# #

19 Οκτ 2012

ΤΣΕΧΙΑ: Η "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ


ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΗΜΙΑΣ-ΜΟΡΑΒΙΑΣ!
Του ΚΩΣΤΑ ΡΑΠΤΗ*
 «Δεν είμαστε μια συνάθροιση τυφλών και κουφών. Αναλογιζόμαστε το κλίμα. Αλλά οι βασικές παράμετροι της ατζέντας μας, όπως η μείωση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, θα παραμείνουν. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης τηςκυβέρνησης». 
Αυτό δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Necas στον απόηχο των περιφερειακών εκλογών της 12ης-13ης Οκτωβρίου, όπου η κοινωνική δυσαρέσκεια προς την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας εκφράστηκε με εντυπωσιακό τρόπο.
Από τις 13 περιφέρειες της Τσεχικής Δημοκρατίας το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ΟDS) του πρωθυπουργού επικράτησε... μόλις σε μία, με το ποσοστό του να υποδιπλασιάζεται σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές προ τετραετίας, περιοριζόμενο στο 12,3%. Εννέα περιφέρειες πέρασαν υπό τον έλεγχο του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, που όμως και αυτό είδε το ποσοστό του να υποχωρεί από το 36% στο 24%. Σε δύο από τις περιφέρειες επικράτησε τοΚομουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας, το οποίο ξεπέρασε συνολικά το 20%, κατακτώντας τηδεύτερη θέση.
Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν, 23 χρόνια μετά τη «Βελούδινη Επανάσταση», μια τέτοια επίδοση για τον φυσικό διάδοχο του κόμματος που με σιδηρά χείρα κυβέρνησε την(ενιαία) Τσεχοσλοβακία επί 41 έτη - και του οποίου έκτοτε η λειτουργία έχει κατά καιρούς επιχειρηθεί να απαγορευθεί. Και όμως: το κόμμα που χάνει, κυρίως από φυσικά αίτια, περίπου 5.000 μέλη ετησίως, εφόσον η πλειοψηφία τους έχει ηλικία άνω των 70 ετών, διεκδικεί με αξιώσεις πλέον έναν ρόλο και στην διακυβέρνηση της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το μόνο άλλοτε κυβερνών κόμμα του πρώην ανατολικού μπλοκ το οποίοδεν εξαφανίσθηκε (όπως στην Πολωνία), δεν μεταλλάχθηκε (όπως στην Ουγγαρία) και δεν συγχωνεύθηκε με το αντίστοιχο Σοσιαλδημοκρατικό (όπως στην Σλοβακία). Το γεγονός βέβαια ότι τοκομμουνιστικό κίνημα ήταν ισχυρό στην Τσεχοσλοβακία και προπολεμικά και ότι η κατοπινή του επικράτηση πέρασε από τη νίκη του στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, εξηγεί εν μέρει αυτή την αντοχή.
Κυρίως όμως στις μέρες μας η αντοχή αυτή εξηγείται από την ανάγκη εκπροσώπησης εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων των οποίων τις ανάγκες η σημερινή Τσεχία (μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ) αφήνει ακάλυπτες.
Έχοντας προσαρμόσει τη ρητορική του από την καταγγελία του καπιταλισμού στην πιο βατή καταγγελία της εκτεταμένης διαφθοράς και τις λιτότητας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίαςαπευθύνεται σε ένα εκλογικό σώμα το οποίο στις δημοσκοπήσεις δηλώνει σε ποσοστό 70% ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι κακή ή πολύ κακή και μόλις σε ποσοστό 26% εκφράζει ικανοποίηση από το επίπεδο της δημοκρατίας.
Οι στερημένοι φυσικών συμμάχων Σοσιαλδημοκράτες σύντομα θα υποχρεωθούν να επανεξετάσουν την «καραντίνα» στην οποία έχουν θέσει την τελευταία εικοσαετία το ΚΚ σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Όσο για τον Petr Necas, έχει να αντιμετωπίσει από τον απρόβλεπτο ιδρυτή του κόμματός του και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Vaclav Klaus (ο οποίος άσκησε βέτο σε πρόσφατη προσπάθεια αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού) μέχρι την εσωκομματική αντιπολίτευση (λ.χ. τους έξι βουλευτές οι οποίοι αρνούνται να υπερψηφίσουν τις προτεινόμενες νέες αυξήσεις των φόρων) η οποία απειλεί την εύθραστη πλειοψηφία του στο 200μελές κοινοβούλιο, καθιστώντας πιθανό το σενάριο της πρόωρης (κατά ένα χρόνο) διεξαγωγής των εκλογών στο πρώτο εξάμηνο του 2013.
Κυρίως όμως έχει να αντιμετωπίσει την προφανή αποτυχία των μέτρων λιτότητας των 6 δισ., καθώς το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 3,2%, αντί του στόχου του 2,9%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης (αρνητικός από τα τέλη του 2011) εκτιμάται ότι θα κλείσει στο μείον 0,9%.
*Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.