# #

2 Ιουν 2010

Γύρη ή Ερυθρά παλίρροια;


....του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΑΡΑ
Την εαρινή περίοδο, ιδιαίτερα σε παράκτιες περιοχές με πλούσια βλάστηση (συνήθως κοντά σε εκβολές ποταμών) είναι δυνατόν να παρατηρηθούν ανοιχτόχρωμες κηλίδες (κυρίως κίτρινης απόχρωσης), οι οποίες ανάλογα με την κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων είτε συσσωρεύονται κοντά στις ακτές είτε δημιουργούν σε διάφορα σημεία μεγάλου μεγέθους συσσωματώματα. Τα φαινόμενα αυτά, οφείλονται στην επιφανειακή συσσώρευση γύρης (γυρεόκοκκοι) από χερσαία φυτά ή δένδρα. Δεν εμπνέουν ανησυχία, δεν προκαλούν προβλήματα στους λουόμενους (εκτός της αισθητικής πλευράς) και συνήθως μετά από λίγες ημέρες διαλύονται.
.Η μεταβολή του χρώματος του νερού της θάλασσας προκαλεί συνήθως ανησυχία στους λουόμενους (ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο), διότι τέτοιου είδους φαινόμενα συγχέονται με περιστατικά ρύπανσης ή μαζικής αύξησης μικροφυκών (ερυθρά παλίρροια), τα οποία εν δυνάμει μπορεί να καταστούν επιβλαβή για τους λουόμενους. Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος της ποιότητας των υδάτων θεωρείται επιβεβλημένος και παρέχει τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης των αρμόδιων φορέων και έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών για τις αιτίες του φαινομένου.Ο διαχωρισμός των δύο φαινομένων δεν μπορεί να γίνει οπτικά και απαιτείται μικροσκοπική εξέταση από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η ΝΕΑΡΧΟΣ, στα πλαίσια της παρακολούθησης της ποιότητας του νερού των παράκτιων περιοχών (π.χ. Μαλιακός κόλπος, εκβολές π. Λουδία, πάρκο ΤΗΘΥΣ, κ.α.), έχει δημουργήσει ένα αξιόλογο και χρηστικό υπόβαθρο, το οποίο αποτελεί και ένα αξιόπιστο εργαλείο πληροφόρησης για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος για τις υπηρεσίες και τους τοπικούς φορείς.
για περισσοτερες πληροφοριες
http://www.nearhus.gr/site/index.php?article_id=72&article_parent_id=14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.