# #

23 Ιουν 2011

Δεν ανακατευόταν στις ζωές των άλλων κι έζησε 114 χρόνια



Πέθανε η Μαρία Γκόμες Βάλεντιμ, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Δεν ανακατευόταν στις ζωές των άλλων κι έζησε 114 χρόνια
Η δισέγγονή της, Τάις Νολάσκο, είπε ότι η γιαγιά δεν είχε πάρει ποτέ της φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλης.
Ρίο ντε Ζανέιρο 


Λίγες ημέρες πριν από τα 115α γενέθλιά της, στις 9 Ιουλίου, πέθανε σε ηλικία 114 ετών, ηΜαρία Γκόμες Βάλεντιμ, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η, καταγόμενη από τη Βραζιλία, γιαγιά έπασχε από οργανική ανεπάρκεια και άφησε χθες την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, που πριν από ένα μήνα είχε αναδειχθεί από το βιβλίο Γκίνες ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1896 στην βραζιλιάνικη επαρχία Καραγκόλα, όπου και έζησε μέχρι τον θάνατό της.

Όταν η γιαγιά είχε ρωτηθεί ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της, είχε απαντήσει:"Ανέκαθεν φρόντιζα τον εαυτό μου και απέφευγα να ανακατεύομαι ...στις ζωές των άλλων και στις ξένες υποθέσεις. Γιαυτό έζησα τόσο πολύ".

Οσο για το διαιτολόγιό της, η ίδια έλεγε ότι της άρεσαν τα πικάντικα τρόφιμα και η σόδα, έτρωγε για πρωινό κάθε μέρα ψωμί με φρούτα, καφέ και γάλα, ενώ μέχρι το θάνατό της, έπινε αρκετά συχνά ένα ποτήρι κρασί.

Η Βάλεντιμ παντρεύτηκε το 1913 και χήρεψε το 1946 όταν πέθανε ο σύζυγός της, Ζοάο.Εχει τέσσερα εγγόνια, επτά δισέγγονα και πέντε τρισέγγονα. Ο μοναχογιός της "γιαγιάς Κίτα", όπως την αποκαλούσαν χαϊδευτικά όλοι, πέθανε στα μέσα της δεκαετίας του '90 σε ηλικία "μόλις" 75 ετών.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.