# #

2 Δεκ 2011

«Πραξικόπημα» Βενιζέλου...???


Καταργεί το Κοινοβούλιο για να φέρει 16 μέτρα-μαχαιριές σε συνεννόηση με Παπαδήμο. Καβγάδες χθες στο υπουργικό...(?) 

Ενα ακόμη χτύπημα σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών από τον συνταγματολόγο Ευάγγελο Βενιζέλο. Με απόφασή του καταργεί τη νομοθετική λειτουργία της Βουλής και ετοιμάζεται να φέρει με «πράξη νομοθετικού περιεχομένου» (που παραπέμπει σε ολοκληρωτισμό) τα 16 μέτρα-μαχαιριές για να ικανοποιήσει και τις τελευταίες (για την ώρα) απαιτήσεις της τρόικας, που στα μέσα Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος φρόντισε .......

μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, σε non paper που μοίρασε, να «βαφτίσει» ανερυθρίαστα τις νέες επώδυνες αποφάσεις «ελάχιστες δευτερεύουσες ενέργειες», ενώ στην κυβερνητική ζήτησε και την κατάργηση της δεύτερης ανάγνωσης των μομοσχεδίων.

Στο παιχνίδι του αντιπροέδρου εμπλέκεται για άλλη μια φορά ο Κάρολος Παπούλιας, μια και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εκδίδονται μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται για κύρωση εντός 40 ημερών στη Βουλή, χωρίς όμως να γίνει επί της ουσίας καμιά συζήτηση.

Το θέμα λοιπόν είναι θεσμικό και το ερώτημα είναι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και τα κόμματα αποδεχτούν αυτήν την παρεκτροπή που σχεδιάζει ο κ. Βενιζέλος σε πλήρη συνεννόηση με τον κ. Παπαδήμο.
Τα επίμαχα ζητήματα είναι:

 Οι αλλαγές στο μισθολόγιο - βαθμολόγιο.
 Η νομοθέτηση μηνιαίας παρακράτησης.
 Οι αλλαγές στις συντάξεις αναπηρίας.
 Η επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.
 Το πρόγραμμα συγχωνεύσεων στις ΔΕΚΟ.
 Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
 Το άνοιγμα των 350 επαγγελμάτων της οδηγίας Bolkenstein.
 Η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
 Η πλήρης απελευθέρωση των οδικών μεταφορών (ταξί, φορτηγά Δ.Χ.).
 Η σταδιακή αύξηση εισφορών ΟΓΑ.
 Η ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ.
 Η νέα νομοθεσία για την τουριστική κατοικίας και τη χρήση γης.
 Η απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
 Η εφαρμογή μόνιμου εσωτερικού οικονομικού ελέγχου σε κάθε υπουργείο.
 Το νέο σύστημα δημόσιων συμβάσεων.
 Η κατάργηση της εισφοράς 0,4% υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Και ενώ αυτή η καυτή ατζέντα ετοιμάζεται, χθες η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής σημαδεύτηκε από... καβγαδάκια. Μπροστά σε έναν πρωθυπουργό που ζήτησε από τους υπουργούς του να μη... διαπληκτίζονται ενώπιόν του, εκείνοι (Χρυσοχοΐδης - Παπουτσής) έστησαν καβγά με αφορμή το νομοσχέδιο για την πειρατεία.

Αποκορύφωμα ήταν η ιστορία με την απουσία των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Σταύρου Δήμα, που, ενώ βρίσκονταν σε κυβερνητική αποστολή, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ πήγαν να στήσουν θέμα. Το εξωφρενικό είναι ότι ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωτήρης Λύτρας, αν και γνώριζε την επιστολή που του είχε αποστείλει εδώ και μέρες ο κ. Αβραμόπουλος, ποίησε την νήσσα.

Κόντρα υπήρξε και μεταξύ του Μ. Βορίδη και συναδέλφων του από το ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μετέχει στη συνεδρίαση ως άτομο, αλλά ως εκπρόσωπος του κόμματος που αποτελεί τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο, υποστήριξε, με αφορμή το νομοσχέδιο για την πειρατεία, ότι «καλό θα ήταν να μη συνεννοούνται οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ μεταξύ τους και μετά να τα μαθαίνουμε εμείς». Ο κ. Βορίδης φέρεται να τα έβαλε και με τον απόντα Γ. Ραγκούση, αναρωτώμενος γιατί εξακολουθεί να μιλάει για τα ταξί, αφού δεν ανήκουν πια στη δική του αρμοδιότητα.
Λίγη ώρα αργότερα, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν στη γνωστή... παρασυναγωγή του κ. Παπανδρέου και άκουσαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κατεβάζει πλατφόρμα υποψηφίου και να κατηγορεί τους «συντρόφους» του για τη στοχοποίησή του. Στη συνεδρίαση, πάντως, η πλειοψηφία προσήλθε με βαριά καρδιά, ενώ φωναχτά διαμαρτυρήθηκε η Αννα Διαμαντοπούλου, που αναρωτήθηκε τι νόημα έχουν όλα αυτά. Κατά τα λοιπά, οι κύριοι Ρέππας και Βενιζέλος ενοχλήθηκαν από τη σκληρή αντιπολίτευση της Ν.Δ. και ο μεν πρώτος, ως θεματοφύλακας του πασοκικού κράτους, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν είναι «τράνζιτ», ενώ ο δεύτερος ότι δεν υπάρχει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.

Εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.