# #

14 Δεκ 2010

Κρυφά μέτρα 12,8 δισ. για το “Μνημόνιο 3”....Το μαρτυριο δεν εχει τελος...



Μαρτύριο μέχρι και το 2014
 
Νέες, δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά και συγκρούσεις με ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους, κρύβει το αναθεωρημένο "Μνημόνιο Νο 3". 
Πριν τον Μάρτιο και τον επόμενο έλεγχο της  Τρόικα, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει  τι θέλει να κάνει και να παζαρέψει για τα "κρυφά μέτρα" που θα αποδώσουν 12 δισ. ευρώ στην τριετία 2012 ως 2014. Την ίδια ώρα, ανοίγουν και άλλα καυτά μέτωπα, με αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
 
Μετά την αύξηση του ΦΠΑ, το τσεκούρι στις ΔΕΚΟ, τις  αλλαγές στα εργασιακά και  το ψαλίδι στους μισθούς του... ιδιωτικού  τομέα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται  να συγκρουστεί και με μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς.  
 
Υπό την πίεση της  Τρόικα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει στο υπουργικό  συμβούλιο την επόμενη Τρίτη, το σχέδιο για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και για νέες αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη ανατροπή θα γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα επαγγέλματα, με εξαίρεση ίσως τους συμβολαιογράφους για τους οποίους ανακύπτουν και ορισμένα νομικά κωλύματα.
 
Αυτήν την Τετάρτη  πάντως θα συνεδριάσει και η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, που θα συγκεκριμενοποιήσει τόσο τις άμεσες κινήσεις (πχ. μειώσεις μισθών), όσο και τα μεσοπρόθεσμα σχέδια (μετοχοποιήσεις όταν θα ευνοήσουν οι συνθήκες στην αγορά).
 
Νέα μέτρα και το 2012
 
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση "ξαναγράφει" το Μνημόνιο και αμέσως μετά τις γιορτές, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποια νέα μέτρα θα εξοικονομήσει 12,8 δισ. στην τριετία 2012-14, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο. 
 
Στο επόμενο ραντεβού με την Τρόικα το Μάρτιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί για τα μέτρα "της επόμενης μέρας". Αρχικά οι "μη κατανεμημένες" δράσεις που δεν εξειδικεύονται στο Μνημόνιο για το 2012 δεν ξεπερνούσαν τα 700 εκ. ευρώ. Στο αναθεωρημένο Μνημόνιο όμως φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα" στο έλλειμμα του 2009 και του 2010. Τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τον επόμενο έλεγχο είναι ασφυκτικά και στην κυβέρνηση αγωνιούν αν τα σκληρά μέτρα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση.
 
Η κυβέρνηση πάντως θα αναζητήσει λύσεις -και επιπλέον έσοδα- και πάλι σε φόρους: η αύξηση του ΦΠΑ δεν σταματά το 2011, αλλά ακολουθεί νέα διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, νέες μετατάξεις ειδών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή (από το 13% στο 23%) αλλά και νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.