Ευτυχώς, αυτοί που κυβερνούν τον κόσμο είναι ανίκανοι και οι πράχτορες τους ηλίθιοι. Αποκαλύπτονται, εύκολα.
Την Κυριακή στην πλατεία, θα πάω να παίξω με τα παιδιά.

Ένα μέλος της "σπίθας"

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητό μέλος της σπίθας...για σένα ισχύει απόλυτα το "στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα"
    Μα σοβαρομιλάμε ότι εμπιστευθήκατε τον Θεοδωράκη, δεν λέω από μουσικές καλός είναι ...αλλά από πολιτική υπήρξε κατ άρχάς Ο.Φ.Α.(όπου φυσάει ο άνεμος)από την αριστερά δια του κέντρου και στη δεξιά με απόλυτα πατερναλιστικές απόψεις ,λες και κατέβηκε από τον ουρανό για επίγειος θεός,ακόμη στα μάτια μου έχω τη φωτο ΓΑΠ-ΜΙΚΗ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ.
    Όσο για το κίνημα στο σύνταγμα των αγανακτισμένων,αυτό αφ΄ενός κατατρόμαξε το σύστημα και αφ' ετέρου έδειξε μια πρωτόγνωρη δυναμική μαζοψυχής ικανή να ανατρέψει όλη τη σαπίλα,το μειονέκτημα είναι ότι δεν βρέθηκε ακόμη ΗΓΕΤΗΣ ,πιστεύω πως εκ των πραγμάτων δεν θα αργήσει να εμφανισθεί.
    Το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε ούτε Ροβεσπιέρους ούτε Μαράδες...εγώ πάντως ευελπιστώ και περιμένω την ΑΝΟΙΞΗ της Αθήνας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.