# #

26 Φεβ 2015

Ανακοινώθηκαν στη βουλή 10 ποινικές δικογραφίες κατά πρώην υπουργών



ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεύτερο θέμα προ ημερησίας διατάξεως, το οποίο οφείλω να σας ανακοινώσω -σας αφορά και μας αφορά- είναι ότι υπάρχουν διαβιβασθείσες στη Βουλή δικογραφίες κατά πρώην και τέως Υπουργών.
Ειδικότερα: Στις 30/12/2014 είχε διαβιβασθεί από τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αθανασίου, στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον ν.3126/2003 «Ποινική ευθύνη Υπουργών», ποινική δικογραφία που αφορά τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας...
κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη.
Στις 20 Γενάρη 2015 από τον ίδιο, τέως Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, είχε διαβιβασθεί ποινική δικογραφία που αφορά τους τέως, Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη και Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γεώργιο Ντόλιο.Αυτές οι δικογραφίες δεν ανακοινώθηκαν στη Βουλή, διότι η Βουλή είχε ήδη διαλυθεί κατά τη διαβίβασή τους.
Επίσης, από τη συγκρότηση της Βουλής, με την τρέχουσα σύνθεσή της, έχουν διαβιβασθεί τρεις ποινικές δικογραφίες και ειδικότερα, από τον νυν Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον κ. Νίκο Παρασκευόπουλο.
Ειδικότερα: έχει διαβιβασθεί ποινική δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε κατόπιν της από 3/6/2014 μηνυτήριας αναφοράς του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ», που αφορά τον πρώην Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνιο Μπέζα, αναφορικά με την τέλεση του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος που φέρεται τελεσθέν από αυτόν κατά την άσκηση των καθηκόντων του είτε με την έκδοση εγκυκλίων του προς τους διοικητές όλων των υγειονομικών περιφερειών. Η δικογραφία αυτή διαβιβάστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015.
Επίσης, διαβιβάστηκε ποινική δικογραφία κατά την ίδια ημερομηνία, 11 Φεβρουαρίου 2015, η οποία αφορά τους πρώην Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Απόστολο-Αθανάσιο ΤσοχατζόπουλοΓιάννο Παπαντωνίου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με τη διερεύνηση καταγγελιών που έλαβαν χώρα στις 21/1/2014 στην τηλεοπτική εκπομπή «Απαγορευμένη Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού «κανάλι Έψιλον», αναφορικά με τις διαδικασίες προμήθειας οπλικών συστημάτων εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Επίσης, στις 20 Φεβρουαρίου 2015 διαβιβάστηκε ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε κατόπιν της από 16 Δεκεμβρίου 2014 ανώνυμης αναφοράς, η οποία φέρει ως αποστολέα τη ΔΟΥ Γλυφάδας και αφορά τον τέως υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη, για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε σχέση με όσα εκτίθενται στην εν λόγω αναφορά.
Σας θέτω υπόψιν ότι αυτές οι ποινικές δικογραφίες διαβιβάζονται στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο ρητώς ορίζει ότι μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί, για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει.
Σχετικός είναι ο ν. 3126/19-3-2003. «Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιωνύμων υπουργικών αδικημάτων, δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής, κατά την παράγραφο 3. Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα, τουλάχιστον, Βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη.
Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών». 
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Θέλω να σας θέσω υπ’ όψιν ότι μολονότι το Σύνταγμα αποδίδει στη Βουλή μίαν ιδιαίτερης σημασίας αρμοδιότητα και ευθύνη, από τον Κανονισμό της Βουλής και από την πρακτική των προηγούμενων ετών είχε προκύψει κενό ανεπίτρεπτο, σε σχέση με τον χειρισμό αυτών των υποθέσεων.
Οι δικογραφίες ανακοινώνονταν συνοπτικά στην Ολομέλεια χωρίς την ειδική αναφορά -πολλές φορές- ούτε των καθ’ ων Υπουργών και εν συνεχεία διαβιβάζονταν στη νομοθετική Υπηρεσία απ’ όπου, συνήθως, κατά σύστημα δεν δίνονταν αντίγραφα των ποινικών δικογραφιών. Αυτό, στην πραγματικότητα, παρήγαγε την ουσιαστική παραγραφή ή επιχειρήματα παραγραφής, δεδομένων των πολύ στενών προθεσμιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.