# #

18 Ιουν 2011

Μία ελληνική πτώχευση θα φέρει κρίση σε Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία , Σκόπια αλλά και... Τουρκία



Μία ελληνική πτώχευση θα δημιουργούσε άμεσα οξεία τραπεζική και οικονομική κρίση στη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια ενώ θα επηρέαζε σημαντικά ακόμη και την Τουρκία.
Μελετώντας το ποσό της πίστωσης που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους στις παραπάνω αναδυόμενες ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνουμε ότι στη Ρουμανία, της Σερβία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια η εξάρτηση από τις ελληνικές τράπεζες είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία οι ελληνικές τράπεζες παρέχουν πίστωση της τάξης του 28% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό που για τη Σερβία ανέρχεται στο 18% και για τη Ρουμανία στο 13% του ΑΕΠ. Το εντυπωσιακό είναι πως ...
το αντίστοιχο ποσοστό στην Τουρκία είναι κοντά στο 5% του ΑΕΠ, γεγονός που συνεπάγεται ότι μία ελληνική πτώχευση που θα είχε ως συνέπεια και την πτώχευση των ελληνικών τραπεζών θα τίναζε στον αέρα το τραπεζικό σύστημα των πρώτων τριών κρατών και θα δημιουργούσε κρίση και στην Τουρκία.
Αυτό, γιατί οι ελληνικές τράπεζες σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να αποσύρουν τα κεφάλαια τους από αυτές τις χώρες κάτι που θα προκαλούσε την πτώχευση και των θυγατρικών τους οι οποίες, τότε, θα έπρεπε να κρατικοποιηθούν και να σωθούν από τα αντίστοιχα κράτη ειδάλλως θα δημιουργούνταν τραπεζική κρίση με πιθανή συνέπεια τη μαζική εκροή καταθέσεων από όλες τις τράπεζες και τελικά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλούσε πώληση των ομολόγων και των μετοχών των 'μολυσμένων' κρατών και θα μεταφραζόταν σε χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.
Όμως, σε κάποιες από αυτές τις χώρες έχουν μεγάλη έκθεση γαλλικές και αυστριακές τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος της προειδοποίησης για υποβάθμιση του από τη Moody's. Έτσι, μέσω των αναδυόμενων οικονομιών θα μολυνθούν και τράπεζες της Γαλλίας και της Αυστρίας.

1 σχόλιο:

  1. δηλαδη η ελλαδα κραταει στα χερια της την τυχη του παγκοσμιου αυτου καρτελ...και αν το αποφασιζε θα μπορουσε να το γκρεμισει με μια μονο κινηση ματ? εσεις που θα κανετε αναδιαπραγματευση του χρεους? ,η ουσια ειναι οτι τρεμουν και αυτο φαινεται καθαρα.υπαρχει ασσος στο μανικι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.