# #

24 Φεβ 2010

Απειλουνται με εξαφανιση 17.000 ειδη ζωων......σιγα-σιγα και το χειροτερο εξ αυτων


Πριν από μόλις έξι χρόνια μικρά πρασινοκίτρινα βατραχάκια κρόαζαν κατά χιλιάδες κοντά σε καταρράκτες στην Αφρική. Ανήκουν σε ένα τόσο σπάνιο είδος ώστε ως το 1996 οι επιστήμονες αγνοούσαν την ίδια την ύπαρξή τους. Σήμερα τα λεγόμενα βατράχια Κιχάνσι συγκαταλέγο- νται στα είδη της άγριας φύσης τα οποία απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση. Και δεν είναι τα μόνα.

Σχεδόν 17.000 είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου κινδυνεύουν να χαθούν από προσώπου Γης. Στην περίπτωση των βατράχων Κιχάνσι η απειλή της εξαφάνισης είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: της κατασκευής ενός φράγματος και της ύπαρξης ενός μύκητα.

Το φράγμα που όρθωσε η κυβέρνηση της Τανζανίας στους καταρράκτες Κιχάνσι προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις κοινωνίες των βατράχων, παρά τα μέτρα που υποτίθεται ότι είχαν ληφθεί για την προστασία του περιβάλλοντος. Η καταστροφή έγινε ολοκληρωτική το 2003, όταν έσπασε το φράγμα. Ο βιότοπος των βατράχων σαρώθηκε κυριολεκτικώς.

Τη μοίρα τους μοιράζεται σχεδόν το ένα τρίτο των αμφιβίων που ζουν στον πλανήτη, σύμφωνα με την «Κόκκινη Λίστα των Απειλουμένων Ειδών»την οποία δημοσίευσε χθες η Διεθνής Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (ΙUCΝ), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Γενεύη.

Στον κατάλογο αυτόν οι επιστήμονες καταγράφουν την κατάσταση 47.677 ειδών. Από τα 6.285 είδη αμφιβίων τα 1.895 κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

«Αυτή η άνευ προηγουμένου εξαφάνιση ειδών δεν είναι δυνατόν να γίνεται αποδεκτή ως γεγονός για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» λέει ο Μαρκ Ράιτ, επιστημονικός σύμβουλος της WWF Βρετανίας. «Οι απώλειες στη βιοποικιλότητα κρούουν το σήμα του κινδύνου. Είναι το θερμόμετρο της κατάστασης της υγείας του πλανήτη μας και ενδεικτικός παράγων της δικής μας ευημερίας. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε αυτόν τον εκφυλισμό».

Η εικόνα των θηλαστικών δεν είναι πολύ καλύτερη. Από τα 5.490 είδη που φιλοξενεί ο πλανήτης μας 79 έχουν εξαφανισθεί, 188 διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο και 505 χαρακτηρίζονται ευάλωτα. Στον εφετινό κατάλογο έχουν προστεθεί 293 είδη ερπετών που δεν υπήρχαν πέρυσι ανεβάζοντας τον αριθμό των απειλούμενων ειδών στα 1.677, με 469 στα πρόθυρα της εξαφάνισης και 22 ήδη αφανισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.