# #

15 Δεκ 2010

η ορνιθοποίηση πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, για μία ακόμη φορά.

Η ορνιθοποίηση των πολιτικών, του Χρήστου Κυργιάκη

(με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις)


 
Ορνιθοποίηση είναι η μετατροπή της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε συμπεριφορά όρνιθας, σύμφωνα με το γνωστό σε όλους λαϊκό ορθογραφικό και ετυμολογικό λεξικό.

Συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά τώρα τελευταία όλα τα νομοσχέδια έχουν το ¨πολυ¨ μπροστά τους) για τις εργασιακές σχέσεις ( μάλλον για εργασιακό βιασμό μοιάζει αυτό που θα ψηφίσουν).

Όπως θέλησαν να μάθουμε από «καλά πληροφορημένους» δημοσιογράφους , στη συνεδρίαση οι βουλευτές του ΠαΣοΚ έτριξαν τα δόντια ...στον Παπακωνσταντίνου και στην Κατσέλη τόσο πολύ που έσπασαν τρεις – τέσσερεις φρονιμήτες και έξι – εφτά κυνόδοντες.

Ήταν, λέει, τόσο σφοδρή η κριτική και τέτοια τα λόγια που ειπώθηκαν που οι δύο υπουργοί, αφού πρώτα κοκκίνισαν από ντροπή, άρχισαν να αναρωτιούνται: το πολυνομοσχέδιο δεν είναι τόσο πολυ-σοσιαλιστικό ή οι βουλευτές έγιναν ξαφνικά τόσο πολυ-σοσιαλιστές;

(Οι πληροφορίες που θέλουν την απάντηση να την έχει βρει και να την κρατάει με νύχια και με δόντια ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μάλλον εντάσσονται στην προσπάθεια που γίνεται τελευταία, από την πλευρά των εργοδοτών, ώστε να πληγεί ο ταξικός προσανατολισμός του προέδρου)

Τελικά, όπως θέλησαν να μάθουμε από «καλά πληροφορημένους» δημοσιογράφους, οι υπουργοί διαβεβαίωσαν τους βουλευτές ότι τις επόμενες φορές θα καλούνται να ψηφίσουν πολυνομοσχέδια για τα οποία θα έχουν πρώτα ενημερωθεί. Απλώς, ετούτη τη φορά δεν προλάβαιναν να ενημερωθούν γιατί οι εξελίξεις τρέχουν (μετάφραση: οι δανειστές εντολοδόχοι-αφεντικά βιάζονται να εξασφαλίσουν τα τοκογλυφικά δικαιώματά τους) με αποτέλεσμα η ενημέρωση των βουλευτών (για τους πολίτες ούτε λόγος να γίνεται) να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Οι βουλευτές κατάλαβαν την κρισιμότητα της κατάστασης και συμφώνησαν να επιδείξουν, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και κατανόηση, ψηφίζοντας τελικά το πολυνομοσχέδιο. Μετά αποχώρησαν αφού πήραν αυτό που ήθελαν: να ενημερώνονται πρώτα και μετά να ψηφίζουν.

Κάπως έτσι η ορνιθοποίηση πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, για μία ακόμη φορά.

Στην άλλη κορυφή του δικομματισμού, τη ΝΔ, η ακροβασία βρίσκεται σε έξαρση. Λίγο που πρέπει να ασκηθεί υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, λίγο που του τράβηξαν τα αυτιά του Σαμαρά οι ευρωπαίοι φίλοι του, λίγο που πρέπει να διατηρήσουν και κάποιο λαϊκό έρεισμα, λίγο οι τύψεις που νιώθουν ως συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη δήθεν ¨αντιμνημονιακή¨ γραμμή από τη μία και την ιδεολογική και πολιτική νεοσυντηρητική ταυτότητα που καλούνται να υπερασπιστούν από την άλλη.

Γι΄αυτό και την ίδια στιγμή ενώ δηλώνουν αντίθετοι στο μνημόνιο φωνάζουν, όσο πιο δυνατά μπορούν, πως έχουν ψηφίσει όλα τα σημαντικά νομοσχέδια που έχει καταθέσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠαΣοΚ γνέφοντας συγκαταβατικά προς τους δανειστές εντολοδόχους- αφεντικά.  

Τελικά, όσο κι αν προσπάθησαν ο Πάνος και ο Μανώλης, να μας πείσουν με ακροβατικά επιχειρήματα για το αντίθετο, η ορνιθοποίηση πραγματοποιήθηκε και εδώ επιτυχώς, για μία ακόμη φορά.

Μπορεί για τους πολιτικούς των μεγάλων κομμάτων, η ορνιθοποίηση να είναι τρόπος ζωής και πολιτικής επιβίωσης, μπορεί για τους εργατοκηδεμόνες και μεγαλοσυνδικαλιστές, που αρμέγουν πολλές κατσίκες, η συναίνεση να αποτελεί διαβατήριο προς τη βουλή, όμως για μας τους υπόλοιπους που αποτελούμε τη συντριπτική πλειοψηφία αυτής της χώρας ο μόνος δρόμους που μας απομένει είναι αυτός που «μας βγάζει στους δρόμους»

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητάνε ξεπέρασμα των συνδικαλιστικών ηγεσιών και μεταφορά των αγώνων σε άλλο επίπεδο και με άλλες μορφές. Προφανώς οι μονοήμερες τουφεκιές και δεν επαρκούν και δεν εμπνέουν.

Χρήστος Κυργιάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.