# #

25 Φεβ 2010

σε βιοκαυσιμα θα μετατρεπονται τα...λαδια εστιατοριων


Σε βιοκαύσιμα θα μετατρέπονται στο εξής τα... λάδια των εστιατορίων και των ψητοπωλείων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη! Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης των καμένων, χρησιμοποιημένων ελαίων, που βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης, του ΑΠΘ, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και της Ενωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης.

Οπως εξήγησε χτες ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, το έργο περιλαμβάνει τη συλλογή των τηγανελαίων από εστιατόρια, ταβέρνες και ψητοπωλεία, με την ευθύνη του γραφείου ανακύκλωσης υλικών του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για υλικό που καταλήγει συνήθως στο αποχετευτικό δίκτυο, παρότι είναι ιδιαίτερα μεγάλη η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και η ζημιά που προκαλείται στο σύστημα βιολογικού καθαρισμού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα έλαια θα μεταφέρονται στη συνέχεια στο ΕΚΕΤΑ, το οποίο θα τα υποβάλλει σε ειδική διαδικασία και θα παράγει βιοκαύσιμα, τα λεγόμενα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς. Το βιοκαύσιμο που θα παραχθεί από τα καμένα έλαια θα κινήσει ένα όχημα του δήμου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη συλλογή του ανακυκλώσιμου λαδιού. Τα αποτελέσματα της χρήσης του καυσίμου στο όχημα θα τα πιστοποιήσει το ΑΠΘ.

«Προς το παρόν, το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόλις ένα με ενάμιση μήνα. Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες, τόσες ώστε να μπορούμε να κινούμε με το βιοκαύσιμο που θα παράγεται όχι μόνο ένα όχημα, αλλά περισσότερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δείχνουν να αγκαλιάζουν κάθε προσπάθεια για ανακύκλωση χρησιμοποιημένων υλικών.


ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.