17 Οκτ 2012

Απόβλητα στον Όλυμπο???ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

κ.Αντώνη Ζαρκανέλα
Δρ.Βιολόγο-Περιβαλλοντολόγο, πρώην προϊστάμενο Δ/νσης Προστασίας
Περιβάλλοντος Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

Το πρώτο που θέλουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι τα δυο άρθρα σας είναι –σε έκταση κειμένου- μεγαλύτερα απ΄ όλα τα κείμενα που δημοσιεύσαμε ως τώρα ως Συντονιστική Επιτροπή.

Το δεύτερο ότι -ως τώρα- δεν είναι οι απλοί πολίτες που σε συντριπτική πλειοψηφία παραπέμπονται για διάφορες λοβιτούρες, αλλά οι επιστήμονες, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι –κατά το Συνήγορο του Πολίτη- αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.

Στα δυο άρθρα σας αποδεικνύεται ότι η ενημέρωσή σας είναι ελλιπής. 

Έχετε αντιληφθεί την ύπαρξη –και τις κραυγές, όπως λέτε- της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης, αλλά όχι τις ενέργειες της δικής μας συντονιστικής επιτροπής. 

Ανήκετε δηλαδή στην ίδια ομάδα με τον πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, το δήμαρχο και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που αγνοούν και την επιτροπή ΚΑΙ τις τρεις λαϊκές συνελέυσεις που πραγματοποίησε σε Λιτόχωρο, Ν. Παντελεήμονα και Βροντού. 

Οι παραπάνω επιμένουν ότι ...
για να συμμετάσχουν σε ανάλογες …εκδηλώσεις (έτσι τις χαρακτηρίζουν) απαιτείται προσωπική πρόσκληση.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχε, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ –το επιβεβαίωσε ο ίδιος με την τοποθέτησή του εκεί- στη λαϊκή συνέλευση της Ν. Εφέσου, για την πιθανή απόσχιση της κοινότητας από το Δήμο Δίου-Ολύμπου, αποδίδοντας την επιλογή του να πάει και χωρίς επίσημη ή ανεπίσημη πρόσκληση, στη σοβαρότητα του θέματος. 

Πιθανώς το θέμα που αφορά το λατομείο, επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, υγεία, περιβάλλον, τουρισμό, κα, δεν είναι σημαντικό. Και εσείς επιμένετε ότι δεν είναι (σημαντικό). 

Οι τρεις από τους τέσσερις –ως τώρα- βουλευτές του νομού το θεωρούν σημαντικό. Ένας ευρωβουλευτής –ως τώρα- με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θεωρεί σημαντικό. 

Πέντε συνολικά βουλευτές δυο κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου που κατέθεσαν ήδη ερώτηση –και σε λίγο ένας ακόμη του κυβερνώντος κόμματος που θα καταθέσει- το θεωρούν σημαντικό. 

Η Ένωση Ξενοδόχων, Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων, Επαγγελματιών Λιτοχώρου, η τοπική ΕΛΜΕ, ορειβατικοί σύλλογοι (και πολλοί άλλοι, όπως και το Δασαρχείο με τις αντιρρήσεις του που περιλαμβάνονται στις γνωμοδοτήσεις), 2.000 περίπου πολίτες που συνυπογράφουν –ως τώρα- τα αιτήματά μας, το θεωρούν σημαντικό. 

Εσείς όμως όχι. 

Εσείς είστε σίγουρος ότι και νόμιμα είναι όλα και κανείς κίνδυνος δεν υπάρχει.

Και μας υποδεικνύετε να ΜΗΝ ανησυχούμε κι εμείς αν και το θέμα εισήχθη για συζήτηση στο ΔΣ της ΔΕΑΔΟ με το υλικό να περιγράφετε ως «ΦΥΤΙΚΗ ΓΗ». Ούτε γιατί στα δυο σας κείμενα περιγράφεται μια διαδικασία που περιγράφει περισσότερο ανάπλαση και αποκατάσταση με χρήση μίγματος του υλικού με χώμα/φυτόχωμα και όχι απόθεση του υλικού ως έχει. Εκτός κι αν εννοείτε μίγμα 82.000 τόννων του υλικού με 10, 50 ή 100 τόννους χώμα. Γιατί άλλο φυτόχωμα κι άλλο …TOSOH-χωμα…

Είχατε πράγματι εμπλακεί σε ανάλογα έργα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Γιατί και τότε υπήρξαν πιέσεις και από την εταιρεία και τον Ιάπωνα πρέσβη; Υπάρχει λόγος να πληρώσει η Πιερία και ο Όλυμπος την 30χρονη αδιαφορία του ελληνικού κράτους που ούτε νόμους σχετικούς είχε, ούτε ΧΥΤΕΑ χωροθέτησε ακόμα;;;

Από τα όσα περιλαμβάνονται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχουμε λιγότερες από 20 μέρες να προσβάλλουμε στο αρμόδιο Υπουργείο, εσείς ως επιστήμονας, ποια και πόσα τρωτά και παράλογα εντοπίσατε; 

Κανένα; Ούτε ένα; 

Για τις κριτικές επισκοπήσεις της μελέτης της TOSOH από δυο εργαστήρια πανεπιστημίων που δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ μνημόνιο συνεργασίας με την TOSOH, μόνο όσα γράψατε στα δυο άρθρα σας έχετε να πείτε;;; 

Το γεγονός ότι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της …αποκατάστασης, πριν λίγες μέρες κι ενώ εκκρεμεί η έγκριση απ΄ το ΥΠΕΚΑ, ζήτησε την αλλαγή των μεμβρανών που περιγράφονται στην πρότασή της με άλλες (ανάγλυφες), σας καθησυχάζει και σας διαβεβαιώνει ότι οι εταιρείες υπάρχουν για να εξασφαλίζουν τα συμφέροντά μας; 

Ή για να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους; 

Οι μεμβράνες –αλήθεια- πόσο «ζούνε»; Αιώνια; 
Είναι άτρωτες; Επηρεάζονται; Κι αν ναι, από τι; 

κύριε Ζαρκανέλα,
πολλά θα μπορούσαμε να πούμε και να συζητήσουμε, πριν δυο ή τρεις μήνες και θα ήταν μεγάλη μας χαρά να είχαμε τα φώτα σας στις τρεις λαϊκές συνελεύσεις μας. Αλλά εσείς ως τώρα πιθανώς «δεν ακούσατε τίποτα», αν και παρακολουθείτε τον τοπικό –έστω- Τύπο, κι εμείς τώρα δεν έχουμε χρόνο να σας παρακολουθήσουμε. 

Στις 5 Νοεμβρίου τελειώνει η διορία προσβολής μιας απόφασης που δεν τιμά κανέναν απ΄ όσους συνέβαλαν στην ύπαρξή της. 
Ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε και σεις και μεις τώρα, θα το κρίνει το μέλλον και η όποια ζημιά στο σπίτι μας. Και μεις, έτσι θα υπερασπιστούμε τον Όλυμπο, την Πιερία, το περιβάλλον, το τμήμα του πλανήτη που μας αναλογεί. 

Σαν το σπίτι μας. Και στο σπίτι μας δεν βάζουμε κάτι που θεωρούμε επικίνδυνο, ακόμα κι αν είναι τα γενετικώς τροποποιημένα που προχθές έγιναν νόμιμα (νόμιμα και ακίνδυνα ΚΑΙ αυτά ή τα ληγμένα που θα τρώμε άνετα και φθηνά σε λίγο). 

Εσείς… διαλέξατε ήδη να ΜΗΝ ανησυχείτε. Να’ στε καλά. 

Ευχαριστούμε για την προσπάθεια.  


Συντονιστική Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Πιερίας
και κατά της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων
στο λατομείο Λιτοχώρου

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.