# #

15 Δεκ 2012

Με το ζόρι χριστιανική κατήχηση. Ακόμα και σε πείσμα του νόμου...



Ο Ο.Γ. είναι 16 χρόνων, μαθητής της Α” Λυκείου στο 17ο Λύκειο Αθηνών. Από την πέμπτη Δημοτικού απαλλάσσεται από το μάθημα των Θρησκευτικών, με υπεύθυνη δήλωση του γονέα του, όπως ορίζει ο νόμος. Το ίδιο ζήτησε φέτος, με τη διαφορά ότι ο... διευθυντής του σχολείου, που τυγχάνει θεολόγος, δεν υπογράφει την απαλλαγή και παραπέμπει τον φάκελο του μαθητή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Eκτοτε η τύχη της αίτησης αγνοείται, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα του γονέα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Εδώ και τρεις μήνες ο μαθητής συμμετέχει αναγκαστικά στο μάθημα των Θρησκευτικών, κόντρα στη θέλησή του. Κι όμως από το 2008 υπάρχει υπουργική εγκύκλιος (91109/Γ2/10-07-08) στην οποία δηλώνεται ρητά ότι «για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών απαιτείται υπεύθυνη δήλωση από τον κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή από τον ίδιο αν είναι ενήλικος, στην οποία αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής». Η συγκεκριμένη εγκύκλιος εναρμονιζόταν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα.

Το θέμα έφτασε δύο φορές στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε υπενθυμίζοντας τη σχετική εγκύκλιο, όμως λύση δεν δόθηκε.

«Αντί να έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, υπάρχουν προϊστάμενοι διευθύνσεων εκπαίδευσης και διευθυντές σχολικών μονάδων που εννοούν να κάνουν καψόνι σε Ελληνες γονείς και μαθητές που για δικούς τους λόγους επιθυμούν την εξαίρεση από τα Θρησκευτικά», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο γονέας του 16άχρονου, Ηλίας Γεωργακόπουλος.

«Ως γονιός έχω χρέος να βοηθήσω τον γιο μου να γίνει ένας ελευθερόφρων πολίτης, με αυτονομία βούλησης, ανεξάρτητος και ακηδεμόνευτος. Και όταν παιδιόθεν τού επιβάλλεται διά ροπάλου μια θρησκευτική πίστη, τότε δεν προετοιμάζεται για πολίτης, αλλά για άνθρωπος πρόθυμος να προσκυνά λογής αφέντες».

«Μέχρι τώρα έπαιρνα απαλλαγή από τον διευθυντή του σχολείου, χωρίς να στείλουν την αίτησή μου στις διευθύνσεις, τηρώντας βεβαίως τη νόμιμη διαδικασία. Ο κύριος αυτός μάλλον θέλει να το τραβήξει παραπάνω», μας είπε ο μαθητής Ο.Γ. «Μου ζητάνε να δηλώσω ότι είμαι αλλόρθησκος.

Δεν πρόκειται όμως γι” αυτό. Πιστεύω ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών είναι μονόπλευρη και εκτός των δικών μου πεποιθήσεων, που διαμορφώνονται ακόμα. Η προσέγγιση των άλλων θρησκειών είναι ελάχιστη. Η γνώση θα έπρεπε να φωτίζει και άλλα πράγματα». Μέχρι πέρυσι, μας λέει, 6 συμμαθητές του απαλλάσσονταν από τα θρησκευτικά, φέτος όμως αποθαρρύνθηκαν με τη στάση του διευθυντή.

Στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα της «Εφ.Συν» στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι αρμόδιοι δήλωναν απόντες επί δύο ημέρες. Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας δήλωσε άγνοια. Πίσω ολοταχώς φαίνεται πως πηγαίνει το ελληνικό σχολείο, καθώς πλάι στις ελλείψεις υποδομών, κονδυλίων, καθηγητών ακόμα και πετρελαίου θέρμανσης, προστίθεται η με το ζόρι χριστιανική κατήχηση. Ακόμα και σε πείσμα του νόμου.

efsyn
http://www.alfavita.gr

8 σχόλια:

  1. Αλεπού, γιατί τέτοια περιφρόνηση των σχολίων από την μεριά σου! Ούτε δασκάλα να ήσουνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλειπα Σταύρο, μην είσαι τόσο επιθετικός....
      Δεν είμαι καποιος πιτσιρίκος να γνωρίζω καλά την τεχνολογία και ούτε έχω τον χρόνο να ασχοληθώ περισσότερο...Εξάλλου , ένας είμαι στην αλεπού....
      Για τα σχόλια , αναγκάζομαι κατά καιρούς να τα βάζω στην αναμονή, διότι υπάρχουν διάφοροι που βρίζουν....Και δε θα κάτσω να ασχοληθώ μ αυτούς, δεν έχω ούτε την υπομονή ούτε τη διάθεση...
      Ξέρεις ότι σε διαβάζω καθημερινά και ψειρίζω ότι μου αρέσει και μάλιστα χωρίς να τα σχολιάζω...Και αυτό σημαίνει κατι...
      όμως δεν μ αρέσουν τα απαξιωτικά σχόλια.....Κάτι που εγώ δεν κάνω ποτέ...

      Διαγραφή
  2. "Πιστεύω ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών είναι μονόπλευρη και εκτός των δικών μου πεποιθήσεων, που διαμορφώνονται ακόμα. Η προσέγγιση των άλλων θρησκειών είναι ελάχιστη. Η γνώση θα έπρεπε να φωτίζει και άλλα πράγματα". Αυτό λέγεται αντιχριστιανισμός και όχι αθρησκεία. δε με ενοχλεί ο αντιχριστιανισμός αλλά να τα λέμε όπως έχουν τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ελλάδα όμως κυριαρχεί ο χριστιανισμός φίλε μου...Ο οποίος είναι πάντα με την εξουσία όσο φασιστική κι αν είναι...Ακόμα και σε εποχές δύσκολες(γερμανική κατοχή. Τουρκοκρατία, βυζάντιο το λεγόμενο), ήταν πάντα με τους κατακτητές και σφόδρα κατα του λαού...

      Μια που βρισκόμαστε στην Ελλάδα , λοιπόν , μ αυτήν και τα προβλήματά της κυρίως θα ασχοληθούμε...
      Και φυσικά , κάθε θρησκεία κάνει την ίδια ακριβώς "δουλειά" που κάνει και ο χριστιανισμός στην χώρα μας...
      Όσο για την διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία...έχει πλέον καταντήσει ένα αηδιαστικό ανέκδοτο...

      Διαγραφή
    2. Αυτο δεν λεγεται αντιχριστιανισμος...Θα λεγοταν ετσι, αν δινοταν βαρος άνισο σε αλλες θρησκειες απο οτι στον χριστιανισμο..Και ουτε αθρησκεία λέγεται, γιατι το να γνωρίσεις και αλλες θρησκείες δεν σε κανει αναγκαστικά άθρησκο..ισως γίνεις χριστιανος, ισως Βουδιστης, και ναι, ισως και αθρησκος..Αλλα η αποφαση θα είναι του ίδιου του ατομου..μαλλον θα ελεγα πως λεγεται ανεξιθρησκεια

      Διαγραφή
  3. Στο εξωτερικό ακόμα και τα πρώην αποκλειστικά θρησκευτικά καθολικά σχολεία δεν διδάσκουν πλέον το μάθημα των θρησκευτικών υποχρεωτικά. Η κατήχηση είναι κατ΄επιλογή και γίνεται ξεχωριστά σε άλλες ώρες και δεν ανήκει στα υποχρεωτικά μαθήματα. Θα ήταν γνώση το θέμα των θρησκευτικών αν εξέταζε όλες τις θρησκείες, όλες τις λειτουργικές, την ιστορία των θρησκείων δοσμένη μέσα απο ιστορικά γεγονότα μή παραποιημένα.
    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως ....Επιτέλους , δεν είμαστε στον μεσαίωνα...

      Διαγραφή
    2. Οδευουμε ομως και παλι, με κατι τετοια που γίνοται (οπως το περιστατικο του αρθρου)

      Διαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.