# #

20 Δεκ 2012

Αυγό: Φάρμακο ή Δηλητήριο, ανάλογα με τον τρόπο που θα το φάτε


Ο ορισμός “ελεύθερης βοσκής” είναι τέτοιος ώστε η εμπορική βιομηχανία αυγών μπορεί να έχει φάρμες με βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να εξακολουθεί να αποκαλεί τα αυγά “ελευθέρας βοσκής”, παρά το γεγονός ότι η διατροφή των πουλερικών δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα αποκαλούσαμε φυσικό..
Αληθινά αυγά ελεύθερης βοσκής είναι από κότες που περιφέρονται ελεύθερα στην ύπαιθρο σε ένα λιβάδι όπου καταναλώνουν τη φυσική τροφή τους, η οποία περιλαμβάνει  σπόρους, πράσινα φυτά, έντομα και σκουλήκια.
Οι μεγάλες εμπορικές εγκαταστάσεις αυγών στεγάζουν συνήθως δεκάδες χιλιάδες πουλερικά και κάποιες φορές ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες χιλιάδες.
Προφανώς δεν μπορούν να επιτρέψουν σε όλα να…
βόσκουν ελεύθερα.
Αυτές οι περιορισμένου τύπου εκτροφής πουλερικών εγκαταστάσεις, επίσης γνωστές  ως CAFO, αποτελούν την συντριπτική πηγή των εμπορικών διαθέσιμων αυγών στην αγορά.
Ο σαθρός αυτός ορισμός της «ελευθέρας βοσκής» επιτρέπει σε τέτοιες εταιρείες να πωλούν τα προϊόντα τους ως ελεύθερης βοσκής, Παρακαλώ όμως λάβετε σοβαρά υπόψη ότι μια κότα που έχει μείνει έξω σε ένα άγονο έδαφος για πολύ λίγα λεπτά την ημέρα, και τρέφεται από ένα μόνο είδος καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακόσπορου και με γεύματα που περιλαμβάνουν συνθετικά πρόσθετα δεν είναι ελευθέρας βοσκής κότα, και απλά δεν θα παράξει τα ίδια αυγά και δεν θα παράξει την ίδια ποιότητα αυγών όπως μια άλλη κότα που τρέφεται φυσικά.
Τα αυγά ελεύθερης βοσκής είναι πιο θρεπτικά
Το 2007, το Mother Earth News έκανε ανάλυση και κατέδειξε σαφώς τις διατροφικές διαφορές μεταξύ αυγών από ελευθέρας βοσκής όρνιθες και εμπορικά εκτρεφομένων ορνίθων. Η διαφορά αυτή δεν είναι μια περιστασιακή απροσδόκητη εξέλιξη – είναι το φυσικό και αναπόφευκτο αποτέλεσμα της διατροφής της ωοτόκας κότας. Σε σύγκριση με τα βιομηχανοποιημένα, τα αυγά ελευθέρας βοσκής περιέχουν:
1/3 λιγότερη χοληστερόλη
2/3 περισσότερη βιταμίνη Α
3 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε
1/4 λιγότερο κορεσμένο λίπος
2 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά
7 φορές περισσότερο β-καροτένιο
Πού και Πώς να βρείτε υψηλής ποιότητας αυγά ελεύθερης βοσκής
Η καλύτερη πηγή σας για τα νωπά αυγά είναι ένας τοπικός αγρότης. Εάν ζείτε σε μια αστική περιοχή, η επίσκεψη σε ένα τοπικό κατάστημα υγιεινής διατροφής ή βιολογικών προϊόντων είναι συνήθως ο πιο γρήγορος τρόπος για να βρείτε υψηλής ποιότητας αυγά (κι αυτό με κάποια επιφύλαξη).
Πέρα από αυτό, μπορείτε να δείτε εάν τα αυγά είναι ελεύθερης βοσκής από το χρώμα του κρόκου τους. Οι κότες ελεύθερης βοσκής παράγουν αυγά με έντονο φωτεινό πορτοκαλί κρόκο, ενώ ο άτονος, υποκίτρινος κρόκος είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι παίρνετε αυγά από κότες που ζουν σε κλωβοστοιχίες.
Πώς να τρώτε τα  αυγά σας για να έχετε το μέγιστο όφελος στην υγεία σας
Οι δημόσιοι οργανισμοί υγείας συμβουλέυουν να μαγειρεύετε καλά τα αυγά για να μειωθεί ο κίνδυνος της σαλμονέλας, αλλά τα ωμά αυγά είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας. Ενώ αυτή μπορεί να ακούγεται σαν μία τρομακτική πρόταση για πολλούς, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κίνδυνος της σαλμονέλας προέρχεται από κοτόπουλα που ζουν υπό ανθυγιεινές συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές αποτελούν κανόνα για τα CAFO, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο για τα μικρά βιολογικά αγροκτήματα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από τη βρετανική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι το 23% από τις φάρμες με κλωβοστοιχίες ήταν θετικές στη σαλμονέλα, σε σύγκριση με το μόλις πάνω από 4% των οικολογικών εκτροφείων και 6,5% των ελεύθερης βοσκής κοπαδιών.
Έτσι, εφ ‘όσον παίρνετε φρέσκα αυγά, ο κίνδυνος να αρρωστήσετε από ένα ωμό αυγό είναι ελάχιστος. Σύμφωνα με μια μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, από τα 69 δισεκατομμύρια αυγά που παράγονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 2,3 εκατ. έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα, πράγμα που ισοδυναμεί με ένα μόνο αυγό για κάθε 30.000.
Ενώ τα αυγά είναι συχνά ένα από τα πιο αλλεργιογόνα τρόφιμα, πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο ότι είναι συνήθως υπερβολικά πολύ μαγειρεμένα. Η θέρμανση της πρωτεΐνης του αυγού αλλάζει στην πραγματικότητα το χημικό του σχήμα και αυτή η στρέβλωση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αλλεργίες. Εάν καταναλώνετε αυγά σε ακατέργαστη μορφή, η πιθανότητα εμφάνισης  αλλεργίας σχεδόν εξαφανίζεται. Πιστεύω επίσης ότι η κατανάλωση ωμών αυγών βοηθά στη διατήρηση πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία είναι ισχυρά στοιχεία πρόληψης για την χρόνια εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία τύφλωσης.
Εάν ωστόσο επιλέξετε να μην τρώτε τα αυγά σας ωμά, προσπαθήστε να τα φάτε μελάτα. Με το να κάνετε τα αυγά σας σφιχτά οξειδώνετε στην πραγματικότητα την χοληστερόλη στον κρόκο του αυγού. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη αυτό μπορεί πραγματικά να είναι ένα πρόβλημα, δεδομένου ότι η οξειδωμένη χοληστερόλη μπορεί να σας προκαλέσει ποικίλα θέματα υγείας.
Προειδοποιητική Σημείωση για τις έγκυες γυναίκες
Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι υπάρχει κίνδυνος στην κατανάλωση ολόκληρου του ωμού αυγού, αν είστε έγκυος. Η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι ένα συχνό πρόβλημα και η κατανάλωση ωμού αυγού μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Εάν είστε έγκυος, έχετε δύο επιλογές:
1.Εξεταστείτε για να δείτε εάν έχετε ανεπάρκεια βιοτίνης. Αυτό γίνεται αντιληπτό μέσω της ουρικής απέκκρισης 3-υδροξυϊσοβαλερικό οξύ (3-ΗΙΑ), το οποία αυξάνει, ως αποτέλεσμα της μειωμένης δραστηριότητας της βιοτίνης, το εξαρτώμενο ένζυμο methylcrotonyl-ΟοΑ καρβοξυλάσης.
2.Εναλλακτικά, πάρτε ένα συμπλήρωμα βιοτίνης, ή καταναλώστε μόνο τον κρόκο.
Τα αυγά δεν θα βλάψουν τη καρδιά σας
Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα όπως είναι τα αυγά και τα κορεσμένα λιπαρά για να προστατευτεί η καρδιά σας. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα ζωικά λίπη περιέχουν χοληστερόλη, αυτό δεν είναι απαραίτητα ένας κίνδυνος για την υγεία. Όπως έχω πει πολλές φορές, το σώμα σας χρειάζεται τη χοληστερόλη, και το να κατεβάζετε τεχνητά τις τιμές της είναι σχεδόν πάντα πολύ περισσότερο κακό παρά καλό. Κάθε κύτταρο στο σώμα σας χρειάζεται τη χοληστερόλη. Βοηθά στην παραγωγή κυτταρικών μεμβρανών, των ορμονών, της βιταμίνης D και των χολικών οξέων που βοηθούν να χωνευτεί το λίπος. Η χοληστερόλη βοηθά επίσης στο σχηματισμό των αναμνήσεων και είναι ζωτικής σημασίας για τις νευρολογικές σας λειτουργίες. Με άλλα λόγια, η διαιτητική χοληστερόλη είναι  φίλος σας, όχι εχθρός σας.
Εκτός αυτού, πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα αυγά δεν έχουν σχεδόν τίποτα να κάνουν με την αύξηση της χοληστερόλης ούτως ή άλλως. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύεται στο International Journal of Cardiology έδειξε ότι, υγιείς ενήλικες, τρώγοντας καθημερινά αυγά, δεν είχαν καμία αρνητική επίδραση στην λειτουργία του ενδοθηλίου, ενός μέσου μέτρησης του καρδιακού κινδύνου, ούτε και στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.