2 Ιουν 2010

ΠΟΙΑ RIHANNA ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!Ο ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ


Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τον πρωτοπόρο λυράρη Ψαραντώνη με μια συναυλία από τον ...ουρανό της Κρήτης, στο Ηρώδειο. Δεινός δεξιοτέχνης, ο Αντώνης Ξυλούρης, κατά κόσμο Ψαραντώνης, κατάγεται από οικογένεια με μεγάλη μουσική παράδοση (είναι αδελφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη) και άρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 9 ετών βόσκοντας τα πρόβατά του ψηλά στον Ψηλορείτη...
Το ιδιότυπο προσωπικό του ύφος στο παίξιμο της «αρχόντισσας» λύρας αλλά και άλλων οργάνων όπως ο τζουράς και το μαντολίνο, έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. ¶ρωμα από το δικό του «άγριο και περήφανο» ήχο προσθέτει στην ίδια συναυλία ο Γιάννης Αγγελάκας.

Ο Ψαραντώνης, ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής,.διακρίνεται για τη βαθιά γνώση και την ανησυχία του για την παράδοση, εξαιτίας της οποίας τον έχουν χαρακτηρίσει «πανάρχαιο και ταυτόχρονα νέο». Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακάλυψαν είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζει ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης» και τον βραβεύει ως τον «Πρώτο λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο το 1979, στα Ανώγεια.

Έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, ενώ το 1999 εκπροσώπησε και πάλι την Ελλάδα στο φεστιβάλ «Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων» στην Ελβετία, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Ανάμεσα στους θαυμαστές του συγκαταλέγεται ο Nick Cave, ο οποίος τον κάλεσε στο διεθνές φεστιβάλ ροκ «All Tomorrow's Parties» που οργάνωσε ο ίδιος το 2009 στην Αυστραλία.

Από την απαρχή ο κόσμος διαμορφώνεται με ήχο και ρυθμό. Αυτή η ηχητική δόνηση φανερώνεται στη μουσική του Ψαραντώνη. Ποτέ μου δεν είχα ακούσει τέτοιο ήχο, σχολίασε ο γερμανός δημοσιογράφος Ruth Roedler.

O Ψαραντώνης, γράφει ο Μάκης Μηλάτος, είναι ένα προϊστορικό θεριό κρυμμένο σε μια σπηλιά της Κρήτης. [...] Τσακισμένη ερμηνεία, βαθιές ανάσες και η μουσική που παρεμβαίνει διακριτικά, ένας δίσκος για να κοινωνήσεις των αχράντων μυστηρίων ένα άγιο κολατσιό: ψωμί, ελιές και κρασί.[...]O Ψαραντώνης δεν είναι αυτού του κόσμου, τα blues του σκίζουν την καρδιά...

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Διονυσίου Αεροπαγίτου, Τηλ: +30-210-3232771
+30-210-3221459
+30-3223111

Tιμές εισιτηρίων
¤30
¤15 (¶νω Διάζωμα)
¤10 (Φοιτητικά, ΑΜΕΑ)

http://www.roufianos.com
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.