# #

24 Ιουλ 2014

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ.


(Να αξιοποιηθει για την ικανοποιηση των λαϊκων αναγκών)
                         
Στην συνεδρίαση της του δημοτικού συμβουλίου ( 8-7-2014) αποφασίστηκε από την πλειοψηφία, μπροστά στην πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει δημόσιες εκτάσεις και κτίρια σε ιδιωτικά συμφέροντα όπως έκανε με το κάμπινγκ Σκοτινας,να προτείνει την ανταλλαγή της έκτασης όπου είναι κτισμένο το πρώην ψυχιατρείο στην Πέτρα και των κτιριακών του εγκαταστάσεων με αντίστοιχη δημοτική έκταση ισης αξίας. 

Ο κ. δήμαρχος αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κωνσταντόπουλος  εκτιμούν ότι η τιμή με την οποία αξιολόγησε το ΤΑΙΠΕΔ την δημόσια περιουσία είναι πολύ χαμηλή. Ακόμη και με τη δική τους λογική προτείνοντας την ανταλλαγή αποδέχονται  την χαμηλή αυτή αξιολόγηση.
Τόσο ο κ. δήμαρχος με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου όσο και οι βουλευτές της ΝΔ,  αφού στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική που προέβλεπε και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (ως δημόσια θεωρείται και η δημοτική), τώρα ...έρχονται να να αντιμετωπίσουν δήθεν τις συνέπειες της πολιτικής που ΣΤΗΡΙΞΑΝ αυτοί οι ίδιοι.

Όμως το πρόβλημα τους είναι αν το ξεπούλημα θα το κάνει το αστικό κράτος ή ο Δήμος Κατερίνης; Γιατί ο κ. Κωνσταντόπουλος το διευκρίνισε χωρίς να αντιδράσει ο κ. δήμαρχος. Η αξιοποίηση από τον Δήμο θα γίνει μέσω σχήματος ΣΔΙΤ. Αυτό σημαίνει  ότι διαθέτει ο Δήμος την ακίνητη περιουσία και η ιδιωτική εταιρία βάζει ένα μικρό κεφάλαιο, δανείζεται από τις τράπεζες και  με κρατικές επιχορηγήσεις αναλαμβάνει να εκμεταλλευτεί τη δημόσια ή δημοτική περιουσία για 25 χρόνια. Είναι κάτι σαν τις ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης των διοδίων.

Ο Δήμος Κατερίνης δεν είναι αντίθετος από θέση αρχής ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αλλά ζητά μερίδιο στη διαπραγμάτευση και τη διαχείριση , ενδεχομένως και για την τοπική επιχειρηματική τάξη αλλά και για να ενσωματώσει πιο εύκολα τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού. . Παράλληλα ανοίγουν και το ζήτημα του ξεπουλήματος των δημοτικών παραλιακών εκτάσεων.
Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση τα λαϊκά στρώματα θα αποκλειστούν από την πρόσβαση στη δική τους περιουσία, η οποία θα γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και οι ευθύνες της διοίκησης του Δήμου Κατερίνης και των βουλευτών είναι μεγάλες .

 Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεση του στο ξεπούλημα των δημόσιων η δημοτικών εκτάσεων στην Πιερία που προγραμματίζει η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (Κορινο, Καλλιθέα, Γριτσα και Βορικό Λιτοχωρου, Νέοι Πόροι) στο οποίο βάζει πλάτη και ο Δήμος Κατερίνης αντί να πρωταγωνιστήσει στην κινητοποίηση του Πιερικού λαού ώστε να σταματήσει το ξεπούλημα.
 Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στην επίθεση επιχειρηματικών συμφερόντων την οποία  δέχεται το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και της  Πιερίας τόσο από την τροποποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ( για τα δάση , τον αιγιαλό, ζώνη προστασίας  στον Κορινο κλπ.) όσο και από την (ενεργό ή αδιάφορη) στάση που κρατανε οι δήμαρχοι και η αντιπεριφερειαρχης του Νομού.
Την  ίδια στάση κρατανε και διάφορες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις . Με όχημα την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής (Μ. Αλέξανδρος, μυθικός  Όλυμπος, φεστιβάλ Ολύμπου) επιχειρείται η εμπορευματοποίηση τους.  
Πριν από 5 μήνες υπογράφηκε ΚΥΑ, που προβαίνει σε εκτεταμένη παραχώρηση στους δήμους, αιγιαλών, ελεύθερων παραλιών, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και ποταμών της χώρας, που δεν έχουν ακόμα περάσει στα χέρια εταιριών, με στόχο, οι δήμοι ή επιχειρηματίες να τις εκμεταλλευτούν εμπορικά.
Το ΚΚΕ είναι υπέρ της κοινωνικής αξιοποίησης  της δημόσιας περιουσίας σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων (π.χ. Χώροι αναψυχής για συνταξιούχους και παιδιά, μουσεία για το μοναστήρι και το ψυχιατρείο, πρόσληψη με πλήρη εργασιακά δικαιώματα  ανέργων της περιοχής).
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΔΕΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΙ.
 Κοινή είναι η γραμμή των αστικών και μικροαστικών κόμματων, της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
 «Ναι» στην επιχειρηματική αξιοποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αλλά «όχι» με τον τρόπο που την προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ, είπε, γνωμοδοτώντας, η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης της Περιφέρειας, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ), ο νυν και ο επόμενος Δήμαρχος Θερμαϊκού αλλά και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο, συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση αλλά με μεσάζοντα το Δήμο.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.