# #

2 Ιουν 2011

«Λε Μοντ»...«Λιγότερο από τους Ελληνες δουλεύουν οι Γερµανοί»






 
Στο µικροσκόπιο της στατιστικής επιστήµης έβαλε η εφηµερίδα «Λε Μοντ» τη θεωρία περί «τεµπέληδων Ελλήνων και εργατικών Γερµανών»για να ανατρέψειτον µύθοπου τροφοδότησε προηµερών µε δηλώσεις της η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Οι Γερµανοί εργάζονται περισσότερο από τους Νοτιοευρωπαίους; Οχι.

Εργάζονται πολύ λιγότερο, και δεν είναι περισσότερο παραγωγικοί» δηλώνει στη γαλλική εφηµερίδα ο οικονοµολόγος Πατρίκ Αρτούς µε βάση µελέτη που συνέταξε ο ίδιος και ολοκλήρωσε προχθές.

Οπως επισηµαίνει ο κ.Αρτούς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Natixis, πριν καταλήξει κανείς στο συµπέρασµα ότι τα προβλήµατα των οικονοµιών του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται στην οκνηρία,είναι χρήσιµο να ρίξει µια µατιά... στους αριθµούς.

ΟΙ ΩΡΕΣ. Σύµφωνα µεστοιχεία του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το 2009 ο µέσοςόρος εργασίας στηΓερµανία ήταν 1.390

ώρες όταν στην Ισπανία ήταν1.654, στην Πορτογαλία 1.719 και στην Ελλάδα 2.119. «Ακόµη και εάν το όριο συνταξιοδότησης είναι µεγαλύτερο στη Γερµανία (65 έτη τώρα και 67 στο µέλλον) η πραγµατική µέση ηλικία συ νταξιοδότησης είναι η ίδια» προσθέτει ογάλλος οικονοµολόγος. «Οι Γερµανοίσυνταξιοδοτούνται στα 62,2,οι Ισπανοίστα 62,3,οι Πορτογάλοι στα 62,6 και οι Ελληνες στα 61,5.

Οι Γάλλοι βρίσκονται πιο κάτω, καθώς κατά µέσο όρο συνταξιοδοτούνται στο 60όέτος τηςηλικίας τους». Εξίσου αποκαλυπτική είναι η σύγκριση στο θέµα της παραγωγικότητας. Η κατάκεφαλήν παραγωγικότητα στηΓερµανία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα µε την κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Νότια Ευρώπη.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. Οσο για την ωριαίαπαραγωγικότητατων Γερµανών, βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο αλλά δεν είναι µεγαλύτερη από αυτήν των Ελλήνων. Από πού πηγάζει λοιπόν η δύναµη της γερµανικής οικονοµίας; Σύµφωνα µε τον Πατρίκ Αρτούς, τοµυστικό βρίσκεται στην καινοτοµία. Το Βερολίνο διαθέτει το 2,82% του ΑΕΠ στην έρευνα και την ανάπτυξη όταν η Μαδρίτη ή η Λισαβώνα µόλις το1,38%.

Εξάλλου, η Γερµανία καταθέτει περίπου 77φορές περισσότερα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας σε σχέση µε την Ελλάδα. Ο γάλλος οικονοµολόγος απαριθµείακόµη στις αιτίες τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο βρίσκεται η ωριαία παραγωγικότητα των Γερµανών

30+30 δισ. ευρώ το 2012 και το 2013

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ νέων δανείων – 30 δισ. ευρώ το 2012 και άλλα 30 δισ. ευρώ το 2013 – µε πιθανή συµµετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής ελληνικών οµολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναιένα από τα επικρατέστερα σενάρια που επικαλείται ο ξένος Τύποςγια να αντιµετωπιστεί η κρίση στη χώρα µας. Την ίδιαστιγµή, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ διαβεβαιώνει ότι «το πιο σηµαντικό είναιη σταθερότητα της ευρωζώνης», δείχνοντας ότι η Γερµανία είναι αποφασισµένη να βρεθεί λύση, ενώ ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν κάλεσε την Ελλάδα να κάνει τολµηρέςπερικοπές στονπροϋπολογισµόκαι έθεσε θέµα επαναγοράς ελληνικών οµολόγων από τους ιδιώτες επενδυτές-τράπεζεςαµέσως µετά τη λήξητους, κατά τα πρότυπα ρύθµισης που έγινε στην Ανατολική Ευρώπη το 2009. Ηρύθµιση αυτή είναι γνωστήως Πρωτοβουλία της Βιέννης.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του γερµανικού υπουργείου Οικονοµικών διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. και το ∆ΝΤ θα συνεχίσουν να συµµετέχουν στα προγράµµατα βοήθειας της Ελλάδας, παρά ξένα δηµοσιεύµατα που εξέφραζαν επιφυλάξεις για τη χορήγηση της επόµενης δόσης από το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Σύµφωνα µε τη «Wall Street Journal» οι συζητήσεις Ε.Ε. και ∆ΝΤ για τη χορήγηση νέων δάνειων στην Ελλάδα είναι υπό εξέλιξη. Η συµφωνία αναµένεται να κλείσει αυτόν τον µήνα και τανέα δάνεια θαανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόµενα δύο έτη.

Η αµερικανική εφηµερίδα αναφέρει επίσης ότι εξετάζεται να ζητηθεί από τους ιδιώτες δανειστές να δεχθούν εθελοντικήεπιµήκυνση στον χρόνο λήξης των ελληνικών οµολόγων που ωριµάζουν τα επόµενα χρόνια. Αυτό µπορεί να γίνει επαναγοράζοντάς τα αµέσως µετά τη λήξη τους, διαδικασία που ονοµάζεται «roll over».

Οπως αναφέρεται, εκπρόσωποι από τα υπουργεία Οικονοµικών της ευρωζώνης συναντήθηκανχθες στη Βιέννη για να συζητήσουν λεπτοµέρειες τουσχεδίου σωτηρίας. Εκεί συζητήθηκαν και πιθανά επιπλέον µέτρα που µπορεί να λάβει η Αθήνα ως αντάλλαγµα για τα νέα δάνεια.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι για να µείνει αξιόχρεη η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τολµηρές περικοπές στον προϋπολογισµό, όπως το Βέλγιο τη δεκαετία του ‘90.

Τότε οι Βρυξέλλες είχανµειώσει το έλλειµµα από 8,4% (το 1992) σε κάτω από 3% (το 1997). Επίσης είχαν πραγµατοποιήσει σηµαντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Ολι Ρενείπε ότι εξετάζεται να δεχθούν να αγοράσουν οι ιδιώτες δανειστές ξανά τα οµόλογα που έχουν στην κατοχή τους όταν αυτά λήξουν, όπωςέγινε στην Ανατολική Ευρώπη το 2009.


∆ιευκρινίσεις για τρεις αλλαγές στα εργασιακά

ΣΕ ∆ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ για τις 3 αλλαγές στα εργασιακά προχώρησε χτες το υπουργείο Εργασίας. Ετσι:

1. Συµβάσεις ορισµένου χρόνου: Σύµφωνα µε τις προωθούµενες αλλαγές,οι συµβάσεις ορισµένου χρόνου µπορούν να ανανεωθούν τρειςφορές και για διάστηµαπου να µηνξεπερνά τα τρία χρόνια. Επιπροσθέτως, οι όποιες ανανεώσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της τριετίας. Σε περίπτωση που είτε ξεπεράσουν τα τρία έτη είτε τις τρεις ανανεώσεις, τότε θεωρείται ότι ο εργαζόµενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύµβασή του µετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

2. ∆ιευθέτηση χρόνου εργασίας: Προτείνεται, ανάλογα µε τις απαιτήσεις της περιόδου και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, η δυνατότητα αυξοµείωσης των ωρών απασχόλησης. Συγκεκριµένα, οι ώρες εργασίας µπορούν να αυξάνονται κατά δύο ώρες ηµερησίως και συνολικά για έξι µήνες τον χρόνο, µε αντίστοιχη µείωση σε άλλη χρονική περίοδο. Η προτεινόµενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας µπορεί να γίνει µε τους παρακάτω τρόπους: n Με επιχειρησιακές συλλογικές συµβάσεις εργασίας n Με συµφωνίατου εργοδότη και συνδικαλιστικήςοργάνωσης n Με συµφωνία του εργοδότη και του συµβουλίου των εργαζοµένων 3. Κίνητρο για πρόσληψη νέων: Η τρίτη ρύθµιση έχει στόχο τη διευκόλυνσητων νέων για απόκτησηπρώτης εργασιακής εµπειρίας και ένταξής τους στην αγορά εργασίας µε πλήρη ασφάλιση στους κλάδους σύνταξης, ασθενείας σε είδος και επαγγελµατικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον εργοδότη.

Η ρύθµιση η οποία συµπληρώνει τα υπάρχοντα προγράµµατα του ΟΑΕ∆, επεκτείνοντας το πεδίο εφαρµογής σε όλους τους νέους και όχι µόνο στους εγγεγραµµένους ανέργους, αφορά την πρόσληψη νέων ηλικίας 18 έως 25 ετών µε συµβάσειςδιάρκειας µέχρι 24 µήνες και µε αποδοχές έως 20% χαµηλότερες από τις προβλεπόµενες για νεοπροσλαµβανόµενο. Προκειµένου να προσλάβουν νέους για απόκτηση εργασιακής εµπειρίας οι εργοδότες υποχρεούνται να µην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους τρεις µήνες σε µείωση προσωπικού.
ΤΑ ΝΕΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.