Εντύπωση έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι δηλώσεις του γερουσιαστή και υποψήφιου δύο φορές (2004 και 2008) για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Dennis Kucinich αναφορικά με τη Λιβύη και τους βομβαρδισμούς.
Πιο συγκεκριμένα ο γερουσιαστής Kucinich σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησιογραφικό site The Black Star News δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης για ειρήνευση στην περιοχή ενώ ακόμη δήλωσε πως είναι ακόμη και διατεθειμένος να ταξιδέψει στη Λιβύη και να συναντηθεί τόσο με τους αρχηγούς της επανανστατικής συμμαχίας όσο και με τον ίδιο τον ηγέτη της χώρας Muammar Gadaffi.
Αυτό όμως που προκάλεσε αίσθηση είναι η αποδοκιμασία από του γερουσιαστή των...
βομβαρδισμών αλλά και η πληροφορία που έδωσε ότι ήδη έχει έρθει σε επικοινωνωία με το διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου ICC (International Criminal Court) για να εξετάσει πιθανές ποινικές ευθύνες διοικητών του ΝΑΤΟ γύρω από εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί.
«Εάν έχουν σκοτωθεί άμαχοι από το ΝΑΤΟ τότε αυτό πρέπει να απολογηθεί. Εάν σκοτώνεις αθώους ανθρώπους τότε πρέπει να υποστείς και τις συνέπειες», ενώ διευκρίνισε πως μια έρευνα από το ICC, -στο οποίο ανέφερε πως έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή- δε θα συμπεριλάβει όλες τις χώρ4ες μέλη της συμμαχίας παρά μόνο τους διοικητές που είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στη Λιβύη.
«Δεν μπορείς να συζητάς τη συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός γερουσιαστής που εκλέγεται στο Ohio για να συμπληρώσει «όταν όμως το θέμα αφορά την ειρήνη τότε πρέπει να περπατήσεις τη διαδρομή».
Ο ίδιος έκανε έκκληση στον πρόεδρο Obama να «αδράξει την ευκαιρία» για την εφαρμογή ενός ειρηνευτικού σχεδίου στη Λιβύη.
Ο Kucinich είπε ακόμη ότι όσο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις επιθέσεις στη Λιβύη τόσο πιο πολύς οπλισμός συγκεντρώνεται στη β. Αφρική αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την περιοχή, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να επιτραπεί στην Αφρική να πάρει τον ηγετικό ρόλο που της αρμόζει στον τερματισμό αυτής της εμπλοκής, λέγοτνας χαρακτηριστικά πως οι δυτικές επεμβάσεις στην Αφρική σχεδόν πάντα είχαν και έχουν οικονομικά κίνητρα.
Τέλος ο δημοκρατικός γερουσιαστής κατέληξε: «πρέπει να αναρωτηθούμε τι έθνος είμαστε.
Είμαστε ένα έθνος που πιστεύει στο διεθνή νόμο ή μια χώρα που νομίζουμε πως μπορεί να δολοφονήσει ένα ηγέτη μιας άλλης χώρας επειδή απλά θεωρούμε πως είναι δικαίωμά μας;».
defencenet.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.